avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
În contextul discuțiilor noastre despre apometre, doresc o opinie/îndrumare pentru un prieten care are probleme cu administratorul de bloc. I se solicită cu insistență să prezinte ”dovada valabilității metrologice” pentru apometrele instalate, de către o firmă privată -când le-a instalat și vecinilor săi- în urmă cu cca 6-7 ani. Dacă nu va prezenta acea dovadă va fi trecut la paușal, începând cu 01.03.2020. Eu, recunosc, nu am știut ce să-i spun.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
mira55, utilizator
Cererea administratorului se bazeaza pe convingerea eronata ca obligativitatea verificarii metrologice periodice rezulta din lista oficiala a mijloacelor de masura supuse controlului metrologic legal:
[ link extern ]

Nu e singura persoana care greseste in aceasta privinta si, daca veti cauta pe acest forum discutii mai vechi, veti vedea ca in acest fel gresesc si multe alte persoane care aveau la un moment dat statut de moderator.

Nimeni nu citeste pina la capat aceasta prevedere legislativa, adica :

Art. 4
Mijloacele de măsurare din categoriile şi sortimentele specificate în tabelul prezentat la art. 1 se supun controlului metrologic legal, dacă sunt utilizate în următoarele măsurări de interes public:
.....................
b) măsurări efectuate în scopul asigurării corectitudinii tranzacţiilor comerciale şi a protecţiei consumatorilor:
- măsurări efectuate în transferurile de utilităţi publice;

Singura tranzactie comerciala in acest caz, al transferului de utilitate publica numita apa, se face intre furnizor si asociatie, doar intre aceste persoane juridice exista contract comercial si obligativitatea legala a verificarii metrologice revine doar furnizorului de apa, pentru contorul de bransament.

Intre asociatie ca persoana juridica si membrii sai nu exista tranzactii comerciale, (asociatia nu re-vinde apa) ci doar o repartitie a consumului de apa bazata in principal pe indexul lunar al aparatelor de apartament. Prin urmare, asa cum prevede si NML 003-05 ("Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
– ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuințele colective"), care le si spune clar ca aceste aparate sunt considerate functional drept "repartitoare de costuri" verificarea metrologica periodica nu este obligatorie, ci facultativa.

Orice verificare metrologica se poate face doar dupa NML 0003-05, ori daca norma tehnica dupa care se verifica aceste apometre spune clar ca in cazul lor e facultativa, ce poate fi mai clar ?
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
latka, moderator
Cel mai bine sa intrebati la cei care le comercializeaza.
Dl Latka spune ca '' aceste aparate sunt considerate functional drept "repartitoare de costuri" verificarea metrologica periodica nu este obligatorie, ci facultativa. ''....parerea mea este ca, daca omul vrea sa fie luate in calcul la costul consumului de apa, atunci trebuie sa dovedeasca faptul ca acestea inregistreaza bine. SI asta se dovedeste prin metrologie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
vali m a scris:

Cel mai bine sa intrebati la cei care le comercializeaza.
Dl Latka spune ca '' aceste aparate sunt considerate functional drept "repartitoare de costuri" verificarea metrologica periodica nu este obligatorie, ci facultativa. ''....parerea mea este ca, daca omul vrea sa fie luate in calcul la costul consumului de apa, atunci trebuie sa dovedeasca faptul ca acestea inregistreaza bine. SI asta se dovedeste prin metrologie.

Nu este adevarat, orice verificare prin comparatie cu un etalon sau cu un vas calibrat este valabila, nu este obligatorie metrologia.

In compania pentru care lucrez sunt mii de aparate. Credeti ca da cineva milioane de lei sa le verifice la metrologie ?

Nu, se verifica metrologic doar aparatele folosite in tranzactii comerciale, prin care primim utilitati sau livram produse.

Pentru apa ce o consumam folosim acelasi model de aparat, contor de apa cu turbina, pe care-l ducem la verificarea metrologica obligatorie la 7 ani.

Pentru alte debite de apa interne folosim uneori tot contori de apa cu turbina, pe care nu-i mai ducem absolut niciodata la verificare metrologica, ci folosim etaloane de verificare prin comparatie.

Daca ai un vas calibrat si treci printr-un apometru o anumita cantitate de apa, poti compara fara probleme indicatia contorizata cu cea a vasului calibrat. Am contorizat , sa zicem 200 de litri, trebuie sa regasesc aceeasi cantitate cu o eroare mai mica decat ce admisa in vasul calibrat.

O alternativa la vasul calibrat e un cantar. Se cantareste initial vasul gol, apoi cel plin, diferenta e masa apei. Stiind densitatea de apx. 1000 kg/m3 se afla volumul de apa din vas.

Cantarele se verifica cu etaloane masice.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
latka, moderator
Mi-a placut faza cu cantarele!
Pe bune, insa - la cantare nu mai intervine vreo norma ceva?
Putem face tranzactii comerciale?
Eu stiu ca, in principiu aveti dreptate ca putem verifica un apometru si in acest mod - dar zic ca, doar atunci cand nu am in cartier un agent economic cu masa de masurare a debitelor...
Cum am mai spus:
Asociatia de proprietari poate specifica in statut sau intr-un regulament intern, un termen rezonabil de verificare a functionarii corecte a apometrului (m-am ferit sa zic verificare metrologica - ati observat cred):
Ce o tot invartim - ca daca nu ar fi nevoie, nu s-ar mai face nicio verificare. Am montat apometru in 1990 si pana nu cade din filete, nu il schimbam, dar asta o poate crede doar unii dintre noi.
Nu mai vorbesc ca, cel putin la noi, cand merg la firma de verificari (are stand autorizat ), baietii il pun si intr-o baie de curatare-dizolvare a calcarului, il spala pentru neutralizare, ii mai verifica si pastilele magnetice; la un moment dat costul era de 15 lei/apometru. Daca asociatia vine cu o comanda mai mare (200-300 sau mai mult) de apometre, se poate negocia si demontarea apometrului, aplicarea unui stut de 115 mm in locul apometrului, verificarea, curatarea si apoi montarea/sigilarea acestuia la loc.
S-ar putea sa mai am documente in acest sens - firma se chema atunci Elsaco (IASI).

Asa ca @mira55, explica-i cunostintei dvs. ca totusi @latka are dreptate, un apometru se poate verifica si prin verificarea cu un vas calibrat - dar trebie vazut ce reguli mai oamenii prin asociatia lor.
La noi nici nu se discuta de asa ceva. La 7 ani mergi la firma de verificari (ce-a specificata de noi) si te prezinti cu buletinul de verificare. L-am trecut in evidenta si avem cat de cat convingerea ca acel apometru functioneaza normal.
"Boala" ce-a mai mare de care sufera apometrele noastre (domestice), este debitul minim de pornire, care la ale noastre este destul de mare si bietul de el nici nu apuca sa porneasca si omul inchide robinetul - in schimb, apometrul de bransamet il veti gasi aproape tot timpul in miscare, ori din cauza unor mici scapari pe undeva , ori sunt proprietari care tocmai atunci consuma, nemaivorbind ca fiind de calitate superioara, debitele de pornire sunt foarte mici (arata @latka mai sus asemenea exemple).
Apoi, functie de duritatea apei, termenele de curatare sunt diferite - s-a mai facut vorbire si despre aceste aspecte.
Eu, chiar ca nu mai revin. Mult succes!

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)