avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Pai nu eu sunt în povestea asta Toma Necredinciosul, pentru mine NML 003-05 e foarte clara. La fel și MID, legat de apometre.

Am spus doar, în mesajul anterior, ca cine nu înțelege ce e scris în lege se poate adresa BRML.
Cu iertare, eram interesat, după cum scriam, de un eventual răspuns primit, pe această temă, din partea BRML.
Nu am solicitat niciodata un astfel de raspuns. Face parte din meseria mea sa cunosc reglementari BRML.
Am sugerat doar ca cei care nu cred in ceea ce am prezentat scris, text legal, sa faca acest lucru.
Va redau mostre din afirmatii de genul respectiv:

"Ceea ce ma supara pe mine este ca sunt printre noi cetateni, care cred in prostiile astea de norme, cum cred credinciosii in evanghelii !!"

"Din acest motiv sunt oarecum suparat pe @latka, care ne tot da in cap cu normele, ca apometrele nu sunt apometre, ci sunt repartitoare de costuri, ca din 2005 nu mai sunt clase de functionare, ca toate apometrele trebuie sa masoare la fel...
Domnule, eu am mai multe pretentii la dumneata si stiti bine la ce ma refer. Eu va zic ca nici in ruptul capului nu cred asa ceva. "

Cred ca ati recunoscut textele si din acest motiv am sugerat ca cine nu crede, sa apeleze la cel care a legiferat in domeniul apometrelor.
[ link extern ]
[ link extern ]
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka,
Uite ce mai zic pe aceasta tema si ma opresc deoarece ne contram cam aiurea: sunt oameni care nu stiu nici cine a fost Stefan cel Mare si uite o sa murim daca nu avem habar de NML 003-05 sau MID,
Ceea ce dumneata ne tot aratati pe forum este perfect adevarat - daca asa spun normele...
Dar daca dumneata lucrezi in domeniu, sa nu ai impresia ca noi, ceilalti utilizatori de forum Avocatnet suntem niste afonescu... Adevarul este ca nu trebuie sa fii mare specialist in apometre si alte chestii dintr-astea, dar nici - crede si nu cerceta..., am mai trecut si noi prin ceva scoli, am mai vazut ne-am si insusit cateva sute de norme interne, STAS-uri si alte alea, dar observ ca la dvs. teoria, bate practica, ori, evidenta a demonstrat ca este taman invers - asta daca ma credeti pe cuvant !
In fine, nu mai intind pelteaua ca s-ar putea sa deranjez mai tare decat am deranjat.
Ziceati ca aveti probleme / discutii dintr-astea si la job - adica va contrati intre specialisti, da?

De-a lungul timpului am tot achizitionat, atat eu cat si vecinii mei (cei arondati asociatiei la care functionez), fel de fel de modele de apometre - de fapt, apometre de la diferiti fabricanti (in particular fie vorba, cele mai proaste apometre au fost cele fabricate la Zenner). Dupa o functionare de peste 7 ani, conform normelor noastre interne, le duceam la verificarea metrologica. Puse pe standul de probe, absolut toate dadeau erori cuprinse intre 10% si 20%, desigur, erori in minus.... Acest lucru se datora in majoritatea cazurilor depunerilor masive de saruri de calciu pe paletele turbinei, precum si tot interiorul apometrului.
Nu mai spun ca cei care faceau verificarile, gaseau si multe apometre cu pastilele demagnetizate... din cauze naturale, dar si pe cauze de smenuiala, intelegeti dvs.

Ei au aparut aceste apometr cu citire wireless. In momentul in care le-am achizitionat eu, impreuna cu alte cateva sute de vecini, firma care ne face service-ul, ne-a demonstrat cateva lucruri, care la acea vreme (2017), pe noi ne-a incantat - iata si un link pentru cei interesati:
[ link extern ]
Mai pe romaneste, am trecut intr-o alta clasa de discutii, aproape ca atunci cand am trecut de la vechiul pausal la repartizarea prin apometrele clasice).
Costul la schimbarea echipamentelor a fost de 115 lei/bucata in care erau incluse:
- demontarea celui vechi,
- montarea celui nou, cu tot cu garniturile corespunzatoare,
- aplicarea unui sigiliu unic,
- intocmirea unui PV de instalare: apometrele avand o serie unica, poate inlesni cautarea acestuia, daca vreti in tot orasul, ca sa nu zic unic in toata tara.
In contractul de vanzare si prestari de servicii sunt mai multe clauze printre care as mentiona:
- citirea apometrelor in aceeasi zi cu furnizorul:
- intocmirea si trimiterea la sediul asociatiei a unui raport detailat privind indexul initial, indexul final si consumul proprietarului precum si suma ce o are de achitat:
- situatia echipamentelor la care nu s-a putut face citirea;
- un raport al cazurilor in care un proprietar a incercat sa "smechereasca" contorul (inca nu am avut asemenea cazuri);
- garantia functionarii - 36 de luni;

Ei, acum sa diascutam si despre dezavantajele apometrelor cu citire wireless:
- asa cum ati mentionat, apometrul este unul obisnuit (ei, de generatie mai noua), caruia i s-a adaptat un modul wireless, deci nu este un mare-mare business:
- pentru functionare necesita o baterie, sa nu-i zicem speciala, dar care are o durata de funtionare, undeva in jur de 10 ani si da, ne-am confruntat cu problema in care echipamentul radio nu mai functiona (nu se putea face citirea wireless) deoarece bateria "murise" ; ei acest lucru se poate intampla si la case mai mari... : astfel ca- asa cum ati spus - ... atunci singura sursa de validare ramine tot indicatia contorului mecanic, exact cum era inainte ... Da si, ce faceti dvs. cand bateria telefonului propriu va lasa ? Ce se intampla ? Haideti sa nu facem din toate astea niste tragedii !
- cum spuneam, apometrele noastre sunt din categoria celor absolut obisnuite, altfel pretul ar creste vertiginos si, dupa parerea mea, cum se spune, nu s-ar merita, desi unii m-ar contrazice:
- pentru confortul de a nu mai avea grija citirii apometrului la date fixe (in acelasi timp cu furnizorul, care-si citeste apometrul de bransament), lunar, noi trebuie sa achitam firmei contractante, un comision de 1,95 lei (inclusiv TVA) / fiecare echipament:

Pentru @ mira55:
Intr-adevar, eu am vazut raspunsul BRML despre care se face vorbire - este pe undeva in arhivele mele. Il caut si, daca il gasesc, discutam cum sa ajunga la dvs.

Eu ma opresc aici, consider topicul epuizat si poate gasim si altceva de discutat.
Stima, AG
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

Sa nu ma intelegeti gresit, nu am absolut nimic cu dvs. si nici nu contest experienta pe care o aveti in domeniul administrarii imobilelor, prin urmare sunt convins de ceea ce spuneti in privinta erorilor pe care le poate avea un astfel de apometru din cauza duritatii apei. Din fericire pentru zona in care locuiesc, apa este extrem de slaba (dpdv duritate) si nu intalnim astfel de fenomene.

Nu am ceva impotriva apometrelor cu transmisie wireless, stiu ca citirea simultana a lor poate compensa mult eroarea umana. Faptul ca am subliniat ca la baza sunt apometre clasice a fost doar pentru a va avertiza ca dupa un timp vor pati ca suratele lor anterioare. Apa este dura si pentru apometrul wireless.

Ok, revenind la dilema legata de scoaterea obligativitatii legale a verificarii metrologice obligatorii, exista solutii alternative, care va vor ajuta in asociatie sa va dati seama cind e timpul sa le schimbati (nu sa mai dati bani degeaba pe verificare):
1. Cumparati, pe asociatie, un apometru (cu mecanism uscat ) ca etalon, de unde doriti, dar sa fie un model cu acelasi R160 (minim, preferabil chiar R200 sau R250) in orice pozitie de montaj
3. Construiti cu niste fitinguri de cuplaj, teava si furtun corespunzator un tester ce vă va fi de folos sa verificati orice apometru din condominiu, prin cuplarea furtunului pus pe intrarea in apometru la capatul tevii de la o baterie obisnuita (baie, bucatarie).
4. Folositi-l anual , prin sondaj, la verificari in condominiu (legati-l inseriat pe iesirea de la baterie si notati ce consum intr-un interval de timp are in comparatie cu cel din proprietate). Il veti curata dupa cu o solutie de eliminare a depunerilor si apoi cu apa demineralizata.
5. Puteti sa-l duceti la verificare metrologica pe etalon cind doriti, ca sa fiti sigur ca e un bun element de comparatie.
6. Daca se doreste de catre membrii asociatiei (prin regulament), aceste apometru-etalon poate fi folosit ca o metoda soigura si eficienta de verificare prin comparatie, care impaca si capra legislativa si varza banilor multi cheltuiti pentru verificarea tuturor apometrelor din locuinte.


Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)