avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator

Discutiile acestea le-am mai purtat si pe alte topicuri si nu pot sa cred ca sunt cetateni care, hai sa zicem tin cu "ursu' " si nu incearca, macar asa ca opinie sa tina cu amarasteanul de proprietar.
La ce ma refer?
@latka, cred ca esti de acord ca acele nise verticale prin care trec conductele cu ap rece, apa calda si canalizare, sunt spatii comune; daca ai vreun dubiu, incearca sa ma contrazici, dar mai bine uita-te cu atentie in schita locuintei si ai sa observi ca acel spatiu cu dimensiunile aproximative de 0,95 m x 0,35 m, nu fac parte nici din suprafata utila si nici in suprafata totala a locuintei, asadar logic ar fi ca aceaea nisa este o suprafata comuna si din acest motiv se intampla ca orice defectiune sa fie reparata rin as. prop.;
In marea majoritate a cazurilor (mai putin la locuintele nou construite), acel dispozitiv care masoara cantitatea de apa consumata de proprietari, care in limbajul de zi cu zi ii zicem apometru (masoara un consum de apa) sau contor (asa la modul general) - care conform opiniei unor oameni foarte destepti, autori de Norme, ce s-au gandit ei cum dracu'sa-i spuna si l-au numit repartitor de costuri - spuneam ca aceste dispozitive sunt montate in acel spatiu vertical, pe proprietatea comuna, cat mai aproape de teva verticala de apa rece sau calda (9-10 cm - asa spun instructiunile de montaj);
Daca pana aici crezi ca este corect ceea ce am scris?
Apoi, trebuie recunoscut de catre toata lumea, inclusiv de catre dumneata @latka, ca acelasi dispozitiv, are denumiri diferite, functie de cum au hotarat normele:
- daca este luat in seama de catre furnizorul de apa, se numeste apometru sau contor de apa pentru ca masoara exact acelasi lucru - cantitatea de apa consumata de niste proprietari; de ce nu s-ar numi tot repartitor de costuri, chiar nu inteleg pentru ca de fapt face exact acelasi lucru - cantitatea masurata x pretul pe mc da costul apei consumate;
- daca este folosit de noi proprietarii, pentru a ne masura consumul de apa consumat, nu se mai numeste apometru /contor, se numeste repartitor de costuri, desi face exact acelasi lucru - cantitatea masurata x pretul pe mc si da costul apei ce va fi atribuit proprietarului - se stie, da?;
Desi recunoastem ca acele dispozitive fac absolut acelasi lucru, indiferent de ce zic normele cu care ne inebunesc de-atata vreme ? La ce bune aceste norme daca a bagat atata vrajba intre noi?
Daca mai vorbim despre norme - este un lucru bun, daca acestea aduc clarificarea modului de repartizare a unor costuri, atunci, este bine, sa ni le insusim, sa le respectam si sa le folosim.
Daca aceste norme ne baga mai mult in ceata, atunci sa le aruncam la cos, sa "luptam" sa fie schimbate in sensul ajutarii folosirii de catre oameni.
Iata ce mai zic aceste celebre norme: daca este folosit de furnizor, ca sa-mi arate cata apa am consumat din reteaua lui, aceste apometre trebuie sa fie verificate la anumite intervale de timp - nu mai zic perioada ca intelegeti, in schimb, daca sunt folosite de catre proprietari, verificarea metrologica nu mai este necesara!
Sa mori tu mai autorule de norme ca ai grait si gandit bine? Adica, daca eu proprietarul mi-am achizitionat un "repartitor de costuri" de la pravalie - ce-i drept, verificat si aprobat metrologic, nu tre' sa-l mai verific de fel, pen'ca a facut un nene o norma care chiar asa graieste, da?
Pai ce specialist de instalatii poate accepta aceasta gogomanie, puteti sa-mi spuneti?
Bun, stiti ce genereaza aceasta chestiune ? Vin unii proprietari care mai citesc si ei - ca acum mai toata lumea stie a citi si-i i-a la rost pe cei din comitetul ex. de la asociatie, cum ca ei nu sunt obligati sa-si verifice metrologic apometrul - pardon, repartitorul de costuri si cum este documentat iti mai baga si in ochi NML 003-05 - da ? Adica poate fi folosit acel dispozitiv pana cade din filet, ca daca asa zic normele...
Concluzie:
- locul de montaj al apometrului este pe suprafata comuna, poate fi montat printr-o firma autorizata, il sigileaza si asa cum amintea si @eugenoctavian1968 si cu sigiliul asociatiei;
- normele despre care se face vorbire, sunt de tot rahatul daca nu aduc clarificari in chestiunile discutate;
- indraznesc sa mai avansez ceva - apometrul poate fi si achizitionat de catre asociatie, desi dupa cum a mai reiesit, aceasta nu este furnizor de apa (in cazul nostru). Dar daca nu este furnizor de apa atunci ce mama dracului este? Aaaaaaaa, asociatia nu are scop lucrativ, da? Adica daca asociatia repartizeaza niste apa, cumparata de la un furnizor si o repartizeaza unor proprietari dupa consumurile inregistrate de un apometru - la fel de bine omologat, la pretul din factura, inseamna ca asociatia are deja un scop lucrativ, da?
Cineva, le imbarliga de nu le mai intelege nici Scaraoschi...


Adam Grecu, eu nu beneficiez de acele nișe, proprietate comună, în care să fie montate repartitoarele de costuri pentru apă rece și caldă. Pur și simplu, din peretele despărțitor, intră în apartamentul meu două țevi (apă rece și caldă) pe care sunt montate câte un robinet de trecere și filtrele necesare, apoi sunt repartitoarele de costuri. Costurile cu robineții, filtrele și repartitoarele, inclusiv sigilarea, le-am suportat eu, în totalitate. Întrebarea este: unde se termină proprietatea comună și de unde începe proprietatea mea privind instalația de alimentare cu apă rece și caldă? Pun această întrebare cu un singur scop, acela că trebuie să știu exact ce intră în directa mea responsabilitate și ce în responsabilitatea asociației, ca parte comună. Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
mira55, utilizator
La dvs. este o situatie atipica.
In aceasta situatie, chestiunile se discuta la asociatia de proprietari, poate se intocmeste un regulament, ceva.
Va rog sa ma credeti ca nu pot intelege cum din .... peretele despărțitor, intră în apartamentul meu două țevi (apă rece și caldă) pe care sunt montate câte un robinet de trecere și filtrele necesare, apoi sunt repartitoarele de costuri. - dar daca dvs. ziceti ca asa este, nu va pot contrazuice - insa, daca stati la bloc, tevile verticale, trec pe undeva, ca altfel dvs. nu luati apa din aer. Poate acea nisa este la vecinul dvs. - poate stiti, poate nu stiti, chiar sunt curios sa ne spuneti.
Cum va ziceam, este o situatie atipica si, practic eu nu am intalnito la blocurile construite in RO din perioada 1960 - 1990. Ceea ce stiu, este ca la noile blocuri, avand in vedere "naravul"romanilor de a consuma dar de platit sa plateasca altii, proiectantii au prevazut acele nise verticale, cam la mijlocul blocului / scarii, uneori paralel cu putzul liftului, la fiecare etaj ies cele doua tevi - apa rece si apa calda, apoi mai departe ramificatii cu: robinet de separare, apometru, robinet si apoi la fiecare apartamnt de pe etaj. Totul este inchis, proprietarii nu pot umbla pe-acolo, apometru este inchis intr-o cutie cu geam pentru ca adminul sa poata citi indecsii.
Practic proprietarul poate umbla doar la primul robinet, pentru a-l inchide, la nevoie.
Asadar, in situatia dvs. nu stiu ce sa zic - in fapt, totul depinde de organizarea locala a proprietarilor. Daca nu aveti "pierderi", nici nu trebuie sa va facei probleme.
La fel e și la mine și la toți cei pe care-i cunosc. Nișele sunt închise, nu exista guri de vizitare. Nu e nici practic sa ai echipamente în interior, e un mediu care le deteriorează, e spațiu destul de mic si greu de lucrat. Știu pentru ca a trebuit sa distrug peretele, din cauza unor intervenții datorate vecinilor de deasupra. Nici nu-mi pot imagina și nici tehnic nu e normal sa pui acolo un ventil de izolare și apometru.

Acolo e doar un teu de racordare pentru conducta ce intra prin perete, în apartament, unde vine imediat un ventil de izolare și apoi apometrul. Sigilat bineînțeles, ca tot montajul.

Partea comuna e în nișă, ce trece de perete, adică ventilul și apometrul îmi aparțin. Le-am schimbat ori de câte ori a fost nevoie.

In plus, dacă ar fi în nișă echipamente montate, orice curge/cade de deasupra e un risc tehnic de distrugere.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
latka, moderator
La tine e ghena ascunsă, sau e la vecin. Greu frate de priceput!
Vă scărpinați cu mâna dreaptă la urechea stângă şi vă mirați că nu merge treaba!
Şi la instalația electrică ai suportat totul, firele până la contor, toate, contorul şi nu sunt ale tale! La gaz la fel, crezi că le-a pus furnizorul pe banii lui??? Tu, eu, toți am plătit pentru ele şi sunt ale furnizorului!
În loc să fiți constructivi şi să colaborați, căutați chichițe în virgule și denumiri, dând astfel posibilitate şmecherilor să vă fure! Fie că e vorba de un vecin care dă citire un metru cub și el consumă 10, fie că e vorba de conducerea AP-ului care încarcă nota cu consumul comun!
Revenind la ce-ți intră în responsabilitate, totul! Dacă se sparge ceva după apometru, vine tata din groapă să-ți repare sau să plătească?
Dacă se sparge în ghena care nu e la tine, posibil dar e la vecin şi udă peretele din care ies țevile, stai cu umezeala pe perete? Sau te pomeneşti că tu nu dai bani la reparație că nu-i la tine în casă?!
Logică beton, ce să spun!
Conform acestei logici, dacă se sparge o țeavă în subsol, o repară administratorul cu banii lui, tu nu dai bani că stai la etajul 3, la fel şi pentru acoperiş, nu dai bani, trebuie să dea doar cel de la 4, 6,10,etc., după caz!

mira55 a scris:


Adam Grecu, eu nu beneficiez de acele nișe, proprietate comună, în care să fie montate repartitoarele de costuri pentru apă rece și caldă. Pur și simplu, din peretele despărțitor, intră în apartamentul meu două țevi (apă rece și caldă) pe care sunt montate câte un robinet de trecere și filtrele necesare, apoi sunt repartitoarele de costuri. Costurile cu robineții, filtrele și repartitoarele, inclusiv sigilarea, le-am suportat eu, în totalitate. Întrebarea este: unde se termină proprietatea comună și de unde începe proprietatea mea privind instalația de alimentare cu apă rece și caldă? Pun această întrebare cu un singur scop, acela că trebuie să știu exact ce intră în directa mea responsabilitate și ce în responsabilitatea asociației, ca parte comună. Mulțumesc frumos!

Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)