avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Da, țevile vin de la vecinul meu dar nici la el nu este acea nișă. Vin, pur și simplu, din debaraua lui, cuprinsă în actul de proprietate. O țeavă de metal, izolată,, pt. apă caldă. și o țeavă de plastic, pt. apa rece. La fel și conducta de deversare, este tot la vecinul meu, pe proprietatea lui. Sunt coloane verticale, originale, nu s-a modificat absolut nimic. În București sunt construite multe astfel de blocuri, în special ridicate după anul 1978. Vă urmăresc postările cu interes pentru că experiența dvs îmi este deosebit de utilă.
Nu-ți aparțin geniule, că nu-l poți lua de acolo când ți se năzare, nici nu-l poți schimba tu când vrei fără să chemi persoana autorizată pentru asta!
Bateria de la cadă, duş, chiuvetă, un boiler le poți instala sau demonta când vrei fără să dai nimănui socoteală, apometrul nu!

latka a scris:

La fel e și la mine și la toți cei pe care-i cunosc. Nișele sunt închise, nu exista guri de vizitare. Nu e nici practic sa ai echipamente în interior, e un mediu care le deteriorează, e spațiu destul de mic si greu de lucrat. Știu pentru ca a trebuit sa distrug peretele, din cauza unor intervenții datorate vecinilor de deasupra. Nici nu-mi pot imagina și nici tehnic nu e normal sa pui acolo un ventil de izolare și apometru.

Acolo e doar un teu de racordare pentru conducta ce intra prin perete, în apartament, unde vine imediat un ventil de izolare și apoi apometrul. Sigilat bineînțeles, ca tot montajul.

Partea comuna e în nișă, ce trece de perete, adică ventilul și apometrul îmi aparțin. Le-am schimbat ori de câte ori a fost nevoie.

In plus, dacă ar fi în nișă echipamente montate, orice curge/cade de deasupra e un risc tehnic de distrugere.

Da, se pare ca in Bucuresti s-a construit altfel decat la noi in Moldova, dar asa cum am presupus, o nisa tot exista, ca altfel nu prea se poate.
Va mai spun ceva: la noi sunt nise verticale - asa zisul gheu ( asa se denumesc la noi) la toate blocurile din oras (vorbesc despre blocurile mai vechi) si fiecare proprietar si-a pus cate o "portita" din material plastic la partea superioara (chiar sub tavan) si una la partea inferioara ( deasupra planseului propriu).
Ce-i drept, in ultima vreme "la moda" aceste nise nu se mai fac din zid, ci din plastic foarte usor demontabil, ceea ce le confera un avantaj enorm - in 10 minute poti scoate tot acel plastic si ai acces total la tot cee ce ste inauntru.
Nu contrazic pe nimeni, insa vreau sa va arat care sunt avantajele folosirii clasice, cu portite:
- portita de la partea superioara ajuta la interventiile ce se aplica la sifonul de pardoseala si conductelelor de evacuare a chiuvetei si cazii vecinului de deasupra - fara a distruge intreg peretele gheului:
- portita de jos, da posbilitatea interventiei la propriul sifon de pardoseala si a conductelor de evacuare si legatura acestora cu teava de 110mm; tot la partea inferioara avem acces lejer la legaturile dintre conductele verticale de AR si AC, cu tot ceea ce va spuneam: teu, stutz de 90-100 mm, robinet de trecere, apometru, robinet de sparare, tevi alimentare chiuvete, cazi, etc.
@latka are dreptate, in caz de avarii sau lucrari de constructii prin bai (noi acolo avem, de obicei aceste gheuri), exista pericolul lovirii si chiar deteriorarii a tot ce mai este pe-acolo, insa, experienta oamenilor, i-a invatat sa protejeze tot "sistemul"de tevi, robineti, apometre cu o tabla sau un plastic, deoarece, v-am mai spus, usita de pa partea inferioara permite accesul foarte lejer la nisa. Usitele aceste se gasesc la absolut toate magazinele cu specific de instalatii, sunt in mai multe forme si dimensiuni, adica fiecare opteaza pentru usita care-i convine. Este drept ca o usita mai mare, poate conferi unui instalator un spatiu de manevra mult mai comod in caz de interventie.
Chiar ieri am participat la o asemenea inerventie si pentru ca proprietara avea zidita nisa, pentru interventie, instalatorul a trebuit sa sparga zidul in proportie de 50-60%. Am fotografii, daca doriti pot sa vi le trimit. Mentionez ca altfel nu s-ar fi putut interveni, chiar cu portite, deoarece teva de 110 mm era deterioata pe o portiune de aprox. 1 m lungime, pornind chiar de sub tavan in jos ...

@mira 55, merci pentru apreciere!
Cu stima, AG
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
Adam Grecu, utilizator
Adam Grecu a scris:

Da, se pare ca in Bucuresti s-a construit altfel decat la noi in Moldova, dar asa cum am presupus, o nisa tot exista, ca altfel nu prea se poate.

Si eu sunt din aceeasi regiune, asa ca nu e altfel. Socrii mei stau intr-un bloc de prin '60 si au acelasi gen de instalatie de contorizare apa ca si la mine, ca si la toti ceilalti pe care-i stiu din localitate.

Si acum, ca tot doreati sa va raspund la o intrebare, la mine in condominiu bilantul pe apa se inchide fara "pierderi" de cind ma stiu (suntem in bloc de 4 etaje, ce-i drept) asa ca nu a contat faptul ca apometrul nu e in nisa.

Ati inlocuit vreodata vreun apometru defect al unui proprietar din condominiu pe banii asociatiei ? Adica din fondul de reparatii, caci asa se procedeaza daca e parte comuna, conform legii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Tot pe problema apometrelor cu citire radio. În baza unei prietenii vechi cu doi consilieri locali de la un sector din București am abordat și acest subiect. În sectorul respectiv, în baza unor sesizări ale unor proprietari nemulțumiți că au fost obligați de către conducerile unor asociații de proprietari, au fost recomandate, ca modalități de rezolvare a situației, următoarele măsuri:
-în cazul în care în adunarea generală se hotărăște montarea de apometre cu citire radio să nu se impună/hotărască și obligativitatea trecerii automat la plata în sistem paușal al consumurilor pentru cei care nu doresc să-și monteze noile apometre;
-adoptarea, în cadrul adunării generale, a unui regulament clar cu privire la verificarea, inclusiv metrologică, a apometrelor clasice, cine are obligația solicitării verificării acestor apometre (comitetul sau proprietarul), perioada la care se impune verificarea acestora, verificarea instalațiilor aferente de apă rece și caldă, componența comisiei de control, cine face citirea, sigilarea apometrelor, etc. S-a mers, în principal, pe prevederile Ordinului 343/2010, adaptat la particularitățile asociațiilor respective.
Astfel, în baza înțelegerii situației de fapt, nu au mai fost reclamații de genul celor prezentate în dezbaterea noastră. Mie, personal, mi se pare o soluție chiar interesantă.

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)