avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Apometrele "clasice" sunt niște apometre wireless fără partea de transmisie. Care ar fi logica ca numai cele "clasice" sa fie verificate în fel și chip, iar celelalte nu? Eu as fi văzut ca principala grija a regulamentului sa fie sincronizarea citirii celor wireless cu cele "clasice". Căci asta este principala sursa de "eroare" la însumare. Recunosc asta și nu îl pot contrazice pe dl. Grecu, citirea aiurea a indexului contorilor este una dintre cauzele ce duc la neinchiderea bilanțului pe apa. De aia au și fost denumite repartitoare de costuri, pentru ca informația care se transmite e o declarație a unui proprietar, nu o transmisie de date. La un număr mare de apartamente creste mult probabilitatea unei diferențe mari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2020
latka, moderator
Sunt total de acord cu opinia dvs. În regulament se pot include mai multe precizări. Eu am enumerat câteva, ce am reținut din discuția cu domnii respectivi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Incepem sa ne apropiem de o discutie normala, insa nu pot sa fiu de acord cu afirmatia facuta de @latka, care zice :
...De aia au și fost denumite repartitoare de costuri, pentru ca informația care se transmite e o declarație a unui proprietar, nu o transmisie de date.
Nu ma faceti sa rad - o declaratie a unui proprietar, nu o transmisie de date...

Nu chiar de aia stimabile. Li s-a nazarit unora si chiar nu am priceput cauza. Este ceva care imi scapa...
Asadar:
- daca "aparatul" este al furnizorului se cheama apometru;
- daca "aparatul" este al asociatie sau, ma rog al proprietarului se cheama repartitor de costuri:

Observa cineva ca aceste "aparate" ar face altceva decat sa masoare pur si simplu o cantitate de apa - atat cele ale furnizorului, cat si cele ale proprietarului? Eu zic ca nu, dar nu parearea mea conteaza cel mai tare...
Ceea ce ma supara pe mine este ca sunt printre noi cetateni, care cred in prostiile astea de norme, cum cred credinciosii in evanghelii !!

Or, asa cum sublinia si @mira55, din discutiile purtate cu niste consilieri locali, oamenii sunt sfatuiti ca la asociatiile lor sa-si intocmeasca si sa aprobe niste regulamente interne (vedeti ca toata legislatia de pana acum a permis si chiar a incurajat acest mod de lucru), acestea sa fie discutate, hotarate si aduse la cunostinta oamenilor si treburile incep sa se calmeze. Sigur ca in regulamente pot fi incluse inca o multime de alte chestiuni privind viata in comun.
Din acest motiv sunt oarecum suparat pe @latka, care ne tot da in cap cu normele, ca apometrele nu sunt apometre, ci sunt repartitoare de costuri, ca din 2005 nu mai sunt clase de functionare, ca toate apometrele trebuie sa masoare la fel...
Domnule, eu am mai multe pretentii la dumneata si stiti bine la ce ma refer. Eu va zic ca nici in ruptul capului nu cred asa ceva. Sunt apometre care functioneaza pe alte principii decat cele de doi lei, montate in instalatiile noastre, dar ne-ar conveni sa dam pe un apometru 100-200-500 Euro ? Sigur, raspunsul este negativ si ne multumim cu cele, nu de doi lei cum poetic am afirmat mai sus, ci de 50-60 sau 115 lei/bucata. Ca sunt clasice sau cu citire wireless, asta este progresul, ne putem opune? Vine un nene cu un dispozitiv si citeste toate apometrele dintr-un bloc, intr-un minut, in acelasi timp cu furnizorul si indiferent ca esti acasa sau nu. Este putin lucru? Basca ca nu mai grija citirii,evidentelor si transmiterea la asociatie a indecsilor... Eu zic ca este facut un pas mare - inainte, dar trebuie bine inteles de catre toata lumea.
Asa mai spunea si cineva, ca de acum inainte, toate ceasurile din lume trebuie sa "mearga" la fel pentru ca la Geneva s-a dat o norma in acest sens - numa ca un mucalit, a venit si ne-a spus, da, toate ceasurile vor merge la fel daca le pui intr-o roaba si le plimbi de ici, colo-colo...
Eu zic ca topicul acesta este cam epuizat si sa incercam alte discutii, poate mai productive.
Stima, AG
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

1. Imi pare destul de rau de faptul ca nu ati priceput, pina acum, ce e cu apometrele si de ce in cazul particular in care acestea sunt folosite in locuinte colective, functional si nu tehnic, isi "pierd" denumirea. Am crezut ca atitea referinte pe care le-am postat de-a lungul timpului au fost suficiente. NML 003-05 e destul de clara si daca nu ati inteles-o, puteti primi raspunsuri oficiale si competente adresindu-va la fel de oficial, dvs. sau presedintele de asociatie, sau un grup de presedinti de asociatie, institutiei care a legiferat asa ceva, BRML :
[ link extern ]
Nu sunt eu "capul rautatilor", cum m-ati categorisit intr-un mesaj anterior, datorita faptului ca aveti oameni din asociatie care "citeaza" din documentul respectiv si aveti tot dreptul sa obtineti explicatii oficiale.
2. Ce nu ati inteles dvs. si nici altii (sunt persoane mult mai pregatite care ma "contreaza" la serviciu) e ce s-a intimplat in 2005-2006 de cind cu MID (directiva europeana) si de ce se folosesc in masuratorile rezidentiale pe apa aceste dispozitive si nu altele (cum ziceti dvs. mai "performante" de 2% eroare) :
- de atunci s-a considerat ca cea mai importanta caracteristica nu e atit precizia, cit domeniul cit mai larg de masura in care sa fie garantata aceasta precizie si de atunci cea mai importanta caracterisica a acestui dispozitiv este factorul R (rangeability in engleza), adica raportul dintre debitul nominal si cel minim masurabil cu precizie garantata de 2% (si 5% intr-un interval foarte mic in apropierea debitului minim masurabil cu precizie garantata)
- acest apometru este un debitmetru fara energie auxiliara, un debitmetru cu turbina si transmisie mecanica pentru contorizare, care are cel mai extins domeniu de masura , s-a ajuns la un R400, adica poate masura cu precizie si 2,5 mc/ora si 2,5/400=6,25 litri/ora si are un pret decent de 60-100 RON in varianta clasica
- prin comparatie, o alternativa care sa nu fie de doi lei, cum spuneti dvs., adica un debitmetru electromagnetic, ce costa cam 1000 euro la aceleasi dimensiuni de 15 mm diametru de curgere, are o precizie de pina la 0,15% din valoarea masurata, un R30 si un debit minim masurabil de vreo 100 de litri/ora si necesita in permanenta energie electrica pentru functionare
- exista si alte metode de masura pentru apa din locuintele noastre, cu un R800 (tot 2% eroare maxima), dar are nevoie de energie electrica pentru functionare, fie ea si o baterie si e oricum mult mai scump decat debitmetrul cu turbina =apometrul
nostru din locuinta
[ link extern ]
3. Nu v-ati gandit niciodata ca apometrele cu transmisie wireless pot da "rateuri " din cauza echipamentului electronic atasat (defectiune, baterie consumata, dispozitivul nu se mai fabrica dupa un numar de ani, firma pe care ati contractat-o pentru servicii va lasa cu ochii-n soare) si atunci singura sursa de validare ramine tot indicatia contorului mecanic, exact cum era inainte
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
latka, moderator
@latka
Dacă aveți, cumva, un răspuns oficial de la BRML mi-l puteți pune la dispoziție? Eu am trimis o solicitare, pe e-mailul indicat, dar nu am primit răspuns. Cu mulțumiri și recunoștință!
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
mira55, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)