avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ce urma să fie dezmembrat, dar din păcate nu mi s-a emis certificatul de urbanism. Ce pot face dacă cumpărătorul refuză anularea contractului?

Am incheiat o promisiune de vanzare pentru un teren ce urmeaza sa fie dezmembrat dintr-o alta suprafata. Din pacate in momentul in care am inceput sa fac documentatia pentru dezmembrare directia de urbanism a refuzat sa emita certificatul de urbanism pentru ca terenul nu respecta regula privind latimea mai mica decat adancimea.
Ce pot face daca cumparatorul refuza anularea de comun acord a promisiunii de vanzare-cumparare? Sunt de acord sa restitui avansul, dar pot fi obligat si la penalitatea din promisiune?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfat, pentru toti cumparatorii și vânzătorii: nu va mai luați după tot ce spun unii și alții pe forumuri. Când aveți dubii mergeti la un avocat.

In rest, susțin afirmațiile D-lui Toader și Georgescu, daca va cere cumpărătorul penalități, mergeți la instanță.
Sancțiunea penalităților este impusă de legiuitor ca urmare a refuzului de a vinde, in cadrul unei promisiuni de vânzare.
Or, in cazul dvs. este ceva fortuit, și nu se poate aplica sancțiunea penalităților.
In concluzie, vorbiți cu cel de dorea să cumpere, îi explicati situația și îi restituiți banii . Daca refuza și doreste mai mult, mergeți împreuna la instanță .
Totul depinde de ceea ce este specificat in promisiunea de vanzare!!!
Restul nu este decat speculatie.
Mergeti la un avocat cu aceea promisiune de vanzare sau puneti-o pe site avand grija sa stergeti toate datele personale ale celor implicati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,

Lecturati atent clauzele contractuale.

Veti regasi in contract o clauza referitoare la rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare.

Poate ca ati mentionat in contact ca, in cazul in care nu va poate fi imputata vreo culpa, nu remiteti dublul avansului, ori daune interese.

Probabil ca nu ati avut in vedere un evetual refuz al autoritatilor, referitor la emiterea documentatiei pentru dezmembrare.

Rezolutiunea poate surveni prin acordul partilor, conform clauzelor contractuale, ori pe cale judiciara.

Rezolutiunea este ceruta de catre o persoana care justifica un interes, anume o vatamare.

Contractul este legea partilor, ambele parti semnatare sunt tinute de acesta.

Va sugerez sa consulati un avocat, pentru a va prezenta efectele antecontractului de vanzare-cumparare, respectiv pentru a expune modalitatea in care survine sanctiunea rezolutiunii.

Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans antecontract imobil nou carmen1978 carmen1978 In anul 2008 am contractat un apartament cu 2 camere in Brasov cu pretul de 91.500 euro platind un avans de 19.000 euro.In prezent nici o banca nu mai imi ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren Ionuț Alin Ionuț Alin Bună ziua, am vândut în urma cu trei ani un teren arabil în baza unei promisiuni bilaterale de vânzare cumparare(valabila 3 ani). În tot acest timp ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)