avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract

Buna ziua!
Din anul 2013 lucrez la o firma privata.
In toti acesti ani, contractul individual de munca a fost reinnoit fara stirea mea si fara a semna ceva anume.
Pana acum, daca nu ma insel am avut 3 contracte.
Pe data de 24 decembrie am fost anuntata ca de la 1ianuarie se va inceta activitatea pe magazin, motivul fiind "nu sunt bani suficienti si considera ca acel magazin nu se incadreaza in vanzarile pe care ei isi doresc sa le aiba, asa ca aleg sa renunte la vanzatoare".
Ce este de facut?
Ce drepturi si obligatii are in aceste conditii angajatorul si angajatul?
Se aplica regula conform careia angajatorul trebuie sa imi ofere compensatii financiare? (3salarii).
Mentionez faptul ca pe data de 24 decembrie eram la munca,urmau 3 zile libere,apoi inca 4 zile lucratoare,urmand ca mai apoi sa am liber pana in data de 8ianuarie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 10 Ianuarie 2020

Cornel Vasile a scris:

Este o neconcordanta , citez :

Buna ziua!
Din anul 2013 lucrez la o firma privata.
In toti acesti ani, contractul individual de munca a fost reinnoit fara stirea mea si fara a semna ceva anume.
Pana acum, daca nu ma insel am avut 3 contracte.

Revin, cum a scris si domnul consilier jur., DVS. ati transmis informatii eronate de la inceput

Codul muncii spune
Articolul 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinata de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauza reală şi serioasă, dintre cele prevăzute la alin. (1).
Articolul 66
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
Articolul 67
Salariaţii concediati pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a somajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Articolul 73
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se afla în perioada de proba.
Articolul 74
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, conform art. 70 alin (2) lit. d);
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează sa opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
(2) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Articolul 75
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.

Deci...daca va dati demisia nu o sa mai aveti dreptul de a primi somaj.
Asa ca... dvs. va prezentati la munca la angajatorul cu care ati semnat contractul si daca acesta nu mai are nevoie de dvs. ( clientrul lui nu mai are nevoie de serviciile prestate de firma la care lucrati si angajatorul dvs. pierde aceasta sursa de venit din care asigura salariile dvs. si nu gaseste o alta-un alt client...- sursa de venit) adica isi restrange activitate pana gaseste noi clientii, va poate concedia, cu respectarea prevederilor de mai sus.
Nu cumva ati avut c.i.m. cu muncă temporară?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata + alt contract pe perioada determinata... vidry vidry Salut!!! In data de 19.03.2008 m-am angajat la o firma cu un contract pe o perioada de 3 luni de zile.Dupa cele 3 luni de zile urma sa inchei un contract pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare demisie DrThrax2010 DrThrax2010 daca eu am semnat un act aditional de prelungire de 3 luni .. si nu am nici un act la mine .. pot sa plec fara preaviz ?? (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul contractului de munca pe durata determinata cld cld Buna, In cazul in care contractul meu de munca este unul pe durata determinata mai trebuie sa respect termenul de preaviz? Motivul pentru care intreb ... (vezi toată discuția)