avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil tablou electric - scara blocului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil tablou electric - scara blocului

Buna dimineata,
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatorul aspect:
Tabloul electric de pe scara blocului este neasigurat si oricine poate umpla la sigurante.
Cine are voie dpdv legal, sa umble la sigurante?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 9 Decembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa nu facem confuzii.
In scara blocului, la parter, a ramas, de regula, un tablou de sigurante electrice (iluminatul pe scari, in boxe, spatii comune, etc.), nu un tablou de forta si iluminat in care se regasesc sigurantele aferente apartamentelor. Acest tablou, fara instalatii de forta, doar de iluminat este al asociatiei de locatari, in responsabilitatea acesteia (vezi mesajul meu anterior).
Pe etaj, la intrarea in fiecare apartament se regaseste tabloul de forta si iluminat aferent, alimentat direct din statia electrica a blocului/ a grupului de blocuri. Aceste tablouri sunt (ar trebui sa fie) inchise de catre firma de distributie curent electric. Se afla in gestiunea, intretinerea si supravegherea firmei de distributie curent electric.
In fiecare apartament, in interior, de regula, se regaseste propriul tablou de sigurante.
Aceste prevederi sunt in conformitate cu legislatia ANRE in vigoare. Undenu este asa, firma de distributie curent electric va face modificari pentru conformare.
Este vorba despre tabloul cu sigurante aferente apartamenteor, ce se afla amplasat pe unul dintre peretii scarii blocului, in cazul nostru la etajul 2 din 4! Parca li se spunea "sigurante patron"...
Tabloul cu sigurante are o multime de cablaje neizolate, care pot prezenta un periocol pentru un neavizat sau o persoana neatenta!
Sigurantele sunt din acelea tip "buson" neautomate, asa ca oricine poate pune o lita mai groasa, ca sa "reziste"... ;)

Avem si contoar + tablou cu sigurante automate, amplasat in interiorul fiecarui apartament, deasupra usii de la intrare!!
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2020
mishumishu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuiti probabil, intr-un bloc vechi. Instalatia electrica este veche, dupa normele de proiectare inlocuite intre timp.
Ar trebui sa sesizati firma de distributie curent electric in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa asigure tablourile electice de forta si iluminat. Acestea fiind in administrarea/ responsabilitatea firmei de distributie electrica.
Asa este, locuim intr-un bloc vechi cu patru etaje in zona Piata Resita.
Probabil ca firma de distributie curent electric ar trebui sa schimbe sigurantele cu unele automate, iar tabloul sa aiba decupaje pentru aceste sigurante, astfel incat daca "sare" vreo siguranta sa nu mai fie deschis panoul ci doar sa fie recuplata. Corect?
Firma de distributie elecricitate stie ce are de facut. Asociatia de locatari ar trebui sa contacteze firma, fiind vorba de o lucrare comuna.

Alte discuții în legătură

Tabloul electric din casa scarii. tiberiu8mai tiberiu8mai Buna seara. Va rog sa-mi spuneti sub administrarea cui intra tabloul de sigurante si telefonie din casa scarii blocului. Noi ,asociatia, daca suntem de comun ... (vezi toată discuția)
Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier ... mitabiciclista mitabiciclista Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier s-au furat sigurantele pentru apartamentul meu.Gasit frigiderul dezghetat,apa pe jos,mancare ... (vezi toată discuția)
Legat de legislatia privind accesul la instalatia electrica Vasiliualex Vasiliualex Buna ziua, Un vecin, deranjat ca, \"vezi Doamne\" faceam zgomot in casa cu o bormasina,s-a dus si a umblat la panoul electric, intrerupandu-mi alimentarea ... (vezi toată discuția)