avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Comunicarea prin publicitate a actului administrativ ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Comunicarea prin publicitate a actului administrativ fiscal

As vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema in legatura cu impozitul anual din activitati independente - mai precis cu decizia de regularizare a impozitului pe anul anterior.

Potrivit art. 44 din codul de procedura fiscala, comunicarea acestei decizii se face in urmatoarele forme:

Art. 44 - Comunicarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat. În situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal se comunică după cum urmează:

a) prin prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent şi primirea actului administrativ fiscal de către acesta sub semnătură, data comunicării fiind data ridicării sub semnătură a actului;

b) prin remiterea, sub semnătură, a actului administrativ fiscal de către persoanele împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, data comunicării fiind data remiterii sub semnătură a actului;

c) prin poştă, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi prin alte mijloace, cum sunt fax, e-mail, dacă se asigură transmiterea textului actului administrativ fiscal şi confirmarea primirii acestuia;

d) prin publicitate.

(3) Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. În cazul actelor administrative emise de organele fiscale prevăzute la art. 35, afişarea se face, concomitent, la sediul acestora şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective. În lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judeţean. În toate cazurile, actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului.

(4) Dispoziţiile Codului de procedură civilă privind comunicarea actelor de procedură sunt aplicabile în mod corespunzător.


Normele de aplicare nu contin nimic in legatura cu comunicarea prin afisare pe site, sau mai bine zis nu mai sunt deloc corelate cu forma actuala a CPF.

Vi se pare ok comunicarea unei decizii de regularizare prin afisare pe site? Nu ar trebui sa existe niste precizari in legatura cu ce anume se afiseaza in public (mai ales cu referire la venituri/impozite)? Nu cumva trebuie respectate anumite prevederi pentru protectia informatiilor cu caracter personal?
In plus (si foarte important), in caz de litigiu, cum va face ANAF proba datei la care a publicat pe site informatia?
(poate mai vedeti si alte probleme care imi scapa)

PS: Problema mea vine in contextul in care un consultant fiscal mi-a spus ca anumite administratii fiscale afiseaza timp de o zi pe site lista cu regularizarile datorate, dupa care socotesc termenul de plata de 60 de zile incepand cu a 15-a zi dupa afisare. Mi se pare aberant - ar trebui sa stam cu totii zilnic cu ochii pe siteul administratiei fiscale?...
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
AVLIL a scris:

Pai evident ca Andreea se intreba de ce nu se comunica pe email a olo unde se stie adresa... nu?
Ca la intrebarea "de ce nu se comunica deciziile pa email persoanelor a coror adresa de mail nu e cunoscuta de AFP, raspunsul e evident: ca nu se cunoaste adresa!" :stunned:
Eu nu am primit nicio comunicare pe mail, nici cand am lipsit din localitate mai mult si mi s-a intors de la posta plicul inapoi la AFP.
Si, evident, au adresa mea de mail scrisa cu manuta mea pe declaratii.


Chiar daca evitai sa scriu informatia aflata din sursa sigura , trebuie sa scriu ca principalul motiv pentru care nu este comunicata prin e-mail nicio dispozitie oficiala , este ca reprezentantii organului fiscal trebuie sa depuna ceva efort ca sa trimita fiecarui contribuabil aceste comunicari .

E mult mai usor sa le publici pe toate la gramada , decat sa trimiti la fiecare adresa in parte , pentru ca in acest moment nu exista un sistem automat care sa faca acest lucru , din simplu motiv ca organele fiscale nu sunt interesate .
AVLIL a scris:

As vrea ca si contribuabil constiincios insa sa inteleg de ce penalitatile sunt cumulate cu principalul pe chitanta fiscala de la AFP... si as vrea sa am dreptul de a ma folosi de lege asa cum imi convine.


in primul rand termenul de penalitati a fost inlocuit cu termenul de majorari de intarziere, dar asta nu conteaza, ele se numesc generic accesorii.

exista un principiu fundamental in drept care spune: accesorium sequitur principale

dupa acest principiu a fost elaborat art. 115 Cod procedura fiscala, care printre altele spune ca ordinea de stingere a datoriilor se face in functie de vechimea acestora, mai intai creanta principala si apoi accesoriile.

exista mai multe ordine ale presedintelui anaf, completatate sau modificate de-a lungul timpului cu ordine ale ministrului economiei si finantelor sau, mai nou, ministrului finantelor publice, prin care se precizeaza foarte clar faptul ca impozitele, taxele si contributiile sunt platite de catre contribuabili intr-un cont unic, iar de acolo sistemul informatic, distribuie sumele, mai intai cele cu retinere la sursa, apoi celelalte obligatii, in mod proportional.

singura sursa de impozit care beneficiaza de un regim special este taxa pe valoare adaugata, pentru care exista doua conturi, unul pentru debit si una pentru majorari, astfel incat contribuabilul poate alege ce vrea sa achite, tocmai pentru ca tva de recuperat dintr-o luna, se compenseaza cu tva de plata din luna urmatoare, iar majorarile de intarziere se calculeaza pana la data depunerii decontului negativ. (si aici va pot scrie un eseu intreg, dar nu cred ca e cazul deoarece sunt putini avocati platitori de tva :) )

am citit cu atentie ce ati postat si as vrea sa va asigur (din pozitia care o am) ca nici un inspector nu prefera comunicarea pe site in locul celei clasice, prin posta, cu confirmare de primire, deoarece in ultima vreme s-au inregistrat pe rolul instantelor foarte multe contestatii la executare si nimeni nu risca sa nu aiba un dosar "beton" si sa fie acoperit de hartii.

in plus, exista doua organisme de control, care nu iarta, in cazul constatatarii neregulilor: 1. auditul intern si 2. curtea de conturi.

credeti-ma, si inspectorii sunt contribuabili intr-un fel sau altul si nu are nimeni interes sa nu respecte legea daca e mai simplu s-o respecti.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
danike, utilizator
danike a scris:
aici va pot scrie un eseu intreg, dar nu cred ca e cazul deoarece sunt putini avocati platitori de tva :)

Eu nu cred ca sunt putini, dar intr-adevar poate ca nu ar fi locul potrivit aici.

am citit cu atentie ce ati postat si as vrea sa va asigur (din pozitia care o am) ca nici un inspector nu prefera comunicarea pe site in locul celei clasice, prin posta, cu confirmare de primire, deoarece in ultima vreme s-au inregistrat pe rolul instantelor foarte multe contestatii la executare si nimeni nu risca sa nu aiba un dosar "beton" si sa fie acoperit de hartii.

Asta stiu si chiar ma intreb daca vreodata vom depasi aceasta mentalitate invechita. Adica bun, imi comunica prin publicitate ca sa se acopere cu hartii interne, dar macar sa trimita si pe mail...
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
cand am zis ca se acopera de hartii am dorit sa subliniez faptul ca in mod obligatoriu actul administrativ fiscal se trimite mai intai prin posta si abia apoi se comunica prin publicitate.

hartiile de care se acopera sunt : pv publicitate, plicul returnat de la posta romana (pe plic se mentioneaza clar motivul returnarii) si copia dupa anunt, cu nr de inregistrare, din care sa reiese clar cele 15 zile.

despre partea cu e-mailul pot sa va spun, deocamdata, ca accesul la internet este foarte limitat in administratiile financiare pentru a se asigura protectie impotriva atacurilor hacker-ilor, iar din aceasta cauza, metoda comunicarii prin e-mail nu este uzitata in acest moment.
Si atunci de ce mi se cer informatii inutile? Din lipsa de respect pentru timpul meu?
Las' sa mai completeze inca 10 campuri, ce conteaza?
Scriu ca daca exista impozit de returnat acesta sa se compenseze, si ei ma cheama sa fac cerere de compensare!
Si indiferent ce platesc, e normal sa stiu si eu in momentul in care achit. Ca nu ma duc la magazin si-mi spun aia ca pe bon e trecuta suma totala si vad ei apoi ce pret are painea si ce pret are untul!
E atat de mult sa vreau sa stiu ce platesc?

Penalitati sunt "pedepse" de intarziere, majorari etc. E acelasi lucru iar schimbarea termenului nu imi pare justificata atata timp cat in toate contractele penalitati e un termen mai uzual... Ma rog, sa nu fim ca toata lumea sau cum?

Eu am un inspector financiar minunat, care m-a invatat, m-a instruit, m-a ajutat si care e acolo mereu pentru orice intrebare.
M-a mai si sunat uneori sa ma anunte ca mi s-a eliberat decizia si tot asa...
Dar daca nu era acest om, cred ca faceam moarte de functionar public. :sorry:
Asta cu accesul la net e ca aia cu mancatul temei de caine... ceri mailul dar nu-l poti folosi pentru ca?... :))

Alte discuții în legătură

Actele administrative fiscale florin11111 florin11111 Buna ziua .Sunt nascut in 1987,nu am lucrat pana acum niciodata si zilele trecute am observat ca pe site-ul primariei orasului in care m-am nascut figurez ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anca voica anca voica Din ce an nu mai exista obligativitatea fiscului de a trimite deciziile de impunere la adresa contribuabilului? Daca nu am primit decizia de impunere mi se ... (vezi toată discuția)