avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe notariale \"Prima casa\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe notariale "Prima casa"

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari. Cat este taxa notariala (onorariul) in cazul achizitionarii unui imobil la pretul de 320.000 lei, prin programul "Prima casa" in localitatea Bucuresti? Pot fi aplicate taxe mai mari sau mai mici, in functie de notarul ales sau taxa este plafonata la o anumita suma raportata la pretul imobilului. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Nik90 , utilizator 08:49, 20 Martie 2020
Multumesc. Cu primul link, din pacate nu a reusit sa ma lamureasca, intrucat introducerea sumei dorite nu s-a afisat contravaloarea taxei notariale. Al doilea link foarte bun. Deci, in cazul meu, conform formulei de calcul, taxa notariala ar trebui sa fie: 3130lei + 0,65% diferenta intre 320.000 si 300.000 (adica 20.000). Rezulta mai departe 3130lei + 130lei, egal 3260 lei. Dar, din acesta suma se scade 30%, deoarece imobilul obiectul programului Prima Casa. Rezultat final, 3260-30%= 2282 lei. Ca o paranteza, am intrat pe un site/calculator taxe notariale, iar rezultatul este un pic diferit, rezultand o taxa de aproximativ 2700 lei.

maraV a scris:

Puteti folosi orientativ, calculatorul de taxe notariale 2020 de la acest link:
[ link extern ]
sau aici:
[ link extern ]

Cred ca tine de modul in care a fost conceput programul si de actualizari.
Multumesc de raspuns. Daca e pana in 500 de lei, mi se pare ok, dar sa nu fie diferente de la 1000-2000 de lei in sus.
raluk0207 a scris:

In general diferentele se situeaza pana in 500 lei.
Insa depinde de modul in care decurg lucrurile. Daca clientii sau banca vin cu anumite adaugiri, preferinte personale, comentarii, nemultumiri, sunt recalcitranti, telefoane, discutii, diligente, corespondenta etc ceea ce transforma intreaga procedura intr-o sursa de nervi si de stres...realizati ca e destul de posibil ca acest lucru sa se rasfranga si asupra onorariului.
Probabil nici dvs nu v-ar conveni sa va agitati vreo 3-4 zile pentru suma minima.
Iar reprezentantii bancilor cam au tendinta sa se lege de detalii precum: dimensiunea caracterelor, aranjarea in pagina, ca o mentiune trebuia scrisa cu doua paragrafe mai jos, ca o virgula e pusa nu stiu cum etc.

Multumesc. Calculatorul a generat o taxa notariala de 2715lei plus taxa OCPI(extras carte funciara) 480lei. Oare atat sa-mi cera si mie sau e posibil sa-mi ceara mai mult?

raluk0207 a scris:

Incercati aici
[ link extern ]

Bifati Prima Casa si introduceti valoarea de 66.064 euro (inseamna 320.000 lei la cursul BNR de azi)

Am inteles. Multumesc

raluk0207 a scris:

Cred ca tine de modul in care a fost conceput programul si de actualizari.

Alte discuții în legătură

Doua contracte de vanzare-cumparare, un singur apartament vishy88 vishy88 Buna ziua, Dorim sa cumparam un apartament. Sunt doi proprietari dupa succesiune, cu cota parte 1/2. Proprietarii au propus sa facem doua contracte de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare Jvs81 Jvs81 Buna ziua .As vrea sa știu care este suma minima care o pot trece într-un contract de vânzare/cumparate apartament pentru a nu putea fi atacată de nimeni ... (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa platesc impozit? Rgirl Rgirl Doresc sa cumpar un apartament, si m-am inteles cu proprietarii la pretul de 65 mii de euro. Conditia este sa platesc eu impozitul lor. Am acceptat. Am citit ... (vezi toată discuția)