avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Are dreptul angajatorul sa imi inchida contractul de ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Are dreptul angajatorul sa imi inchida contractul de munca in peroada de pandemie?

Are dreptul angajatorul sa ma de a afara si sa imi incheeie contractul acum in situata de urgenta? Pt ca asta a facut! Am contractul din 02.01.2020,si a spus ca sunt in.perioada de proba si are drepul.
Cel mai recent răspuns: gabrielle_24 , utilizator 11:20, 6 Aprilie 2020
Va mulțumesc mult pentru răspuns! Am insistat pe aceasta intrebare pentru ca angajatorul mi-a venit de 2 ori cu ideea de a ma baga in somaj: odata cand am facut cererea de revenire din CCC ( mi s-a spus ca voi fi primit doar pentru o luna, dupa care ma baga in somaj...dar s-au razgandit ) si a doua oara, acum 3 saptamani cand am depus cererea pentru zile libere platite si nu voiau sa mi-o accepte spunandu-mi ca s-au hotarat sa ma bage în somaj ( iar s-au razgandit dupa 2 zile si mi-au acceptat cererea de zile libere ). Adica, ma gandeac ca daca de 2 ori m-au "amenintat" cu acest lucru, înseamnă ca ar avea vreo sansa sa si puna in aplicare sau poate acum, cu ordonanța de urgență. Ma "streseaza" paigic cu această amenințare.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
gabrielle_24, utilizator
As mai avea o mica nelamurire: cand am întrebat la AJPIS daca in timpul primirii stimulentului de insertie pot fi data afară mi s-a spus ca cei de la ITM imi pot spune si ca, potrivit legii trebuie sa ma primeasca pentru minim 6 luni, dar poate sa ma dea afara si dupa o zi. La ITM mi-au raspuns ca nu știu foarte bine cum e cu stimulentul, dar angajatorul ma poate da afara cand doreste. Nu mai inteleg nimic....
OUG 111/2010
art.25
.....
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
.....
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1);
....
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
....
Buna seara,

Am trimis firmei cererea pentru zile libere platite pt scoala inchisa si pe timpul vacanței si mi s-a raspuns de catre contabila ca de luni sunt in somaj tehnic cu ceilalti colegi. Am cerut sa imi trimita decizia sa o semnez si mi s-a spus ca o sa o semnez dupa perioada asta, cand ma intorc la serviciu. Daca am trimis cererea pentru zile libere platite pt scoala inchisa este normal sa nu mi-o aprobe si sa ma bage in somaj tehnic fara sa fiu instiintata in prealabil si sa semnez ceva ( unii colegi au intrat de pe 1 aptilie si pe 31.03 li s-a trimit pe mail act sa semneze ). Daca intru in somaj tehnic, dupa pot sa nu ma mai primeasca ( avand in vedere ca primesc stimulent in prezent )?
În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

[ link extern ]

HG 905/2017
art.7
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
....

In speta, formulati o cerere catre angajator prin care solicitati sa va elibereze o copie de pe acea decizie.
In caz contrar, sesizati ITM-ul/ Inspectia Muncii.

Alte discuții în legătură

Clarificari legea 19/2020, stimulent de insertie si concediere gabrielle_24 gabrielle_24 Buna seara, Ma aflu in urmatoarea situatie: in prezent sunt in somaj tehnic pana pe 14 mai, pe 15 mai ar trebui sa revin la serviciu. As dori sa imi reiau ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea ... (vezi toată discuția)
Situație dificila gabrielle_24 gabrielle_24 Buna sera, Ma aflu intr-o situație dificila si as avea nevoie de un sfat. In februarie 2020 m-am intors din CCC la 1 an si 10 luni pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)