Buna ziua! Vin si eu catre dumneavoastra cu doua intrebari. Precizez ca sunt un simplu proprietar, asa ca, nu sunt la curent cu toate interpretarile legii 1962018.
De curand, mai exact acum 2 saptamani, am observat ca de pe lista de intretinere afisata la scara mea, lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament. Curioasa, am intrebat presedintele asociatiei, iar acesta mi-a raspuns ca asa este lege de 3 ani, si anume ca locatarii cu varsata 0-3 ani, nu se mai trec deloc la intretinere si ca asa s-a procedat cu toti ce 10-15 copii care s-au incadrat in acesta grupa in perioada 2017-si pana in prezent. Am citit, tot din curiozitate legea, dar nu am gasit nicaieri aceasta mentiune. L-am informat pe presedinte si acesta mi-a raspuns ca nu stiu eu legea. Ieri a afisat noile liste cu acelasi nr de persoane. Am dat mail firmei care se ocupa de administrarea imobilului, iar acestia mi-au raspuns ca nu este vina lor, deoarece ei primesc toate informatiile de la asociatie si au facut calculele pe nr de persoane transmis de asociatie. Stiu ca nu este vorba despre sume mari, dar consider ca nu este corect sa se procedeze asa. Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez mai departe.
A doua problema este urmatoarea:
Saptamana trecuta s-a spart o teava comuna de apa calda, iar toata apa a curs in apartamentul meu. Presedintele a venit cu un instalator, a carui rezolutie a fost ca trebuie schimbata toata coloana, deoarece este grav avariata. Ne-a spus ca ne va costa 200 lei si am acceptat. Cand s-a terminat lucrarea, m-a sunat presedintele si mi-a cerut cei 200 lei. Am cerut sa mi se elibereze chitanta, dar a refuzat. Nu stiu daca este corect sau nu, dar eu figurez pe lista de intretinere cu 10 lei lunar plata reparatii, dar trebuie sa platesc cash 200 lei din mana, schimbarea tevii si mai raman si cu peretii facuti praf in urma inundatiei.
Legat de fondul de reparatii, am urmatoarea dilema: asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme(pt ca aceste uscatorii se afla la parte, la celelalte sunt la etajul4), banii care se incaseaza nu apar in fondul de reparatii al asociatoei, ci se vireaza catre proprietarii acelor scari, fara ca ceilalti sa stie sau sa beneficieze de ei. Este corect?
Imi cer scuze pentru marimea mesajului, dar chiar imi doresc sa nu acuz pe nimeni de rea vointa, fara a fi sigura ca am dreptate. Multumesc anticipat!
Adam Grecu
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
@ynocentta,
Eu v-am zis ca v-ati uitat la alt film - si nu m-ati crezut...
Subiectul (topicul) propus de @Katy76:
1. Un proprietar nu si-a declarat copilul in evidentele as. prop. - la nr. curent de persoane, chestiune clarificata deja;
2. Situatia "rezolvarii"unei avarii pe conducta comuna de apa calda;
3. Inchirierea unor spatii comune de catre proprietarii de la alte scari;
Asadar cei partu apostoli erau trei, Luca si Matei...
Este clar ca conducerea asociatiei de proprietari este inafara "cestiunii" !
In legatura cu ceea ce ne comunicati dvs. - cu .... Au fost numeroase actiuni in instanta in spete privitoare la inchiriere partii comune condominii ...
Eu zic ca aceste numeroase actiuni in instanta le stiti dvs. si un numar restrans de utilizatori sau in actiunile respective asoaciatia nu a avut aparator.
Haideti sa va explic, pença observ ca va pricepeti la toate:
Asociatia noastra este form,ata din 11 blocuri si 19 scari - fiecare cu spatiile sale, subsol, uscatoare, terase - intelegeti?
Daca blocul 1, 2 si 3 nu au inchiriate aceste spatii, fiind utilizate de catre proprietari pentru a depozita: vechituri -masini de spalat, ventilatoare, biciclete, landouri de copii (copii au acum varsta de peste 20 de ani): pe de alta parte, unul dintre blocuri are inchiriata terasa unei firme de telecomunicatii, alte doua blocuri si-a inchiriat acel uscator unor terti pentru depozitarea temporara a unor materiale de constructii, etc - veniti dvs. acum si ne spuneti ca ...Au fost numeroase actiuni in instanta in spete privitoare la inchiriere partii comune condominii ...
Dom'le asa proprietari, asa instante - adica daca dumneata inchiriezi locuinta, trebuie sa imparti chiria cu toata asociatia, ca doar etsi membru al asociatiei!
Retineti un lucru deosebit de important ca sa intelegeti si logica sustinuta de mine:
- fiecare scara de bloc este individualizata din toate punctele de vedere: cota-parte indiviza de proprietate, alimentare cu apa-canal, energie electrica, gaze naturale, servicii - asa ca, daca blocul/scara /proprietarii renunta la un uscator, roadele inchirierii intra in bugetul asociatiei respective, dar evidenta este tinuta pe bloc/scari.
In fine, eu as vrea sa inchei aceasta discutie, fac munca de administrare de prea multa vreme ca sa nu stiu despre ce este vorba, spre deosebire de multi altii, care doar citesc teorie. Practica este mai complicata - va asigur!
Domnule Grecu, de aceasta data, tin sa va contrazic eu.
Conform legii un condominiu este format dintr-un corp de cladire multietajat sau, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna, fiecare tronson cu una sau mai multe scari din cadrul acestuia;un ansamblu rezidential format din locuinte si constructii cu alta destinatie, individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care proprietatile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comuna fortata si perpetua.
Asociatiile compuse din mai multe blocuri isi pot delimita proprietatea comuna. Scoatem din discutie ansamblurile rezidentiale care sunt construite de asa natura, incat au o interdependenta (gradini, drumuri de acces la parcari si locuinte etc).
Intr-un bloc cu 6 scari, ca cel despre care am facut vorbire in acest topic, in care uscatoria de la scara 4 ,care este formata din 20 de apartamente, are aceeasi suprafata ca si cea de la scara 2, unde sunt doar 10 apartamente unde se traseaza cota indiviza? Cum se calculeaza ce ia la schimb scara 4 pt suprafata mai mica? Cota indiviza este o functie abstracta, pe care nu o poti aplica in foarte multe cazuri, din cauza erorilor sistematice cu care s-au construit blocurile.
Am mai pus o intrebare, la inceputul discutiilor, dar la care nu am primit un raspuns: Daca TOATA Asociatia plateste o amenda incasata pt ca la una dintre scari o portiune de tencuiala a avariat un automobil( nu conteaza al cui era auto, unde era parcat..amenda s-a luat), de ce nu poate beneficia TOATA asociatia de veniturile acelei scari?
Cred ca este o intrebare legitima.
Adam Grecu
Utilizator 1din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Katy76,
Cota-parte indiviza de proprietate (cpi) NU este o notiune abstracta asa cum sustineti dvs.
Aceasta notiune se poate aplica in absolut toate imobilele in care sunt mai multe locuinte detinute de catre mai multi proprietari.
Daca vreti, va pot da si formula de calcul si as vrea sa confirmati sau sa infirmati daca credeti ca am gresit:
Cpi = (suprafata utila a unei locuinte / suprafata utila a tuturor locuintelor din scara) x 100
Asadar, fiecare scara de bloc din blocul dvs. cu sase scari, are o anumita suprafata utila si, desigur poate fi diferita de la o scara la alta, indifererent ca au 20, 10, sau nspe apartamente.
Din acest motiv, va spuneam cele din mesajele anterioare.
Putem discuta si pe mesaje private, pe mail sau chiar telefon.
Cu privire la ce-a de-a doua intrebare:
Tot ceea ce am spus cu privire la locul parcarii - trebuia sa-mi raspundeti, pentru ca functie de raspuns, puteam si eu sa avansez discutia. Asadar este foarte important locul de parcare. Apoi, cine a aplicat acea amenda? Primaria, politia locala, guvernul?
Nu vreau sa repet, conducerea asociatiei dvs. doarme in papuci si aplica legea asa cum o imntelege.
Acum, sa dezvoltam un pic speta:
- poate ca din cauza vechimii blocului, o parte din tencuiala, a tablelor de pe atic, la un vant mi puternic, se pot desprinde, iar in cadere pot sa provoace pagube insemnate.
Ei, aceste lucruri se pot intampla dintr-o data sau crapaturile pot fi observate din timp, astfel incat gospodarii blocului sa ia masuri preventive (se poate inconjura zona, se pun afise pentru ocolire, parcarea interzisa, etc. - sau pur si simplu, se executa lucrari de reparare a tencuielii deteriorate.
In sarcina cui sunt aceste lucrari? Desigur a asociatiei de proprietari - pentru ca tencuiala reprezinta suprafete comune care se gestioneza de as. prop., dar asta nu inseamna ca daca cade tencuiala de la scara 1, trebuie sa o repare proprietarii de la scra 4 - de exemplu, sau toti proprietarii blocului ca faceti parte din as. de proprietari comuna.
Asta incerc sa explic, dar multa lume nu intelege: daca se poate individualiza o avarie, o defectiune, atunci conducerea asociatiei, chiar are datoria ca reparatia / costurile sa fie "dirijate" doar acolo unde s-a produs.
Acum, chiar ca nu mai am timp sa explic mai multe, dar trag speranta ca ati inteles.
Reciproca la aceasta discutie este faza cu obtinerea de sume provenite din chirii.
Stima!
Imi cer iertare ca intervin, dar chiar nu inteleg .....
..... dar multa lume nu intelege ....
pai nu intelegem domnule " Asadar este foarte important locul de parcare. Apoi, cine a aplicat acea amenda? Primaria, politia locala, guvernul?"
Spuneti-ne , va rog cu lacrimi in ochi sa ne spuneti ce importanta are CINE a dat amenda ??? sau unde era parcata masina ? Varsta soferului si de cand are permis , o avea vreo importanta ? O amenda e o amenda . (punct) Nu poate fi data decat de un organ al statului si trebuie achitata sau contestata (dupa ce o achiti ) .... " dar asta nu inseamna ca daca cade tencuiala de la scara 1, trebuie sa o repare proprietarii de la scra 4 - de exemplu, sau toti " ...
Ba da domnule, TOTI ! Fiindca asta inseamna " asociatia de proprietari " altfel, ar fi trebuit sa se numeasca " asociatia de scari " ! Pai atunci , cel de la parter , de ce trebuie sa plateasca reparatia liftului cu care nu merge niciodata sau terasa de la ultimul etaj ?Atunci trebuia sa plateasca amenda cel din dreptul caruia a cazut tencuiala, nu ? Nu e cam acelasi lucru ? Partile comune nu se pot delimita sau individualiza ! Apartin si intra in sarcina tuturor de a le intretine , respectiv de a le folosi ,
.... poate gresesc eu ...
Adam Grecu
Utilizator 1din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Prieteni de pe forum care nu intelegeti.
Va repet, o fi ea asociatia de proprietari si nu de scari, dar toate problemele care se pot individualiza, se individualizeaza.
Tin sa va amintesc ca sunt (inca) asociatii foarte mari si sa zicem ca se sparge un geam la blocui B1, sc. C, da?
Cine tre'sa faca reparatia? Pai sunt doua solutii:
- daca a fost identificat autorul trasnaii, apoi acesta se va ocupa de toate (achizitie geam, montare, chituire, curatare);
- daca se lasa cu "autor necunoscut", reparatia cade in sarcina as. prop., dar cheltuiala va fi repartizata doarproprietarilor din acea scara;
Toate cele de mai sus nu o sa le gasiti in L 196 /2018, dar se prea poate sa fie stabilite intr-un regulament intern, ba poate fi prevazut si in Statut.
Va mai dau un exemplu: anul trecut au fost, la nivelul intregii tari, evenimente meteorologice deosebite si care au produs pagube insemnate - respectiv, acoperisuri cu totul au fost luate de vant si aruncate in strada. Ei, sa-mi spuneti cine a suportat pagubele, atata timp cat dintr-o asociatie cu 20 de blocuri, acoperisul a fost luat doar de pe blocul B5 ? Unde mai pui ca, in urma cercetarii evenimentului s-a constatat ca acoperisul respectiv nu avea toate documentele in regula !
Cine? Toata asociatia, doar proprietarii blocului cu pricina, adica cei care au fost de acord si au si finantat lucrarea? Cui sa i se de-a amenda? Pai asociatiei de proprietari, dar de achitat trebuie sa achite toti proprietarii? Da de unde ! Doar celor vinovati, da?
Vedeti stimabile @rain4est ca au importanta mai multi factori cand este vorba sa cercetezi un asemenea caz?
Haideti sa ne limitam la discutia cu un autoturism parcat in spatele blocului - asadar, parcat total neregulamentar, au importanta:
- cine a dat amenda;
- unde era parcata masina;
- varsta soferului si de cand are permis (daca nu ma credeti, mai discutam);
Este adevarat ca chestiunile acestea cad in seama Politiei Locale, insa tot atat de adevarat si de o importanta covarsitoare este locul de parcare.
Parchezi regulamentar, in parcare dedicata si se intampla un anumit eveniment (cate nu se intampla?), omu' este asigurat si cu astea am zis tot; daca masina, parcata langa bloc, a fost lovita de o bucata de tencuiala, nici mama asigurarilor nu o sa va achite reparatia ! Aaaa, vine organu'si amendeaza asociatia de proprietari? Pai tre'sa fie prost cel care se ocupa de asociatie - pe bune... Cum sa fie amendata asociatia de proprietari? Intai il intrebi pe cel cu masina, unde trebuia sa parcheze si atunci pe langa paguba lovirii masinii sa-i aplice si o amenda stimulatoare ca parcarea a fost facuta pe spatiul verde...
Iata ce mai ziceti:
... Pai atunci , cel de la parter , de ce trebuie sa plateasca reparatia liftului cu care nu merge niciodata sau terasa de la ultimul etaj ?Atunci trebuia sa plateasca amenda cel din dreptul caruia a cazut tencuiala, nu ? Nu e cam acelasi lucru ? Partile comune nu se pot delimita sau individualiza ! Apartin si intra in sarcina tuturor de a le intretine , respectiv de a le folosi ,
Cu lacrimi in ochi va comunic ca confundati marfa cu ambalajul, ca una este sa fii proprietar la un bloc cu lift si in cazul reviziilor, a reparatiilor, fiecarui proprietar i se repartizeaza costuri, proportionale cu cota-parte indiviza de proprietate, dar doar din acel bloc prietene.
Zici ca Partile comune nu se pot delimita sau individualiza !
Sunteti intr-o maxima eroare ! Iata un exemplu, si fara lacrimi sa intelegeti: asociatia noastra are in componenta si 5 blocuri P+10, cu lift si care le-a venit sorocul de a li se face RK-urile. Totul programat din timp, prevazut in BVC, proprietarii informati, etc.
Ei, pentru a crea Fd. de reparatii, sumele au fost repartizate tuturor proprietarilor din fiecare bloc in parte, adica niciun amestec intre fondurile blocurilor.
In final, pot sa va zic, ca daca nu va ocupati, nu sunteti macar cooptat in com. ex. nu aveti de unde sa cunoasteti toate aceste aspecte, asa la amanunt. Poate, asa in general, da, dar la amanunt, sunt altii care se ocupa si care dupa cum vedeti, sunt dispusi sa ia multe suturi. Aici ca aici, realitatea este mai crunta.
Ma opresc aici si chiar nu mai raspund la provocari. Daca doriti, mergem pe mesaje private sau mail - am adresa in profil.
Stima!
Reparatie fatada
odishor
Buna ziua
revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare:
apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)