avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drum acces, coproprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drum acces, coproprietate

Buna ziua! In vederea lotizarii utlerioare a unui teren, atat eu cat si vecinul lateral, interesat de acelasi lucru, am dori obtinerea unui drum de acces, cu jumatate din latimea lui suportata de fiecare parte.
Imi puteti spune, va rog, daca exista o formula pentru a obtine acest lucru fara alipirea intregilor noastre suprafete, obtinerea unui PUZ si dezmembrarea ulterioara?
In cazul in care alipirea intregilor suprafete este unica solutie posibilia, exista vreo parghie prin care se poate asigura iesirea din coproprietate ori exact in formula propusa, daca este acceptata, ori exact in formula anterioara alipirii?
Pun aceste intrebari deoarece desi interesele coincid, nu as dori a ma gasi in situatia de a fi in coproprietate pe o perioada si intr-o formula nedefinite.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: wrunning , utilizator 12:49, 21 Mai 2020
Va multumesc pentru detaliile suplimentare!
Varianta in care fiecare lot va avea o cota parte din dreptul de proprietate asupra drumului, desi banuiesc ca presupune un act de vanzare in plus, mi se pare ideala, deoarece nu doresc a fi dependent de nimeni altcineva pe viitor.
Nu va fi un act de vanzare in plus. In momentul in care veti vinde un lot, veti vinde (prin acelasi act) si o cota din drum.
Am inteles, multumesc pentru lamuriri!
Mai am o intrebare ce a aparut in urma discutiei cu cadastristul, care mi-a expus posibilitatea ca, la dezmembrarea initiala a suprafetelor destinate drumului, cele doua parti sa semneze o conventie notariala prin care declara ca acestea sunt destinate drumului, in locul unei alipiri propriu-zise care am inteles ca este mai de durata si cu ceva costuri in plus, aceasta fiind suficienta in vederea obtinerii PUZ-ului si loturilor ulterior.
Intrebarea mea este legata de gradul de siguranta oferita de o astfel de conventie, mai precis, se poate retrage sau incomoda in vreun fel vreuna din parti ulterior, prin comparatie cu alipirea propriu-zisa?
Va multumesc!
Atata timp cat aceasta conventie este in forma autentica, ea constituie vointa acelui moment si nu va putea fi schimbata ulterior,, unilateral.
Va multumesc!
In ceea ce priveste vanzarile ulterioare de loturi si parti din cota mea de drum, niciuna dintre solutii nu ar implica acceptul sau prezenta celeilalte parti?

Alte discuții în legătură

Partajare pamant lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am un teren de 5000mp pe care doresc sa-l impart in bucati de 500mp si apoi sa-l vand. Ce etape sunt necesare pentru acest demers? Multumesc (vezi toată discuția)
Conventie notariala Galmeanu Galmeanu Buna ziua, Eu si vecinul meu am lasat fiecare cate 3.5m de teren pentru drum dintr-un lot mai mare. Am facut si eu si el cadastre separate pe parcela de ... (vezi toată discuția)
Statut juridic cota indiviza teren cris2109 cris2109 Buna ziua, Sunt in prezent in cursul achizitiei unui parcele de 700mp care trebuie dezmembrata dintr-un lot(sau tarla) de aproximativ 6000mp. Intregul teren ... (vezi toată discuția)