avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente

Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 apartamente toate proprietate), diferenta dintre valoarea apometrului de scara si suma citita a apometrelor din apartamente, rezulta in mod constant o difernta cuprinsa intre 25-50%. Cum trebuie sa actionam astfel incat sa nu mai avem aceste difernte?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:52, 29 Iulie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice contor de apa este obligat sa fie verificat metrologic, inainte de comercializare. Nu este legal sa fie vindut fara asa ceva. Deci nu poate fi vorba sa fie scos din cutie si sa fie pe ecran 0000,000. Obligatoriu trebuie sa aiba indexul care sa arate ca au trecut prin el citeva zeci de litri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect. Orice contor nou, sigilat, scos din cutie la beneficiar, are câteva zeci de litri testați metrologic la producător sau alt organism competent în colaborare cu el. Plus certificat de garanție. Dar, cu toate astea, poate da erori, după câteva sute de m³ sau mai puțin.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E adevarat, asociatia poate cere testul, eventual si recomandabil, in prezenta unui reprezentant al asociatiei, la o firma autorizata pentru astfel de verificare metrologica. Daca testul e OK, plateste asociatia, daca nu, plateste furnizorul de apa. E

Oricum daca fenomenul s-a repetat mai multe luni la rind, aparind brusc, exista si posibilitatea asta, desi eu nu am intilnit un astfel de contor sa o ia razna atit de mult. 25-50% e o eroare imensa pentru un aparat. Banuiesc o pierdere de apa, sau un alt fenomen.

Am montat vreo 4-5 contori la dimensiunile astea, de bransament, chiar mai mari. Doar la unul singur, la verificarea metrologica a iesit eroarea la debit minim de 6%, in loc de 5%., dupa 7 ani de functionare, mii de metri cubi.Respins, s-a luat altul. La debitul nominal mergea perfect.

Dar...exista si posibilitatea sa fie un contor cu probleme.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2020
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contoarele ar trebui, legal, să fie verificate metrologic anual, ceea ce nu se face. Contoarele fiind în esență „ceva ce se învârte”, cu uzura este normal să indice mai puțin, niciodată mai mult. O eroare de 25% nu mi se pare mare, 20% este eroarea admisă chiar la instrumentele de măsură cele mai puțin precise; iar contorul nu are caracterul de instrument de măsură.
Eu am verificat odată, din curiozitate, contorul electric, și avea eroare mai mare de 10%; în favoarea lor!
Deci, legal, ar trebui să obligați toți locatarii să-și verifice metrologic contoarele. Dacă nu, „aici suntem la porțile orientului, unde totul este luat în glumă”. Iar dacă nu bănuiți pe nimenea că fură, cu ce vă deranjează? Diferența se plătește tot de către locatari, proporțional cu cât a consumat fiecare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Legal nu exista obligativitatea de a fi verificate metrologic, anual. Furnizorul de apa este obligat sa verifice contorul la 7 ani.
2. O eroare de 25% se cheama defectiune, nu exista nici un aparat la care sa se admita 20% eroare. Aratati-mi unul si-l "inghit". Contoarele de apa au eroarea maxima admisa, pentru intervalul principal de masura de maxim 2%, iar in zona debitului minim masurabil cu precizie eroarea maxima admisa e de 5%.
3. Nu exista obligatia legala ca locatarii sa-si verifice contoarele, conform NML-003/2005.. Exista obligatia legala ca ele sa fie verificate metrologic inaintea comercializarii.

Alte discuții în legătură

Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde radio petre1981 petre1981 E ok pretul obtinut ? - Initial la nivelul asociatiei de proprietari s-a hotarat sa schimbam repartitoarele (aveau 9 ani vechime) si sa facem verificare ... (vezi toată discuția)
doamna de la asociație îmi spune că am consumuri de apă prea mici, și susține că poate cere verificarea metrologică pe cheltuiala mea. este adevărat? Dorin1988 Dorin1988 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri, daca se poate. 1. Doamna de la asociatie imi spune ca am consumuri prea mici pt un apt 2 cam, 1 ... (vezi toată discuția)