avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE AFLAT LA JUDECĂTORIE, au dreptul să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în conducerea Asociației.

Dacă pentru orice Adunare Generală a oricărei Asociații de Proprietari nu au fost convocați ABSOLUT TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI PENTRU ORICE ADUNARE GENERALĂ RECONVOCATĂ (pentru prima Adunare Generală trebuie să se convoace TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI), procesul verbal cu hotărârile Adunării Generale va fi anulat retroactiv de către Instanțele de judecată, fără comentarii, urmând și anularea contractelor și a altor acte subsecvente !
Dar cum procedăm, știind că în Asociația noastră nu se știu care sunt membrii Asociației, deoarece avem același Acord de Asociere și același Statut de acum ... 23 de ani, din ... 1997 ???
Pe cine au convocat și vor convoca incompetenții ăștia care ne conduc ilegal Asociația de Proprietari (n-au fost aleși conform procedurilor legale de convocare), cumva pe DECEDAȚI și pe ne-proprietari (cei care figurau în 1997) ?
De acum, la orice Adunare Generală care se va organiza în Asociația noastră, în prezența Poliției, dar și a inspectorilor de la Primăria locală, VA FI OBLIGATORIU SĂ SE VERIFICE DACĂ PERSOANELE PREZENTE LA ACEA ADUNARE GENERALĂ AU MAI ALES CALITATEA DE MEMBRI ASOCIAȚI.
Cei care la ședința oricărei Adunări Generale nu aduc dovada că sunt MEMBRI semnatari în Acordul de Asociere aflat la Judecătoria locală, nu au niciun drept să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în cadrul Asociației de Proprietari, mai ales în conducerea Asociației !
Legea nr. 196/2018 este extrem de explicită prin obligațiile aflate la articolul 27, care arată că „DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE, AU DREPTUL DE A VOTA, DE A CANDIDA, DE A ALEGE ȘI DE A FI ALEȘI ÎN ORGANIGRAMA ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, ÎN ORICE ADUNARE GENERALĂ LEGAL CONVOCATĂ, PENTRU TOȚI PROPRIETARII ȘI MEMBRII ASOCIAȚIEI”.
La fel, dacă președintele și membrii Comitetului Executiv, nu figurează ca semnatari în Acordul de Asociere aflat în Registrul Public de la Judecătorie, aceștia NU AU CALITATEA DE MEMBRI AI ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, și astfel ei nu au avut și nu au dreptul să semneze acte juridice în numele proprietarilor MEMBRI ai Asociației respective, aceștia încălcând extrem de clar articolul 54 alineatul 1 și articolul 56 alineatul 1 - astfel, orice Adunare Generală va fi ilegală și se va anula retroactiv de către Instanțele de judecată, conform celor 3 articole din Legea nr. 196/2018, încălcate fără dubii.
Dacă președintele sau/și cel puțin unul din membrii Comitetului Executiv nu au calitatea de proprietari, dar și calitatea de MEMBRI ai respectivei Asociații de Proprietari (să fie semnatari în Acordul de Asociere al acelei Asociații), aceștia au încălcat fără dubii Legea nr. 196/2018, art. 27, art. 54 alin. 1 și art. 56 alin. 1, coroborate cu art. 104 alin. 2, art. 17 alin. 2, 3, 7, 8 și 9, art. 21, art. 57 literele c și o (Statutul e CADUC, expirat și fără vreo valoare juridică dacă nu a fost actualizat conform Legii nr. 196/2018), art. 105, art. 107 litera c.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi; ♦ NOTĂ: Dovada că Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila s-a constituit și funcționează ilegal și în prezent, este faptul că ACORDUL DE ASOCIERE NU S-A ÎNTOCMIT ÎN 1997 PRIN DECIZIA A 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR „UNUI SINGUR CONDOMINIU” (BLOC-CLĂDIRE-IMOBIL), ȘTIIND CĂ A.P.71 BRĂILA ARE ÎN COMPONENȚĂ NU MAI PUȚIN DE ... 9 CONDOMINII-BLOCURI-CLĂDIRI - este evident că A.P.71 FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL dacă nu s-a constituit doar pentru un singur Condominiu, care trebuie să aibă, în mod OBLIGATORIU, părți, proprietăți și branșamente comune, ceea ce este imposibil de realizat în cazul celor 9 blocuri ale A.P.71.
o) MEMBRU al Asociației de Proprietari - PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE (...);
Art. 27. - (Doar) TOȚI PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (în conducerea acesteia).
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv SUNT DESEMNAȚI DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ales prin voința sa și a jumătate plus unu DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR PREZENȚI ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE. ♦ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 53. 54, 55, 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e.
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
k) ÎNTOCMEȘTE TABELUL NOMINAL CONVOCATOR (...) pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA ACESTUIA DE CĂTRE PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI;
Art. 104 alin. (2) - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi (...) SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.

Ascultați confirmarea celor scrise mai sus (doar MEMBRII Asociației de Proprietari au dreptul legal de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși într-o funcție, în cadrul Adunării Generale) din partea avocatului Gelu Pușcaș, care este foarte explicit în această înregistrare video LIVE, descărcată pe YouTube: [ link extern ]

♦ VEDEȚI SENTINȚE LEGATE DE LIPSA CALITĂȚII DE MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU PREȘEDINTE ȘI PENTRU CEI MAXIM 4 MEMBRI AI COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:23, 21 Octombrie 2020
latka a scris:

Nu am inteles unde bateti.
Proprietate comuna este si interfonul., liftul, sistemul de supraveghere video, o parcare (daca e privata), un teren intre blocuri (la fel, proprietate privata), samd
Și un sistem de supraveghere video se repara, întreține, modernizează. Poate fi pe o scara, bloc, blocuri samd.
Ideea e ca în legea 196 scrie clar ca ea, nu se aplica retroactiv. Am exemplificat pasajul respectiv, este din articolul 104.
Asociațiile mari (și eu sunt proprietar într-o asociație din asta) au fost declarate la judecătorie, la vremea lor, prin urmare nu-și pierd statutul juridic.
Ideea e ca atât codul civil, cit și legea 196 vorbesc de părți comune de folosință exclusiva. Nu mai dezvolt aici subiectul, dar luate după principiul ăsta sunt foarte multe, ca exemplu sunt coloanele verticale de utilități, care deservesc doar anumiți proprietari. Când se fac reparații la acele coloane, doar ăia participa.
De aia spun ca mai ușor cu "partea comuna, pe scări (adică de-a dura)".
Pe de altă parte, a sparge acum chiar și o asociație mai mică și a o organiza pe scări sau tronsoane e o nebunie. Abia găsești oameni să accepte câteva funcții de CEx (noi avem numai președinte). Ce propune musiu e utopie.

Eu cred că trăiești pe altă lume și nu știi să citești foarte multe texte de lege banale care spun (explicit și pentru un copil) că o Asociație de Proprietari, încă din 1996 (odată cu Legea nr. 114/1996), NU SE PUTEA ÎNFIINȚA DECÂT DACĂ ERA CONSTITUITĂ PENTRU CÂTE O CLĂDIRE (PENTRU CÂTE UN BLOC-CONDOMINIU).
Pentru a vedea oricine că faci orice să-i induci în eroare pe toți cei care aparțin forțat de aceste false persoane juridice, citez aberația juridică și tehnică pe care ai postat-o pe 2 Septembrie 2020: „Proprietate comună este și interfonul., liftul, sistemul de supraveghere video, o parcare (dacă e privată), un teren între blocuri (la fel, proprietate privată), șamd
Și un sistem de supraveghere video se repară, întreține, modernizează. Poate fi pe o scară, bloc, blocuri, șamd (...).”

Tu nici acum n-ai citit că partea și proprietatea (instalația) COMUNĂ înseamnă orice aparține de un singur Condominiu-bloc-imobil, conform definițiilor de la art. 2 din Legea nr. 196/2018 (deja ne uluiești cu încăpățânarea ta să crezi că xx blocuri-Condominii pot avea ceva în COMUN, știind că sunt situate la distanță unul față de altul, pe foarte multe străzi, chiar și la 1 km distanță - NU ÎNȚELEG CUM EU ȘI VECINII DIN BLOCUL-CONDOMINIUL MEU POT AVEA CEVA PROPRIETĂȚI FOLOSITE ÎN COMUN CU PROPRIETARII DIN CELELALTE BLOCURI, AFLATE CHIAR ȘI LA 1 KM DISTANȚĂ) ?
Citește cu atenție aceste articole din Legea nr. 196/2018, să vezi că funcționează ilegal Asociația constituită pentru mai mult de un bloc-Condominiu, DIN BANALUL MOTIV CĂ MAI MULTE BLOCURI ... NU POT AVEA PĂRȚI, PROPRIETĂȚI ȘI BRANȘAMENTE COMUNE:
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin 1/2 + 1 din numărul PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi;
d) Asociație de Proprietari - FORMĂ DE ASOCIERE (...) A PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menținerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii DIN CONDOMINIU;
h) CONDOMINIU - IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, și Cote-Părți Indivize de PROPRIETATE COMUNĂ;
k) cota de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociației pe care fiecare proprietar DIN CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză - COTA-PARTE DE PROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafața Utilă a proprietății individuale și suma Suprafețelor Utile ale TUTUROR PROPRIETĂȚILOR INDIVIDUALE DINTR-UN CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părți Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, ACESTEA TREBUIESC RECALCULATE PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, conform Suprafețelor Utile; ♦ NOTĂ: Cota-Parte Indiviză este ilegală dacă nu s-a calculat doar pentru proprietățile comune aflate ÎNTR-O CLĂDIRE CU CONDUCTE COMUNE LEGATE ÎNTRE ELE - nu se poate calcula legal și corect pentru cele x blocuri care nu au conducte comune între ele și care sunt situate chiar și la 1 km distanță unele față de altele !
p) PĂRȚI COMUNE - părțile DIN CLĂDIRE și/sau din terenul aferent ACESTEI CLĂDIRI[/b] (...) destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN și sunt obiectul unui drept de COPROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor CARE NU POT FI DELIMITATE - cel puțin o instalație pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părți de construcție COMUNE tronsoanelor ori scărilor, CARE NU POT FI DEFINITE SEPARAT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC CA POZIȚIE ȘI SUPRAFAȚĂ;

s) proprietar DIN CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară DINTR-UN CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, parte DINTR-UN CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activități, deținută în proprietate exclusivă;
v) [b]STATUT
- act cuprinzând ansamblul de dispoziții, adoptat de cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, prin care SE REGLEMENTEAZĂ SCOPUL, STRUCTURA ȘI MODUL DE FUNCȚIONARE ȘI DE ORGANIZARE a Asociației de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI (...).

*** Legile anterioare erau și mai clare, deoarece spuneau explicit și pentru un copil de grădiniță, că „Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor (...) DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI.
♦ Legea nr. 230/2007, art. 5. - (1) Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor (...) DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI. Acordul se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere. ☛ [ link extern ]
(2) În clădirile de locuințe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui Asociații de Proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte NUMAI ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE NU EXISTĂ O PROPRIETATE COMUNĂ aferentă tronsoanelor sau scărilor CARE NU POATE FI DELIMITATĂ.
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 2. - (1) În scopul reprezentării şi susţinerii INTERESELOR COMUNE ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate în Proprietate Comună Indiviză DIN CLĂDIREA CE ALCĂTUIEȘTE UN CONDOMINIU, proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă se pot constitui în Asociaţii de Proprietari.
(2) Asociaţia de Proprietari este forma de asociere autonomă, de organizare şi de reprezentare a intereselor comune A MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR UNUI CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop patrimonial, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE DE LEGE.
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 4 (idem cu art. 5 din Legea nr. 230/2007). - Asociaţia de Proprietari SE ÎNFIINȚEAZĂ PRIN ACORDUL SCRIS A CEL PUȚIN JUMĂTATE PLUS UNU DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR (...) DIN CADRUL ACELUIAȘI CONDOMINIU (DOAR DIN CADRUL UNUI SINGUR BLOC-CONDOMINIU, CARE ARE PROPRIETĂȚI ȘI CONDUCTE COMUNE). (...). ☛ Acordul scris al proprietarilor MEMBRI ai Asociației de Proprietari se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere, potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. TABELUL NOMINAL, anexă la Acordul de Asociere, VA CONȚINE, ÎN MOD OBLIGATORIU, URMĂTOARELE: numele şi prenumele proprietarului, adresa, CODUL NUMERIC PERSONAL, SERIA ȘI NUMĂRUL ACTULUI DE IDENTITATE, INDICAREA TITLULUI DE PROPRIETATE, DATA EXPRIMĂRII VOINȚEI DE ASOCIERE ȘI SEMNĂTURA.
* DETALII: [ link extern ]
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 9, clarifică această obligație a MEMBRILOR ASOCIAȚIEI: „Înscrierea ulterioară în Asociația de Proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenți la Adunarea Generală de constituire și care nu și-au dat consimțământul în condițiile Legii 230/2007 art. 7, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA. PROPRIETARUL DIN CONDOMINIU SOLICITĂ SĂ DEVINĂ MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE.”.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) CLĂDIRE-BLOC DE LOCUINȚE-CONDOMINIU = PROPRIETATEA IMOBILIARĂ formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, ȘI PROPRIETATEA COMUNĂ INDIVIZĂ. POATE FI DEFINIT CONDOMINIU și un tronson cu una sau mai multe scări DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, în condițiile în care SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ;
b) PROPRIETATE INDIVIDUALĂ - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, PARTE DINTR-O CLĂDIRE, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu Cota-Parte Indiviză din Proprietatea Comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în Acordul de Asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale DINTR-UN CONDOMINIU trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) PROPRIETATE COMUNĂ - toate părţile DINTR-UN CONDOMINIU care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) PROPRIETATE COMUNĂ aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care NU POT FI DEFINITE SEPARAT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC CA POZIȚIE ȘI SUPRAFAȚĂ;
e) Cotă-Parte Indiviză - Cota-Parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale DIN PROPRIETATEA COMUNĂ şi este egală cu raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi totalul Suprafeţelor Utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului, este persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, ÎNTR-UN CONDOMINIU;
g) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere autonomă şi non-profit a majorităţii proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU;
h) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte DECIZIA PROPRIETARILOR DE A SE ASOCIA (* NOTĂ: Acest act juridic constituie dovada existenței ilegale a membrilor oricărei Asociații de Proprietari - în cazul în care „șefii” oricărei Asociații de Proprietari nu au semnat în Acordul de Asociere, pentru a dovedi că aveau și calitatea de membri asociați cu drepturi depline în cadrul Asociației respective, aceștia au condus și conduc TOTAL ILEGAL ASOCIAȚIA, având și dovada convocării ilegale a MEMBRILOR ASOCIAȚIEI pentru fiecare Adunare Generală, mulți figurând în Acordul de Asociere ca fiind DECEDAȚI ȘI NE-PROPRIETARI);
i) cheltuieli ale Asociaţiei de Proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale Asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea PROPRIETĂȚII COMUNE, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale (...).
♦ CAPITOLUL 2. Înființarea și înregistrarea Asociației de Proprietari.
Art. 4. - (1) Asociaţia de Proprietari ARE DREPT SCOP ADMINISTRAREA ȘI GESTIONAREA PROPRIETĂȚII COMUNE, care, pe lângă DREPTURI, impune și obligaţii pentru toţi proprietarii.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la ADMINISTRAREA ȘI GESTIUNEA PROPRIETĂȚII COMUNE SUNT ÎN RĂSPUNDEREA JURIDICĂ a tuturor proprietarilor sau A REPREZENTANȚILOR ACESTORA, DUPĂ CAZ.
♦♦♦ SUNT ILEGALE ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI CARE NU S-AU CONSTITUIT DOAR PENTRU UN BLOC (pentru un Condominiu) CARE SĂ AIBĂ PROPRIETĂȚI COMUNE BINE DELIMITATE - vedeți mai jos dovada înființării (funcționării) ilegale a Asociațiilor de Proprietari care au în componență mai mult de un bloc (Condominiu), fără a avea proprietăți și conducte comune bine delimitate între ele (sunt blocuri în Asociația respectivă situate chiar și la 1 km distanță unele față de altele).
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
flory_mr, utilizator
Din tot acest amalgam / avalansa de pareri si cuvinte pe care le insiruiti de zeci de ori, pe diferite topicuri, nu se intelege un singur lucru:

CUM S-AU INFIINTAT LEGAL ATITEA ASOCIATII DE PROPRIETARI, CARE AU IN CONDOMINIU MAI MULT DE UN BLOC ?

Ar insemna ca toti judecatorii aia au gresit ? Sunt corupti acei judecatori ? Mai ales ca astfel de asociatii sunt cu sutele in tara asta.

Lasati ce zic eu, si ce credeti dvs., dati raspuns DOAR la aceasta dilema. Si nu mai postati kilometri de citate.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
latka, moderator
latka a scris:

Din tot acest amalgam / avalanșa de păreri si cuvinte pe care le înșiruiți de zeci de ori, pe diferite topicuri, nu se înțelege un singur lucru:

CUM S-AU ÎNFIINȚAT LEGAL ATÂTEA ASOCIAȚII DE PROPRIETARI, CARE AU ÎN CONDOMINIU MAI MULT DE UN BLOC ?

Ar însemna ca toți judecătorii aia au greșit ? Sunt corupți acei judecători ? Mai ales ca astfel de asociații sunt cu sutele în țara asta.

Lăsați ce zic eu, și ce credeți dvs., dați răspuns DOAR la aceasta dilemă.

Tovarășe, nici acum n-ai înțeles ce înseamnă parte sau proprietate COMUNĂ, care nu poate exista decât pentru o singură clădire, așa cum spune clar legislația ? Răspunde din punct de vedere legal, nu doar că așa vrei tu, în mod subiectiv, pentru că tot la lege și la probe se ajunge, în Instanțe.
Și judecătorii actuali nu au ce face, și vor dizolva Asociația de Proprietari (am găsit deja sentințe de tipul ăsta) care, chiar dacă are același Statut Juridic, ASOCIAȚIA NU S-A RE-ORGANIZAT ȘI NU FUNCȚIONEAZĂ LEGAL, ȘTIIND CĂ ÎNCALCĂ EXTREM DE MULTE ARTICOLE DE LEGE - astfel, fără dubii, Asociațiile pe mai multe blocuri erau și sunt obligate să se re-organizeze pe un singur bloc, așa cum spun specialiștii în domeniu, mai ales domnul Mihai Mereuță, invocând același articol 104 alineatul 2 din Legea nr. 196/2018, care e încălcat grav de Asociațiile de Proprietari alcătuite din mai multe clădiri-blocuri-Condominii.
Te-am întrebat, dar văd că refuzi să-mi răspunzi, ca să nu mai vorbim de trecut (de înființarea total ilegală a Asociațiilor de Proprietari pe mai multe clădiri): „CE PĂRȚI, PROPRIETĂȚI ȘI BRANȘAMENTE COMUNE AVEM NOI, PROPRIETARII DIN BLOCUL-CONDOMINIUL MEU, CU PROPRIETARII DIN CELELALTE 8 BLOCURI (în total, 458 de proprietari)”.
Este ilegal să impui pe listele lunare de plată următoarele Fonduri COMUNE (cuvântul COMUN se referă doar la proprietarii unui singur bloc sau Condominiu): Fondul de Salarii, Fondul de Reparații, Fondul de Rulment, Fondul de Chirii, etc.
Cum e posibil să aduni ilegal banii pentru aceste Fonduri COMUNE (PENTRU TOATE CELE 9 BLOCURI ?), dar să le folosești pentru repararea unei singure scări sau a unui singur bloc ? DEJA ASTA SUNĂ A DELAPIDARE ȘI A ÎNȘELĂCIUNE !
Adică, noi, proprietarii din 8 blocuri, să plătim haotic, en-gros, PENTRU REPARAREA PĂRȚILOR COMUNE DINTR-UN SINGUR BLOC ?
Să înțelegem că Fondurile COMUNE sunt un fel de F.N.I. ???

Cu ultimele fraze sigur te-am blocat, pentru că tot logica și legalitatea combat subiectivismul tău incredibil.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
flory_mr, utilizator
Asa e, sunt blocat total și nu-mi revin, cum poți tovarășe să nu știi a răspunde la acea simpla întrebare?

Cu atâtea spețe pe care le știi pe de rost?

Nu ai văzut întrebarea? Am folosit metoda patentata de florymr, adică litere mari și Bold.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
latka, moderator
latka a scris:

Așa e, sunt blocat total și nu-mi revin, cum poți tovarășe să nu știi a răspunde la acea simpla întrebare?
Cu atâtea spețe pe care le știi pe de rost ?
Nu ai văzut întrebarea ? Am folosit metoda patentată de florymr, adică litere mari și Bold.

Pe cuvânt, acum sunt sigur că trăiești într-o lune a ta, ireală și abstractă și nici nu știi să citești câteva texte de legi extrem de clare și pentru un copil.
Mai întâi, văzând că pari un copilaș care nu știe limba română (să mergi să-ți termini școala generală) îți citez doar două articole din Legea nr. 230/2007 (de fapt, toate legile din domeniul Asociațiilor spun același lucru), ca să vedem dacă ai trecut de clasa a 2-a (dacă tu refuzi să citești câteva fraze explicite, este clar că ești un copil - un adult nu abera în halul ăsta).
Ce înseamnă pentru tine „PROPRIETATEA COMUNĂ INDIVIZĂ DIN CLĂDIREA CE ALCĂTUIEȘTE UN CONDOMINIU ... nu cumva faptul că o Asociație de Proprietari se putea înființa și putea reprezenta interesele proprietarilor DIN CLĂDIREA CE ALCĂTUIEȘTE UN CONDOMINIU ? Nici acum n-ai reținut că legislația spune clar și pentru un copil, că orice Asociație de Proprietari nu poate funcționa legal decât în cazul în care s-a constituit pentru o CLĂDIRE, PENTRU UN BLOC DE LOCUINȚE SAU PENTRU UN IMOBIL, CONFORM DEFINIȚIILOR LEGALE.
☛ H.G. nr. 1588/2007, art. 2. - (1) În scopul reprezentării şi susținerii INTERESELOR COMUNE ALE PROPRIETARILOR, legate de folosirea BUNURILOR AFLATE ÎN PROPRIETATE COMUNĂ INDIVIZĂ DIN CLĂDIREA CE ALCĂTUIEȘTE UN CONDOMINIU, PROPRIETARII (...) SE POT CONSTITUI ÎN ASOCIAȚII DE PROPRIETARI.
(2) ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI ESTE FORMA DE ASOCIERE autonomă, DE ORGANIZARE ȘI DE REPREZENTARE A INTERESELOR COMUNE A MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR UNUI CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop patrimonial, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE DE LEGE.
* Legea nr. 230/2007, art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) CLĂDIRE-BLOC DE LOCUINȚE-CONDOMINIU - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, ȘI PROPRIETATEA COMUNĂ INDIVIZĂ. Poate fi definit Condominiu și UN TRONSON DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, cu una sau mai multe scări, în condițiile în care SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ.
Te-am întrebat, dar văd că refuzi să-mi răspunzi, ca să nu mai vorbim de trecut (de înființarea total ilegală a Asociațiilor de Proprietari pe mai multe clădiri): „CARE SUNT PĂRȚILE, PROPRIETĂȚILE ȘI BRANȘAMENTELE COMUNE PENTRU PROPRIETARII DIN BLOCUL-CONDOMINIUL MEU, CU PROPRIETARII DIN CELELALTE 8 BLOCURI (în total, 458 de proprietari) ?!”.
Este ilegal să impui pe listele lunare de plată următoarele Fonduri COMUNE (cuvântul COMUN se referă doar la proprietarii unui singur bloc sau Condominiu): Fondul de Salarii, Fondul de Reparații, Fondul de Rulment, Fondul de Chirii, etc.
Cum e posibil să aduni ilegal banii pentru aceste Fonduri COMUNE (PENTRU TOATE CELE 9 BLOCURI ?), dar să le folosești pentru repararea unei singure scări sau a unui singur bloc ? DEJA ASTA SUNĂ A DELAPIDARE ȘI A ÎNȘELĂCIUNE !
Adică, noi, proprietarii din 8 blocuri, să plătim haotic, en-gros, PENTRU REPARAREA PĂRȚILOR COMUNE DINTR-UN SINGUR BLOC ?
Să înțelegem că Fondurile COMUNE sunt un fel de F.N.I. ???
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2020
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)