avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor si Administrator sanctiuni
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor si Administrator sanctiuni

Pentru cenzor si administrator dorim sa avem o garantie ca putem stopa deraparile in activitatea acestora. Am gasit urmatoarele posibilitati:
Cenzor: ) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori depun, dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște astfel, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației.
Art. 60 (3)
Administrator: Pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională. Art. 68
Cel mai recent răspuns: AdrianaMorosan , utilizator 08:57, 23 Septembrie 2020
multumesc, daca puteti Art. alin, litera
Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
...................................
k)neincheierea de catre administrator a asigurarii pentru raspunderea civila profesionala a administratorului;
............................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a)faptele prevazute la alin. (1) lit. d), f) si k), cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
(3)Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau juridice vinovate.

(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
...............................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);

Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2020
latka, moderator
Multumesc fff mult!
Părerea mea este că garanțiile pot umfla prețul prestațiilor , soluția este să aveți un comitet executiv care știe ce face și un cenzor pe măsură pe măsură .
In momentul de față sunt cenzor al Asociației de proprietari , am și atestat de administrator , am trecut prin toate funcțiile dintr-o Asociație de proprietari.
Ca cenzor al Asociației nu sunt plătit și nu am pretins bani dar pentru munca prestată nu m-i s-a pretins nici garanție .
O să fac o paranteză să vă scriu cum a inceput totul .
Locuiesc in blocul respectiv de 21 ani , cand am văzut că adm. repara des țevile de apă din subsol la fel și canalizare . In fiecare an in perioada de vara n-i se tăia apa caldă din cauza restanțierilor , pe parcursul adm . , adm. s-a mutat de la noi din bloc intr-un ap. mai mare in aceeași zonă . Am intrat treptat in C.E. al Asociației , am făcut și cursul de adm. imobile și in final am ajuns cenzor . Ca cenzor am informat președinta de Asociație că sunt substituiri din fondul de penalități și că unele lucrări
au prețuri umflate și am cerut înlocuirea adm. cu o firmă de adm. pt. că adm. nu mai respectă interesele Asociației .
Cand s-a ajuns la expertiză fostul adm. era dator la Asociație cu suma totală de aproape 9.000 lei la care sau adăugat cheltuieli de judecată și executare 4.000 lei . Am reprezentat Asociația in Instanță cunoscând problemele , referitor la garanții ele trebuie să vie din interior .
Despre ce sanctiuni faceti vorbire?
Atat administratorul de imobil cat si cenzorul ,in situatiile in care se dovedeste ca au incalcat dispozitiile in vigoare,au generat prejudicii asociatieid e proprietari -raspund administrativ,civil sau penal dupa caz

Alte discuții în legătură

Abuzuri ale comitetului de bloc Zganarel Zganarel Deoarece in urma unei asazise Adunari Generale ale Asociatiei de Proprietari, Presedintele Comitetului de Bloc a incercat prin presiuni sa schimbe ... (vezi toată discuția)
Abuz presedinte asociatie LIoanna LIoanna Presedintele asociatiei refuza sa prezinte Comitetului Asociatiei lamuriri precum cati anjajati are blocul.Refuza sa arata documente precum statul de plata, ... (vezi toată discuția)
Adunare generala elevic elevic Va supun atentiei urmatoarea situatie din cadrul asociatiei noastre: -Presedintele asociatiei a trimis o notificare catre biroul specializat din cadrul ... (vezi toată discuția)