avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... studii in carnetul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

studii in carnetul de munca

In anul 2005 am terminat facultatea. M-am angajat in noiemb 2005.Am adus diploma de licenta dar in cartea de munca figureaza tot adeverinta. In anul 2009 am terminat inca o facultate care in luna dec. 2009 nu este trecutain cartea de munca. Cand va fi trecuta in cartea de munca a doua facultate?Este normal sa figurez in cartea de munca doar cu adeverinta de la prima facultate si nu diploma?Beneficiez de marire de salariu pentru a doua facultate absolvita cat timp eram incadrat in munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 23 Decembrie 2009
Coeficientul este acelasi pentru studii superioare indiferent ca aveti 1 facultate sau 10 facultati.
Salariul dvs de incadrare reflecta aceasta prevedere legala?
In carnetul de munca se trec studiile dvs. finalizate,cerinta pentru ocuparea unui anumit post poate fi sub nivelul dvs. de pregatire profesionala.

Ideea este ca angajatorul are un post,cu o anumita remunerare,responsabilitatile postului sunt realizate ca urmare a indeplinirii unei anumite functii si a unui anumit rol in organizatie.
Cerinta postului este determinata de un anumit nivel de pregatire necesar pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu corespunzatoare functiei,ceea ce inseamna ca dvs. puteti avea un nivel de pregatire superior dar angajatorul are nevoie de o pregatire sub nivelul de instruire pe care il aveti,dar daca vreti sa ocupati pozitia respectiva nici o problema, dvs. decideti.

Sunt doua aspecte:
-nivelul de pregatire profesionala care este inregistrat in carnetul de munca
-incadrarea dvs. pe o anumita functie si ocuparea unui post unde cerinta postului poate fi inferioara pregatirii profesionale
Conform OG 10/2008, nu exista postul de referent III cu studii superioare. Ori este referent de specialitate grad III (S), ori este referent III (studii medii). Pentru studii superioare, postul de referent este prevazut doar la gradul de debutant.
:offtopic: Pentru colegii cu experienta in domeniu: ce facem cu proaspetii absolventi de facultate, carora li se intocmeste pentru prima data un carnet de munca si care prezinta la angajare adeverinta eliberata de facultate, in situatia in care unele facultati nu elibereaza diplomele de licenta mai devreme de un an si jumatate?? In toata aceasta perioada nu se completeaza nimic la rubrica "studii absolvite" din carnetul de munca? Care este baza legala care mentioneaza faptul ca in carnetul de munca nu se trece si adeverinta, in conditiile in care, pe multe asemenea adeverinte, exista mentiunea: "valabila pana la eliberarea diplomei de licenta"??
1. Adeverinta nu se trece in carnetul de munca, ea se pastreaza la dosarul de personal al salariatului pana aduce diploma si apoi se face inregistrarea in carnetul de munca.
2. Iata ce spune Decretul 92/1976:
Art. 12. - (1) Pregatirea scolara si cea profesionala se dovedeste si se inscrie in carnetul de munca cu actele originale de studii si calificare.
(2) Se considera acte de calificare, dupa caz: diploma sau certificatul de absolvire a scolilor profesionale si a uceniciei la locul de munca, potrivit dispozitiilor legale; adeverinta eliberata pe baza procesului-verbal al comisiei tehnice de incadrare si promovare a muncitorilor pentru cei calificati prin practica la locul de munca, precum si pentru pregatirea tehnico-productiva prevazuta in planurile de invatamint ale liceelor de cultura generala si scolilor generale de 10 ani; certificatul de calificare pentru absolventii cursurilor de calificare; diploma sau certificatul de absolvire a liceelor de specialitate; diploma de absolvire a scolilor de specializare postliceala si a scolilor de maistri; diploma sau certificatul eliberat de institutele de invatamint superior.
Art. 13. - (1) Actele originale pe baza carora se fac inscrieri in carnetul de munca vor fi verificate, in ce priveste indeplinirea conditiilor legale de valabilitate - inainte de inscrierea in carnetul de munca - si vizate de catre jurisconsultul care asigura asistenta juridica a unitatii sau de o alta persoana cu pregatire corespunzatoare, delegata pentru acestea de conducerea unitatii.
Actele originale de studii si calificare, certificatele de stare civila si livretul militar nu se vizeaza.
(2) Actele originale in baza carora s-au facut inscrierile in carnetul de munca se restitue titularului. Copiile ce se fac de pe aceste acte, certificate pentru conformitate cu originalul si vizate, se pastreaza de unitate. De pe certificatele de stare civila nu se fac copii.
Pe baza adeverintei se poate face angajarea , dar nu si inscrierea in carnetul de munca.
Baza legala este Decretul nr.92/1976, redat mai sus de colegul Valeriu :)

mariusica1
Sistemul de salarizare pentru sectorul bugetar este stabilit prin lege (pana la 31.12.2009 de OG nr.6/2007 - funct.publici si OG nr.10/2008 - personal contractual) si nu sunt aplicabile prevederile CCMN cu privire la salarizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere facultate in cartea de munca iust79 iust79 Buna ziua! am terminat de curand a doua facultate (la o universitate de stat) si am mers la locul de munca cu adeverinta eliberata de la universitate ... (vezi toată discuția)
Ce prevede legislatia in vigoare referitor la adeverintele de absolvire a unei facultati benu elena benu elena Buna, as vrea sa ma sfatuiti si pe mine in legatura cu adeverinta de absolvire a unei facultati la zi, pe care am dus-o sefului meu de la resurse umane si mi-a ... (vezi toată discuția)
Completare carnete de munca grg_zzz grg_zzz Buna ziua! Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste modalitatea de completare a carnetelor de munca, in sensul daca angajatorul este obligat sa completeze in ... (vezi toată discuția)