avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu se mai pot face acte.

Buna ziua, am o bunica de 90 de ani din partea mamei, bunicul a decedat mai demult. Bunica are o acasa pe numele ei. Acum 5 ani am adus-o la noi acasa unde o ingrijim eu cu mama mea, pt ca nu se mai putea descurca singura (uita gazul pornit etc). Mama mea are o sora care este plecata de 15 ani in strainatate si nu suna, nu se intereseaza deloc de bunica, mai vine o data la 2 ani prin tara. In momentul cand am adus-o pe bunica la noi, mama mea nu s-a gandit vreodata ca i s-ar cuveni mai mult de 50% din casa, i se parea firesc sa se imparta egal, insa anul acesta si-a dat seama ca este tot mai greu de ingrijit batrana, care a suferit si atac de cord, ruptura picior, sold , crize diabetice etc., deci practic este un job 24 de h pe zi pe care il facem cu schimbul eu si mama ca sa o ingrijim. In plus de asta, sora mamei ne acuza de ceva timp ca ii luam pensia bunicii si ca o tinem tot prin spitale, insa ea nu contribuie cu nimic in a-si ajuta mama. Bunica doreste sa ii lase 3 sferturi din casa mamei mele sau chiar casa integral, insa problema este ca toti notarii la care am fost ne-au spus ca avem nevoie de examen psihiatru pt a intocmi un contract de intretinere, iar multi psihiatrii ne-au spus ca la 90 de ani nu se mai poate elibera adeverinta de la psihiatru, de parca ar ingriji cineva doar batranei de 70 de ani care sunt in stare perfecta. Bunica este lucida, insa nu poate executa ecuatii matematice, stie cati ani are, in ce an s-a nascut, etc dar are totusi 90 de ani. Intrebarea este ce s-a putea face in cazul in care nu reusim sa obtinem o adeverinta de la psihiatru favorabila ? Va rog daca puteti sa ne recomandati ceva solutii, ce acte am putea intocmi la notar, pt a nu fi atacati cu succes de sora mamei mele, pt ca suntem destul de derutati si de catre notarii de aici care ne spun ca am venit cam tarziu daca bunica are 90 de ani. Avem multe dovezi ca o ingrijim pe bunica de ani de zile.
Cel mai recent răspuns: felipem , utilizator 15:31, 11 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
e important sa faceti actul .. apoi daca il ataca matusa, va trebui sa dovedeasca ca nu era intreaga la cap bunica cand a semnat si sa vedem cum doeveste daca habar nu are de bunica, locuind in strainatate.
mai aduceti si voi vecine prin casa, sa povesteasca cu batrana.. sa poat zice la o adica in instanta ca avea habar pe ce lume e.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
gi-jane2, multumesc foarte mult pt ajutor, un raspuns foarte clar si incurajator. Avem multi martori si nenumarate facturi, chitante, externari. Sunteti foarte amabila, incercam sa facem actul la notar, tocmai am programat pe sapt viitoare sa vina un doctor psihiatru pt o adeverinta, iar apoi va veni notarul la noi, insa nu stim daca va accepta notarul sa vina in cazul in care medicul psihiatru nu emite o adeverinta "favorabila" .
repet, nu aveti nevoie de adeverinta si medicul psihiatru nu va poate da adeverinta decat de tipul ca e la el in evidenta sau nu, nu se poate pronunta asupra discernamantului, orice v-ar da medicul pisiatru, va e nefolositor.
Nu inteleg atunci de ce ne-au recomandat avocatul si notarul sa obtinem aceasta adeverinta de la psihiatru, probabil doar pt ca notarul sa stie dinainte ca bunica e constienta.
La 90 de ani nu e foarte greu de dovedit că persoana nu avea discernământ. Chiar și din străinătate..
Mai greu, daca bunica ar fi avut 60 de ani.

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire? corina danila corina danila As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata ... (vezi toată discuția)
Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Autoritatea tutelara este obligatorie pt un contract de intretinere? AncaRR AncaRR Buna ziua. Doresc sa inchei un contract de intretinere cu bunica mea in varsta de 92 de ani, insa matusa mea nu este de acord, prin urmare este posibil sa ... (vezi toată discuția)