avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care ...

Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care am achizitionat-o inainte de casatorie, prin credit PC, durata 25 ani, deci este bun propriu. Eu am parasit locuinta din motive personale. Am avut primul termen si urmeaza cel de-al doilea in luna februarie.
Ii pot face evacuare inainte de finalizarea procesului de divort? A cerut prin reconventionala drept de retentie asupra imobilului.
Casa, creditul, utilitatile, absolut toate sunt pe numele meu, si automat, eu le-am platit si le platesc in continuare integral.
Sunt acoperit legal sa ii fac evacuare sau trebuie sa astept definitivarea divortului? Ea a introdus si partajul, desi nu avem bunuri comune.....bine, asta este alta discutie...
Trebuie sa aveti rabdare pina la finalizarea partajului.Apartamentul dvs. chiar fiind bun propriu este domiciliul comun al partilor pina la partaj.Dreptul de retentie este prevazut la art. 2495 Cod civil. Dupa raminerea definitiva a hotaririi de partaj si plata sultei stabilite de instanta puteti sa cereti evacuarea.Pentru sotie este , poate , mai avantajoasa situatia sa stea in locuinta pina la finalizarea partajului.Pentru datoriile la intretinere si utilitati cereti instantei sa scada din sulta cuvenitele cheltuieli datorate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Trebuie sa aveti rabdare pina la finalizarea partajului.Apartamentul dvs. chiar fiind bun propriu este domiciliul comun al partilor pina la partaj.


Userul trebuie sa aiba intr-adevar rabdare, dar doar pana la divort. Asa spune Codul civil, asa ar trebui sa spunem si noi...
Uitati ce spune art. 321 Codul civil:

Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copii."

Codul civil vorbeste despre "locuinta comuna a sotilor" si nu despre "locuinta comuna a partilor" iar dupa pronuntarea divortului '"partile" nu mai sunt soti .

Daca nu mai sunt soti, nu mai exista o 'locuinta a familiei", asa cum este ea definita de codul civil si care confera sotilor (nu partilor, nu concubinilor, nu fostilor soti, nu altcuiva) anumite drepuri, unul dintre aceste drepturi fiind acela ca sotul neproprietar poate locui pe timpul casatoriei in aceasta locuinta.

Domnul consilier juridic, poate ca dreptul de retentie este prevazut de art. 2495 din Codul civil, dar asta nu inseamna ca, in speta prezentata sotia este indreptatita sa obtina un drept de retenie sau ca va obtine un astfel de drept.

Pai dvs. credeti ca o instanta va lipsi pe cineva de dreptul de proprietate doar pentru faptul ca altcineva are de achitat jumatate sau mai putin de jumatate dintr-un numar de rate.

Redau aici un fragment dintr-o speta similara: sotia proprietar exclusiv al apartamentului care a constituit locuinta familiei (pe timpul casatoriei, caci daca nu mai esti casatorit, din punct de vedere juridic, nu mai putem vorbi de o locuinta a familiei), sotul cere drept de retentie asupra aparamentului (drepul de a locui si dupa divort in apartamentul sotiei), cerere respinsa de instanta.

"Reclamanta, ca titular al dreptului de proprietate, are dreptul să folosească imobilul fără a suporta atingeri aduse acestui drept la care nu a consimțit, iar relațiile sale cu pârâtul sunt de natură a împiedica o folosință utilă, liniștită, o eventuală obligație a sa de a respecta un drept la locuință dobândit de pârât în timpul căsătoriei și de a-i asigura acestuia întreținere fiind mult prea apăsătoare și a aducând atingere însuși dreptului de proprietate al reclamantei."

In ceea ce priveste drepul de proprietate asupra apartamentului: sotul a cumparat prin credit un apartament inainte de casatorie, in timpul casatoriei sotia a contribuit si ea la plata ratelor, de unde rezulta ca, sotul este proprietar exclusiv al apartamentului iar sotia are un drept de creanta cu privire la sumele cu care a contribuit la plata ratelor.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Deocamdata nu are nici un drept de retentie. Nu o puteti evacua dar o puteti determina sa plece de buna voie. Cred ca aveti o idee cum sa faceti asta, nu? Intrebarea e, are unde sa se duca? E important si aspectul asta ... ca nici in strada nu o puteti lasa, omeneste vorbind.
Va multumesc pentru detalierea raspunsului si rabdarea redactarii acestuia, doamna avocat Cristina Ciurea.
Iar ca raspuns pentru doamna Irina Pricop: pe mine ma intereseaza sa fiu acoperit legal, nu moral si omeneste, ca nici ea nu a dat dovada de asa ceva, nu stau sa detaliez amanunte, ca ar fi de scris pana maine...
Eu vreau sa termin cat mai repede orice legatura cu ea si atat. Am banii pregatiti de sulta, dar ea vrea mult mai mult, daca ar fi dupa ea, sa ii ramana casa si masina daca s-ar putea, si eventual sa ii platesc si sulta.
Nu stiu daca intelegeti sau nu, dar e genul de persoana care desi nu a contribuit cu aproape nimic, vrea sa ii ramana totul, cand ce crezi, ea nu figureaza pe niciun act/nicio chitanta!
Pai stai asa ca nu-i asa! Absolut totul a fost achizitionat in perioada de concubinaj, adica INAINTE DE CASATORIE! Si vine ea cu pretentii la bunurile mele proprii?? Si mai si cere drept de retentie...!
Da este corect a sotilor , ma refeream , probabil si din graba , la partile din procesul de divort care normal ca sint sotii pina la raminerea definitiva a hotaririi de divort.

Alte discuții în legătură

Executare silita a sotului nepropietar Lexandru11 Lexandru11 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Timp de 30 de ani sotia G a fost casatorita cu sotul M. Inaintea casatoriei sotul M a cumparat o ... (vezi toată discuția)
Bunurile dobandite inaintea casatoriei se impart?... auricius auricius Buna ziua. Doresc sa stiu daca bunurile cumparate de o persoana inaintea casatoriei se impart intre soti, in divort(la partaj). Precizez ca sotia a cumparat ... (vezi toată discuția)
Soțul nu a avut serviciu mai mulți ani, iar când a muncit a avut un venit foarte mic comparativ cu soția. se ține seama la partaj de acest lucru? costica_ioana costica_ioana Buna seara! La partaj prin instanță, se ține cont de : 1. soțul nu a avut mulți ani servici si când a avut venitul lui a fost foarte mic comparativ cu ... (vezi toată discuția)