avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea ...

Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea unor decizii, la următoarea ședință se pot lua decizii dacă nu este întrunit cvorumul?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:45, 27 Noiembrie 2020
latka a scris:

Dacă tăceați, filozof erați :
Se aplica pentru modernizare proprietate comună, fie ea și exclusivă, unde aproba doar cei care au acea proprietate comuna exclusivă, cu majoritate de doua treimi.

N-am greșit topicul ! :)))

Se vede că nici acum nu te-ai dumirit că nu poate exista nicio proprietate sau instalație COMUNĂ dacă ai o Asociație de Proprietari alcătuită din mai mult de un singur bloc sau Condominiu (nu doar dintr-o clădire).
CHIAR NU CUNOȘTI LIMBA ROMANĂ, SĂ NE SPUI CE ÎNSEAMNĂ PENTRU TINE CUVÂNTUL "CLĂDIRE", CÂND LEGEA SPUNEA EXPLICIT CĂ ORICE ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI NU SE PUTEA ÎNFIINȚA DECÂT PENTRU O SINGURĂ CLĂDIRE, NU PENTRU MAI MULTE ?
REGULAMENTUL-CADRU AL ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI - 11.10.1996.
[ link extern ]

● Art. 3. Termenii utilizați în prezentul Regulament al Asociațiilor de Proprietari au următorul înțeles:
a) PRIN BLOC DE LOCUINȚE-CLĂDIRE-CONDOMINIU SE ÎNȚELEGE O PROPRIETATE IMOBILIARĂ, din care unele părți sunt apartamente proprietate individuală, iar restul este PROPRIETATE COMUNĂ INDIVIZĂ. Proprietatea imobiliară nu este UN CONDOMINIU decât dacă Cota-Parte Indiviză de proprietate COMUNĂ revine proprietarilor apartamentelor și NU SE POATE SEPARA de proprietatea asupra apartamentelor.
♦ NOTĂ: ACEASTĂ DEFINIȚIE LEGALĂ ESTE EXTREM DE CLARĂ PENTRU ORICINE: O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI = O CLĂDIRE = UN BLOC = UN CONDOMINIU = UN IMOBIL !
c) PRIN PROPRIETATE COMUNĂ SE ÎNȚELEGE TOATE PĂRȚILE DINTR-O CLĂDIRE aflată în proprietate, care nu sunt apartamente și CARE SUNT DESTINATE FOLOSIRII ÎN COMUN DE CĂTRE TOȚI PROPRIETARII DIN ACEA CLĂDIRE. ♦ NOTĂ: PROPRIETATEA COMUNĂ EXISTĂ DOAR PENTRU O SINGURĂ CLĂDIRE !
PROPRIETATEA COMUNĂ ESTE INDIVIZIBILĂ și e deținută de proprietarii apartamentelor (...).
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE TOATE PĂRȚILE PROPRIETĂȚII CARE SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ, ca: terenul pe care e construită CLĂDIREA, curtea, fundația, structura de rezistență, acoperișul, terasele, SCĂRILE, holurile, pivnițele, subsolurile, CASA SCĂRII, tubulatura de gunoi, ascensoarele.
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE INSTALAȚII ALE CLĂDIRII AFLATE ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ CU CARE A FOST ÎNZESTRATĂ CLĂDIREA în timpul construcției sau cu care a fost dotată mai târziu de proprietari (...).
d) Prin Cotă-Parte se înțelege cota de proprietate care îi revine fiecărui apartament (...), DIN PROPRIETATEA COMUNĂ (...). În situația în care Cotele-Părți nu sunt înscrise în actele de proprietate, ele se vor calcula pentru fiecare apartament, corespunzător cu raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor DIN IMOBILUL CARE COMPUNE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI.
f) Prin proprietar al spațiului, respectiv al apartamentului, se înțelege persoana sau grupul de persoane care are în proprietate acel spațiu, respectiv apartament, ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE SAU CONDOMINIU.
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă.
h) PRIN ACORD DE ASOCIERE SE ÎNȚELEGE ACTUL CARE CONSFINȚEȘTE HOTĂRÂREA PROPRIETARILOR DE A SE ASOCIA, după înregistrarea PROPRIETĂȚII în Cartea Funciară.
i) Prin CHELTUIELI COMUNE se înțelege cheltuielile sau obligațiile financiare ale Asociației, CARE SUNT LEGATE DE PROPRIETATEA COMUNĂ sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare locuință.
[ link extern ]

● CAPITOLUL II. ÎNFIINȚAREA ȘI ÎNREGISTRAREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 4. ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SE CONSTITUIE ÎN CADRUL UNEI ADUNĂRI GENERALE, CONVOCATĂ ÎN TERMEN DE 60 DE ZILE DE LA DATA LA CARE ÎNTREAGA CLĂDIRE A FOST ÎNREGISTRATĂ ÎN CARTEA FUNCIARĂ. ♦ NOTĂ: Grav este faptul că A.P.71 Brăila, la înființarea sa ilegală la Judecătoria Brăila pe data de 23.12.1997, NU A AVUT CONVOCATĂ NICIO ADUNARE GENERALĂ DE CONSTITUIRE A A.P.71, așa cum obliga explicit acest articol 4, astfel dovedindu-se că acea Instanță de Judecată a încălcat într-un mod total inexplicabil procedurile legale de înființare din 1997, aceasta acordând total ne-legal personalitate juridică unei false și ilegale Asociații, CARE NU A AVUT CONSIMȚĂMÂNTUL CELOR 458 DE PROPRIETARI, VALABIL EXPRIMAT PRIN VOT, DOAR ÎN URMA UNEI ADUNĂRI GENERALE DE CONSTITUIRE OBLIGATORII (IMPERATIVE) !!!
Membrii Asociației vor fi TOȚI PROPRIETARII APARTAMENTELOR (...) ATÂT TIMP CÂT ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ DEȚINĂ UNUL SAU MAI MULTE APARTAMENTE DIN CLĂDIRE.
Art. 5. Asociația de Proprietari dobândește personalitate juridică în momentul înregistrării la Judecătoria PE RAZA CĂREIA SE AFLĂ CLĂDIREA PENTRU CARE S-A CONSTITUIT ASOCIAȚIA, potrivit regulilor privind persoanele juridice.
Art. 6. Judecătoria se pronunță asupra cererii de înregistrare, pe baza Acordului de Constituire și a Statutului Asociației de Proprietari. STATUTUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI SE ÎNTOCMEȘTE ÎN BAZA PREZENTEI LEGI ȘI A PREZENTULUI REGULAMENT-CADRU AL ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2020
flory_mr, utilizator
Sa inteleg ca in limba romana si in legea 196/2018 nu exista proprietate comuna exclusiva sau nu cunoateti dvs. termenul sau limba română !? :))))
Vreau să știu dacă ai învățat limba română, citind această definiție legală: "Prin bloc de locuințe-clădire-Condominiu se înțelege o proprietate imobiliară (...)."
Fiind toate cuvintele la singular, este evident că avem următoarea definiție legală și corectă:un Condominiu = un bloc = o clădire !!!
Vreau să comentezi și acest paragraf de lege: c) PRIN PROPRIETATE COMUNĂ SE ÎNȚELEGE TOATE PĂRȚILE DINTR-O CLĂDIRE (...).
Limba română ne spune explicit în acest text de lege, că o proprietate COMUNĂ nu poate exista decât într-o singură clădire (într-un singur bloc-Condominiu), nu în mai multe clădiri sau blocuri.
Dar cea mai clară definiție a oricărei Asociații de Proprietari care trebuia înființată doar pentru proprietarii unei singure clădiri, este cea de la articolul 3 litera g din Regulamentul-Cadru al Asociațiilor de Proprietari:
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă.
Parcă scriu unui copil de clasa 1 - ar fi bine să recunoști faptul evident că o Asociație de Proprietari funcționează total ilegal dacă nu s-a constituit doar pentru o singură clădire sau pentru un singur bloc, care să aibă părți, proprietăți și instalații COMUNE.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2020
flory_mr, utilizator
Eu am invatat limba română folosind această definitie:
p)parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.[...]Toate partile comune formeaza obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;

Pentru clarificare la partea subliniata, am cercetat ce spune codul civil:
Art. 649
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.


Deci poate exista o instalatie de telecomunicatii, cum ar fi un sistem de supraveghere video, care trece pe la toate cladirile aflate intr-un condominiu.Nu trebuie sa fie O CLADIRE, ci o PROPRIETATE COMUNA.

Pe de alta parte alin 2 de la art. 649 din codul civil da niste exemple de "parti in folosinta unora dintre proprietari" - parti comune exclusive.

Prin urmare, stiind ca legea 196/2018 nu spune ca se desfiinteaza sau sunt ilegale Asociatiile care s-au constituit in vremea cind nu erau prevederi atit de clare privind partea comuna sau condominiu, nu vad de ce s-ar desfiinta asociatia dvs. Mai ales ca nu reusiti acest lucru, ca sa ne convingeti, semn ca nici vecinii si nici instanta nu v-au dat dreptate. :)))
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2020
latka, utilizator
latka a scris:

Eu am învățat limba română folosind această definitie:
p) părți comune - părțile DIN CLĂDIRE și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.[...]Toate părțile comune formează obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decât in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;
Pentru clarificare la partea subliniata, am cercetat ce spune codul civil:
Art. 649. Părțile comune.
(1) Sunt considerate părți COMUNE, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află CLĂDIREA, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spațiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilități în conformitate cu proiectul clădirii.


Nu mă așteptam să văd că scrii iar asemenea aberații, cu toate că ai aceste articole extrem de clare referitoare la faptul că proprietatea COMUNĂ nu poate fi LA COMUN decât pentru proprietarii dintr-un singur bloc (dintr-o singură clădire), conform legii, dar și a logicii.
CA SĂ VADĂ TOȚI CUM TE FACI DE RÂS, CHIAR TU AI POSTAT TEXTE DIN CODUL CIVIL, CU DETALII JURIDICE REFERITOARE LA FAPTUL CĂ PROPRIETATEA COMUNĂ POATE FI ȘI "TERENUL PE CARE SE AFLĂ CLĂDIREA DIN CARE E ALCĂTUITĂ ASOCIAȚIA".
Art. 649. PĂRȚILE COMUNE.
(1) Sunt considerate părți COMUNE (...): a) terenul pe care se află CLĂDIREA (...)
(2) (...) spațiile pentru spălătorii și uscătorii sunt considerate părți COMUNE, exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilități în conformitate cu proiectul CLĂDIRII.
Ce au în comun cele 9 blocuri din A.P.71 Brăila, știind că ele sunt distanțate între ele, fiind situate pe minim 6 străzi diferite și nu au instalații sau terenuri COMUNE (sunt blocuri aflate chiar și la 1 km distanță unul față de altul !) - în concluzie, A.P.71 funcționează total ilegal pentru mai multe Condominii, listele lunare de plată fiind ilegal calculate pentru toate cele 9 blocuri ... NE-COMUNE ?
Mai bine vezi încă o dată care e definiția legală și corectă a Asociației de Proprietari, să nu te râdă și copiii mici:
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă.
p) părți comune - părțile DIN CLĂDIRE (...)
Noul Cod Civil, art. 652 determină modul de stabilire a nivelului cotelor-părți din coproprietatea stabilă și forțată în discuție, în sensul că aceste cote-părți se stabilesc prin raportarea Suprafaței Utile a fiecărui spațiu locativ la totalul Suprafaței Utile a spațiilor locative DIN CLĂDIRE.
Detalii: [ link extern ]
Chiar ai sărit peste clasa 1, dacă nu vezi că o Asociație de Proprietari este organizația proprietarilor dintr-o singură clădire, nu din mai multe clădiri sau blocuri-Condominii ?
Dacă legile spun clar care e definiția Condominiului, tu vii să contrazici cuvinte explicite din limba română ?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2020
flory_mr, utilizator