avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire pe autostrada pe partea dreapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire pe autostrada pe partea dreapta

Buna seara!
Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si intalnesc un autovehicul tot pe banda 2 care circula cu 100 km/h care nu se afla in depasirea unui alt autovehicul si care legal are obligatia de a reveni pe prima banda, insa nu face acest lucru. Semnalizez cu 100 m inainte intentia de a ma muta pe banda 1, devansez autovehicolul prin partea dreapta a acestuia si imi continui drumul.
Nu vorbesc despre moralitatea acestei manevre ci strict despre legalitatea ei.
Rog un raspuns pe baza legii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kami8 , utilizator 21:17, 5 Septembrie 2023
A nu se face confuzie intre "depasire" si "devansare". Exact cum mai spunea cineva aici, faptul ca pe un drum cu mai multe benzi unele vehicule circula mai repede ca altele, acestea sunt devansari, nu depasiri. In cazul autorului postarii faptul ca a trecut pe banda 1 si a mers cu viteza mai mare decat cel de pe banda 2, trecand inaintea lui, nu este altceva decat o devansare si nu este nimic gresit sau ilegal. Chiar daca ulterior a trecut din nou pe banda 2 tot devansare a fost.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
Cik22, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depasire nu inseamna numai pe contrasens, pe un drum cu mai multe benzi se pot efectua depasiri.

Odata ce iesi din sirul de vehicule, ex B1 si te duci pe B2 treci de un autovehicul si revii pe B1 e depasire. Daca mergi constant pe o banda cum se intampla in Bucuresti la orele de varf, si treci pe langa un autovehicul de pe alta banda, atunci nu se considera depasire. Insa odata ce ai parasit un sir de vehicule sau banda de circulatie e depasire.

Daca autorul a iesit din spatele celui de pe B2 s-a dus in B1 si a revenit in B2 e o depasire ilegala.

Totodata, termenul "devansare" nu exista in codul rutier, iar definitia la devansare e culmea...tot depasire, asa era inainte numita depasirea in lege, acum muuulti ani.

[ link extern ] /
Sunt multe dezbateri pe tema asta, inclusiv raspunsuri de la MAI care confirma ce spun.

Cik22 a scris:

A nu se face confuzie intre "depasire" si "devansare". Exact cum mai spunea cineva aici, faptul ca pe un drum cu mai multe benzi unele vehicule circula mai repede ca altele, acestea sunt devansari, nu depasiri. In cazul autorului postarii faptul ca a trecut pe banda 1 si a mers cu viteza mai mare decat cel de pe banda 2, trecand inaintea lui, nu este altceva decat o devansare si nu este nimic gresit sau ilegal. Chiar daca ulterior a trecut din nou pe banda 2 tot devansare a fost.

Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
mariustz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti singurul, aici, ce sustine varianta ca daca ai schimbat banda, regulamentar si apoi ai trecut pe linga un alt vehicul, de pe o banda alaturata, se cheama depasire.

La art. 45 scrie clar, negru pe alb :
(4) Nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație.

Ce vreti mai clar de atit ?

Manevra de schimbare a benzii se face conform art. 54, pe care vi l-am amintit intr-un mesaj anterior:
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută pe întreaga durată a manevrei.

Deci se poate iesi dintr-un sir de vehicule , sa schimbi banda. Numai ca esti total raspunzator de manevra si trebuie sa acorzi prioritate ("este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic") si sa mentii semnalizarea pe toata durata manevrei.

Manevra de schimbare a benzii ( si nu numai) se face in conditiile art. 116 din HG1391/2006.
Articolul 116
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în miscare.
(2) Intentia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba directia de mers, de a iesi dintr-un rand de vehicule stationate sau de a intra într-un asemenea rand, de a trece pe o altă bandă de circulatie sau de a vira spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza să efectueze intoarcere, depasire ori oprire se semnalizeaza prin punerea în functiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localitatilor, înainte de începerea efectuării manevrelor.

Manevra de depasire se refera exclusiv atunci cind iesi din spatele unui vehicul, schimbi banda si reintri pe vechea banda, inaintea acelui vehicul. Nu exista depasire de mai multe vehicule.

Articolul 118 din HG 1391/2006
Conducatorul de vehicul care efectueaza depăşirea este obligat:
a) să se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl preceda nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare şi ca poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stanjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta faţă de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initial după ce a semnalizat şi s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depasit şi pentru ceilalti participanti la trafic.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2021
latka, moderator
"Termenul de devansare nu exista in codul rutier" Asta pentru faptul ca, "codul rutier" nu e DEX, cum nici respiratul sau suflatul nasului nu e trecut in codul rutier si totusi se face in trafic.si nu stipulat ca legal sau ilegal. Depasirea se refera la manevra de trecere inaitea celuilalt, manevra facuta pe drumuri cu o singura banda pe sens, asta si pentru ca o singura banda de mers constrange, directioneaza, stabileste directia in acelasi sens iar schimbarea ordinii se poate face doar prin depasire. In cazul drumurilor cu mai multe benzi vehiculele nu au obligatoriu aceasi destinatie iar trecerea pe alta banda urmata de schimbarea directiei n-are a face cu depasirea chiar nimic. La semafor daca ma incadrez pe b2 pt viraj stanga si la culoarea verde pornesc mai repede ca cel de pe b1 ce merge pe directia inainte, inseamna ca l-am depasit? Mai mult pe drumuri cu mai multe benzi faptul ca trec de pe b1 pe b2 si raman pe aceasta banda si trec inaintea celui de pe b1. DAR raman pe b2 in continuare, ce este? surogat de depasire? semidepasire? depasire atipica? Este devansare.

mariustz a scris:


.....Totodata, termenul "devansare" nu exista in codul rutier,.....




Cik22 a scris:

Depasirea se refera la manevra de trecere inaitea celuilalt, manevra facuta pe drumuri cu o singura banda pe sens, asta si pentru ca o singura banda de mers constrange, directioneaza, stabileste directia in acelasi sens iar schimbarea ordinii se poate face doar prin depasire.

Nici asta nu e adevarat, depasirea se poate face indiferent de numarul de benzi pe sens. Se face de regula prin stinga, sau, in anumite cazuri, prin dreapta. Este evident ca nu s-ar putea face niciodata prin dreapta, daca nu ar exista banda libera. Aveti dreptate ca manevra se face prin trecerea inaintea vehiculului depasit.
Art. 45
(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreapta.

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Depasire tramvai mihai59 mihai59 Daca un tramvai este oprit si intre sina din dreapta si trotuar este o distanta de max1m pot depasi tramvaiul pe partea stanga daca celelalte reguli de ... (vezi toată discuția)
Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)