avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire pe autostrada pe partea dreapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire pe autostrada pe partea dreapta

Buna seara!
Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si intalnesc un autovehicul tot pe banda 2 care circula cu 100 km/h care nu se afla in depasirea unui alt autovehicul si care legal are obligatia de a reveni pe prima banda, insa nu face acest lucru. Semnalizez cu 100 m inainte intentia de a ma muta pe banda 1, devansez autovehicolul prin partea dreapta a acestuia si imi continui drumul.
Nu vorbesc despre moralitatea acestei manevre ci strict despre legalitatea ei.
Rog un raspuns pe baza legii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kami8 , utilizator 21:17, 5 Septembrie 2023
mariustz a scris:

...In lege specifica destul de clar ca nu se considera depasire daca te deplasezi mai repede pe una dintre benzi, insa odata ce tu esti pe B2 si te muti pe B1 sa treci de un vehicul, deja nu mai discutam de "circulat mai repede pe una din benzi", odata ce ai parasit un sir de vehicule ori banda intiala ca sa efectuezi manevra. Articolul ala se refera clar ca nu e depasire daca tu erai deja pe B1 si ai trecut pe langa ala de pe B2, insa daca tu ai trecut din B2 in B1 ca sa treci de cel de pe B2, e depasire.


Fals. Si aici faci confuzia sau intelegere eronata. Circulatia pe un drum cu mai multe benzi nu are nimic de a face cu "sirul" sau pozitia ta in trafic, pentru ca se circula independent pe benzi independente si care pot fi schimbate atata timp cat acest lucru este posibil si se fac asigurarile necesare.

Nu e acelasi lucru pe un drum cu o banda pe sens unde esti nevoit sa revii pe banda dupa manevra,
Nu conteaza ca te aflai in spatele unuia pe aceasi banda si ai trecut pe alta banda continuand cu o viteza superioara...normal ca o sa ajungi sa fii inaintea lui, dar nici manevra si nici intentia nu este si nu poate fi denumita depasire, este schimbare de banda eventual urmata de devansare. Nu mai zic de cazul in care ramai pe banda ta fara sa mai treci iar inaintea celui ce urmeaza a fi " devansat"
De aceea nu se considera depasire in legislatie iar termenul este de devansare, ca e sau ca nu e trecut (ca multe altele) ca termen in manualul de legislatie.

Daca vezi o autostrada cu 7-8 benzi de ex., cum sunt prin state si vezi ca pe toate benzile se circula cu viteze diferite chiar si cu schimbare de benzi, ar fi aiurea sa zici ca aia se depasesc intre ei.

Nu in ultimul rand, in manevra de depasire este interzisa ca exemplu triplarea, adica sa-l depasesti pe cel ce la randul lui depaseste pe altul exact in acelasi timp.. Pariu ca pe autostrada sau drum cu mai multe benzi poti face triplare? sau triplarea triplarii daca sunt benzi suficiente? si stii de ce? pentru ca nu este considerata depasire . Pe un drum cu o singura banda pe sens, chiar daca spatiul ar permite, sa faci o triplare este renuntare la permis instant.


L.E. Pe drum cu mai multe benzi pe sens, daca nu este interzis sau reglementat prin indicatoare poti "depasi" adica devansa prin ce parte vrei, poti face cerculete in jurul aluia dinaintea ta. Cerculete in sensul ca treci pe banda din dreapta lui, apoi inaintea lui, apoi pe banda din stanga lui, dupa care il lasi sa treaca , sa te devanseze si sa te bagi inapoia lui. Fara nicio retinere sau ceva ilegal. Simplu, pentru ca nu sunt depasiri.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Cik22, utilizator
mariustz a scris:


Totodata, de ce ar spune niste oficiali, culmea direct de la MAI si nu un agent oarecare, chiar seful de la coordonare si reglementare, ca se considera depasire indiferent daca se revine sau nu pe banda? ([ link extern ] ).
Oare sa fie slab pregatiti?

Da, este evident ca sunt slab pregatiti :
1. Nu stiu semnificatia cuvintelor din limba romana, mai precis a cuvintului "inaintea". Din ce prostii scriu ei acolo, "linga" e la fel ca "inaintea". In plus, ei sunt cei care introduc termenul de "devansare", pe care il criticati dvs., ca nu exista in codul rutier. Acolo de ce nu v-a deranjat ?
2. Nu stiu nici macar legea, codul rutier. Cititi cu atentie cum se face corect manevra de depasire, adica art. 118, pe care vi l-am mai postat o data :
Articolul 118
Conducatorul de vehicul care efectueaza depăşirea este obligat:
a) să se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl preceda nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare şi ca poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stanjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta faţă de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initial după ce a semnalizat şi s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depasit şi pentru ceilalti participanti la trafic.

Deci e mai mult decit clar, ca atunci cind esti obligat la manevra de depasire sa reintri pe aceeasi banda, initiala, cuvintul "inaintea" nu poate insemna nicidecum ca treci pe alta banda, pe linga, cu viteza mai mare.

3. Manevra de depasire se face numai prin stinga (cum scrie la art. 45) si nu are treaba cu existenta mai multor benzi de circulatie. De cele mai multe ori se face pe contrasens. Manevra este facuta prin dreapta doar intr-un caz exceptional, cind masina din fata semnalizeaza stinga , pentru manevra de a vira pe un drum lateral, la stinga.

Manevra de schimbare a benzii nu o faci niciodata pe contrasens.

4. Este ignorat de catre domnii politisti art. 54 :
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută pe întreaga durată a manevrei.

Nu scrie ca nu poti face manevra de schimbare a unei benzi, iesind dintr-un sir de vehicule !!!!

Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
latka, moderator
@latka, in regula, nu mai are rost sa dezbatem, o sa cad de acord cu tine la chestia cu revenitul, si chiar am sa fac o petitie la rutiera sa vad ce raspuns mai dau.

@Cik22, nu e nimic fals, depasire nu inseamna doar pe drum cu 1 banda pe sens, vezi ca a explicat @latka mai detaliat, sirul de vehicule poate fi pe un drum cu 7 benzi pe sens sau cu 1 banda pe sens, si daca parasesti sirul/banda si revii in fata celui depasit (aici ma contraziceam eu cu latka) se considera depasire.

Sa nu mai zic ca specifica destul de clar si face referire la sir sau banda de circulatie, nu la sens, putea spune pur si simplu definitia ca depasirea e manevra prin care se patrunde pe sensul opus, dar nu, spune ca este manevra prin care se iese din sirul de vehicule sau banda de circulatie.

Asta e depasire: [ link extern ]
Asta nu e depasire: [ link extern ]
(la asta se refera articoul care spune ca nu e considerata depasire daca circula mai repede pe una dintre benzi.)

Totodata, art 170 care face o reglementare a vehiculelor de transport persoane spune asa:

Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se desfăşoară pe banda din partea dreaptă a autostrăzii, cu excepţia cazului în care se efectuează depăşirea sau semnalizarea rutieră existentă instituie o altă reglementare de utilizare a benzilor.

Ce intelegi de aici? Ca autovehiculele de transport persoane, au voie pe banda 2 doar cand efectureaza manevra de depasire. Deci, exista sau nu depasire?




Ce intelegi de aici? Ca autovehiculele de transport persoane, au voie pe banda 2 doar cand efectureaza manevra de depasire. Deci, exista sau nu depasire?

In acest caz, depasire exista, dar nimic nu e problematic, pentru ca se face doar prin partea stanga. Din 1 in 2 si dupa in 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Depasire tramvai mihai59 mihai59 Daca un tramvai este oprit si intre sina din dreapta si trotuar este o distanta de max1m pot depasi tramvaiul pe partea stanga daca celelalte reguli de ... (vezi toată discuția)
Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)