avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire pe autostrada pe partea dreapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire pe autostrada pe partea dreapta

Buna seara!
Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si intalnesc un autovehicul tot pe banda 2 care circula cu 100 km/h care nu se afla in depasirea unui alt autovehicul si care legal are obligatia de a reveni pe prima banda, insa nu face acest lucru. Semnalizez cu 100 m inainte intentia de a ma muta pe banda 1, devansez autovehicolul prin partea dreapta a acestuia si imi continui drumul.
Nu vorbesc despre moralitatea acestei manevre ci strict despre legalitatea ei.
Rog un raspuns pe baza legii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kami8 , utilizator 21:17, 5 Septembrie 2023
Pai tocmai asta e fondul problemei. In mod legal, depasirea se poate face prin dreapta doar in anumite conditii stipulate prin lege (vezi post-ul lui @latka)
Si initiatorul topicului intreaba, pe un drum cu mai multe benzi, daca trec de un alt autovehicul folosind o banda inferioara, e legala manevra?
Eu zic ca da, e legala, pentru ca nu e o manevra de depasire. Sunt 2 manevre de schimbare a benzii:
- schimb banda, de le 2 trec pe 1
- ma deplasez pana intr-un punct (pana ajung sa fiu mai avansat decat masina care ma incurca)
- schimb banda, de pe 1 trec pe 2.
Schimbarea benzii vine cu anumite obligatii (semnalizare, asigurare, acordare prioritati) dar asta e alta poveste. Povestea aici e ca manevra nu e depasire. Deci e legala, pentru ca, nefiind depasire, nu trebuie sa se incadreze in definitiile art. 45.
Daca manevra care s-a facut porneste din spatele acelui vehicul si se termina inaintea lui, e clar depasire.
Insa, autorul topicului spune ca dupa schimbarea benzii din 2 in 1 , cu respectarea celor 100 m, a mers in continuare pe banda 1. Nu spune cind si cum ar fi trecut pe banda 2. Ci doar ca a trecut in paralel , pe linga acel vehicul.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2021
latka, moderator
@Cik22, daca te incadrezi pentru viraj stanga si treci pe langa cel de pe B1, nu constituie depasire, atat, ca se spune devansare fiindca asa zic soferii e alta treaba. Problema e ca soferii zic devansare si cand e depasire, doar pentru simplu fapt ca sunt mai multe benzi, cum crezi si tu, lucru total fals, depasire nu este manevra care se face doar pe drumuri cu o banda pe sens, si asta iti dai seama din defintia depasirii in codul rutier, trebuie doar s-o citesti.
Cat despre exemplul tau cu respiratul, nu are nevoie de reglementare de codul rutier pentru ca nu trebuie sa respiri intr-un ritm anume sa conduci o masina, de aceea nu este stipulat, devansare in schimb daca exista legal, se mentiona acolo, cum este si depasirea, mai exact se punea "constituie devansare daca o masina se deplaseaza mai repede pe una dintre benzi etc", dar au zis simplu ca nu constituie depasire.

@latka, sunt de acord in mare cu ce spui, insa nu sunt de acord cu regula ca trebuie sa revii in fata vehiculului depasit, din mai multe motive pe care ti le-am expus si chiar as vrea sa-mi spui ce parere ai tu, poate am eu o idee gresita.
Situatia 1 in care am ramas fara permis acum mult timp, o masina facea dreapta, eu m-am dus pe linie continua pe langa ea sa nu mai opresc si m-a oprit politia pe contrasens, eu nu am ajuns inaintea la masina aia, nici macar nu am revenit pe banda mea ca m-a oprit politia. Sa inteleg ca nu trebuia sa mi se suspende permisul pentru depasire pe linie continua fiindca nu am revenit in banda?
A doua situatie, e una de o vad mereu la mine in oras, se face coloana de masini, si unii care se cred mai destepti ca altii, se baga pe linie continua, trec in fata si fac stanga, au fost luate permise cu mentiunea depasire pe linie continua acolo. E gresit?

Art 118 din HG 1391/2006 iti spune ca trebuie sa revii in fata vehiculului depasit, unul, dar daca nu revii, nu ar mai constitui depasire? sau daca depasesti 5 masini nu mai constituie depasire fiindca nu ai revenit in fata la prima?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2021
mariustz, utilizator
:)
1. Ce manevra ar fi aia, pe care o descrieti dvs., in cazurile cele doua si cum se numeste ? Mai ales ca, spuneti ca ati priceput regula de baza:
Art. 45
(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit.
2. Cunoasteti art. 120 din HG 1391/2006 ?
Articolul 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersectii cu circulatia nedirijata;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fără atas, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul statiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar statia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de actiune a indicatorului "Depăşirea interzisa";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în asteptare, dacă prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
3. Credeti ca o manevra inceputa ( interzisa) , dar nefinalizata, nu trebuie si nu poate fi recunoscuta de politie ? E vreun articol de cod rutier care sa spuna ca o manevra interzisa nefinalizata nu se mai poate sanctiona ?


3. Credeti ca o manevra inceputa ( interzisa) , dar nefinalizata, nu trebuie si nu poate fi recunoscuta de politie ? E vreun articol de cod rutier care sa spuna ca o manevra interzisa nefinalizata nu se mai poate sanctiona ?

Pai si faptul ca esti in spatele cuiva pe B2 si treci pe B1 apoi continui pe B1 nu poate fi considerata o manevra de depasire nefinalizata, tinand cont ca s-a iesit din sirul de vehicule initial, cum spune legea? In lege specifica destul de clar ca nu se considera depasire daca te deplasezi mai repede pe una dintre benzi, insa odata ce tu esti pe B2 si te muti pe B1 sa treci de un vehicul, deja nu mai discutam de "circulat mai repede pe una din benzi", odata ce ai parasit un sir de vehicule ori banda intiala ca sa efectuezi manevra. Articolul ala se refera clar ca nu e depasire daca tu erai deja pe B1 si ai trecut pe langa ala de pe B2, insa daca tu ai trecut din B2 in B1 ca sa treci de cel de pe B2, e depasire.

i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;


Daca vehiculul din fata face dreapta, iar eu incerc sa-l ocolesc si in momentul cand ies de pe banda ma opreste politia, o pot da usor la intors sa spun ca de fapt eu am calcat linia continua sa parchez pe partea opusa, ori, sa fac stanga in intersectie, orice sa nu se considere depasire, si atunci teoretic trebuia o sanctiune pentru calcarea marcajului continuu nu pentru depasire, nu? Sau poate am iesit pe contrasens sa circul de nebun, de unde stie el ca voiam sa revin, daca doar prin revenire se considera depasire?

(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit.


Nu inteleg ce se doreste prin evidentierea acestui articol, ca doar spune pe unde se face depasirea, asta nu inseamna ca o depasire pe dreapta nu se numeste depasire sau nu e incadrata la depasiri, e doar o depasire ilegala.


Totodata, de ce ar spune niste oficiali, culmea direct de la MAI si nu un agent oarecare, chiar seful de la coordonare si reglementare, ca se considera depasire indiferent daca se revine sau nu pe banda? ([ link extern ] ).
Oare sa fie slab pregatiti?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2021
mariustz, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Depasire tramvai mihai59 mihai59 Daca un tramvai este oprit si intre sina din dreapta si trotuar este o distanta de max1m pot depasi tramvaiul pe partea stanga daca celelalte reguli de ... (vezi toată discuția)
Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)