avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cu contractul de chirie expirat, se poate majora ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cu contractul de chirie expirat, se poate majora prețul fără înștiințarea chiriașilor?

Bună ziua. Locuiesc într-o chirie de un an de zile cu contract, care a expirat în ultima zi a lunii decembrie 2020. Am achitat și o garanție când m-am mutat (contravaloarea unei chirii întregi). În luna noiembrie 2020, am căzut de acord cu proprietarul ca eu să achiziționez o mașină nouă de spălat, iar contravaloarea acesteia urma să fie scăzută din următoarele chirii (din păcate, nu am înregistrat conversația). Mașina veche nu era stricată, însă era extrem de veche, proprietarul a luat-o la el acasă. Însă, acum, m-am trezit cu proprietarul care mi-a luat factura și m-a anunțat că el îmi crește chiria cu 100 lei, însă pe primele 8 luni din 2021 voi plăti prețul vechi (pentru a acoperi cei 800 lei pentru mașină), iar din a noua lună voi plăti prețul majorat cu 100 lei. Pe mine nu m-a anunțat din timp de creșterea prețului, ci a decis el că va face asta odată cu expirarea contractului. Acum, în ianuarie 2021, i-am plătit încă suma veche (fără majorare), însă deocamdată nu am încheiat un nou contract. Practic, el dorește să primească mașina de spălat gratuit iar eu să plătesc și o chirie majorată. De asemenea, și eu am o copie după factura mașinii plus dovada că a fost achitată cu cardul meu bancar.
Întrebările mele sunt:
1 - Are dreptul să crească prețul fără a mă anunța și a-mi da timp de gândire?
2 - Dacă mă decid să plec acum, ce repercursiuni există pentru mine dacă iau mașina de spălat cu mine (având în vedere că luna ianuarie e plătită iar domnul deține banii de garanție)? Sunt obligată să o las aici?
3 - Pot refuza încheierea unui contract nou cu prețul majorat, având în vedere că în ianuarie am plătit suma veche? Dar în cazul acesta sunt obligată să îi las mașina de spălat la expirea noului contract? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
CamiGrey, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa eliberati apartamentul cel mai tarziu la sfarsitul lunii curente, in condiile in care nu mai doriti prelungirea contractului de inchiriere.

Aveti in vedere fapul ca, contractul de inchiriere a incetat la sfarsitul lunii decembrie 2020.

Discutati cu proprietarul si informati-l cu privire la intentia dvs. de a parasi apartamentul la sfarsiul lunii, intrucat in caz contrar “riscati” dvs. un comportament abuziv prin care incalcati dreptul proprietarului de a dispune liber de propriul imobil.

In conditiile in care dvs. va exercitati abuziv drepturile prin faptul ca ramaneti in continuare in apartamnet in lipsa unui contract de inchiriere, regulile de drept pe care vi le-am mentionat in mesajul anterior nu mai sunt aplicabile.

Dvs. aveti dreptul sa incheiati sau nu, un nou contract insa, si proprietarul are drepul sa dispuna de proprietatea sa asa cum doreste.
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Rostul garantiei este altul, nu este chirie ca sa puteti sta in contul ei.


CamiGrey a scris:

... Teoretic, ar trebui ca aceasta perioada sa fie acoperita de garantia achitata la mutare, ....

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@RoxanaRamona, de acord cu dumneavoastra, insa daca proprietarul decide ca are el chef sa retina din chirie inca 100 lei, pentru ca asa vrea bicepsul lui, sa mareasca chiria? Ce faci? te judeci cu individ pentru 100 lei? Cheltui 3-4-5 sute cu avocatii ca sa recuperezi 100 peste 2 ani?
Nu neaparat cea mai legala solutie, insa cea mai sigura, e ca CamiGrey sa il notifice pe proprietar ca urmeaza sa plece, si sa acopere perioada pana la plecare din garantie.
Eu mă tem că, dacă îi plătesc ultima lună, nu voi mai recupera garanția în veci. Practic aș pierde câteva mii de lei. Eu mă gândisem, cum a spus și utilizatorul pop_m, să discut cu dânsul și să cădem de acord să rămân temporar în contul garanției, fiind vorba despre două săptămâni, deci eu oricum aș ieși în pierdere. Facturile ar veni achitate separat, oricum. Astfel, mă întrebam care este baza legală pentru asta, în sensul în care nu aș vrea din nou să cădem de acord asupra asupra unui lucru, ca apoi să mă trezesc cu yala schimbată sau amenințată cu poliția.
Vă asigur că eu mi-am onorat toate obligațiile ca chiriaș, nu există datorii sau stricăciuni din partea mea, după cum am menționat am dorit chiar să aduc îmbunătățiri apartamentului (ca apoi să fiu forțată situația în care eu pierd bani, orice aș alege).
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2021
CamiGrey, utilizator
Am o ultimă întrebare, puțin stupidă, dar doresc să mă asigur că este totul în regulă legat de mașina de spălat. Aceasta a fost comandată online de la Altex.ro, din contul meu de utilizator, achitată cu cardul meu de cumpărături. În extrasul meu de cont (pentru cardul cu care am plătit), este evidențiat destul de clar: data achiziției, suma achitată, site-ul de la care am cumpărat. Livrarea s-a făcut pe numele meu. Însă, adresa de facturare a fost completată la momentul respectiv cu numele domnului proprietar, întrucât înțelegerea era ca el să scadă valoarea mașinii din cuantumul chiriei ca ulterior dânsul să o și păstreze. După cum ziceam deja, factura o am și eu (o pot accesa oricând pe Altex.ro) dar conține numele dânsului, însă extrasul meu de cont arată destul de clar cine a achitat. Chiar și în acest caz, rămân eu proprietara mașinii? Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2021
CamiGrey, utilizator

Alte discuții în legătură

Chirias marinelalisman marinelalisman am inchiriat apartament pe 5 ani si vreau sa scap de chirias. In contractul de la finante este stipulat doar faptul ca, contractul se reziliaza cu acordul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere alina_f alina_f Buna ziua, Am inchiriat apartamentul; am contract de inchiriere inregistrat la finante, proces vb de predare primire, totul ok. Acum cateva zile m-a anuntat ... (vezi toată discuția)