avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorii de la bunicul. Solutii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorii de la bunicul. Solutii?

Buna ziua!

Bunicul a facut, cat era in viata, un precontract de vanzare-cumparare prin care se angaja sa vanda un teren din care 1/4 era al lui (deci avea dreptul sa il vanda), iar 3/4 apartinea tatalui meu, decedat inaintea bunicului (deci pe care bunicul nu avea dreptul sa il vanda, intrucat pe tata l-am mostenit eu, fratele meu si mama mea).
Intre timp, bunicul a decedat (anul trecut). Evident ca in pre-contract scrie ca bunicul a incasat o anumita suma de bani (27000 de lei). Adevarul este ca nu a primit banii (au ramas la persoana imputernicita de bunicul sa efectueze vanzarea), dar nu am cum sa dovedesc asta. Prin urmare, nici bunicul, nici eu, nici fratele meu, nici mama nu am primit niciun ban.

Promitentul cumparator doreste, evident, sa isi recupereze pierderea.

Eu si cu fratele meu (singurii mostenitori ai bunicului, caci tata nu a mai avut frati si bunica este de asemenea decedata), ne-am gandit sa renuntam la mostenire si in felul acesta, pe de-o parte, noi sa nu avem de-a face cu procesele, iar pe de alta parte, promitentul cumparator sa il poata da in judecata pe bunicul si, in lipsa mostenitorilor (bunicul mai are rude colaterale cu care nu am tinut legatura, insa ma indoiesc ca isi vor dori mostenirea de la bunicul), sa obtina, pe de-o parte acea parte de teren care era a bunicului (1/4 din suprafata promisa spre vanzare), pe de alta parte, sa isi poata recupera banii dati vanzand casa bunicului (nu are valoare mare, dar ... suma achitata pe teren, in total este 27000 de lei, deci vanzatorul ar mai trebui sa recupereze 3/4 din suma, adica 20250 de lei; banuiesc ca macar atat face casa cu terenul de casa).

Am fost la notar sa intreb cum procedez pentru a renunta la mostenire, insa, discutand cu doamna de acolo, am aflat ca, defapt, chiar daca renunt la mostenire, e posibil ca promitentul vanzator sa ma dea in judecata (pe motiv ca am renuntat la mostenire cu intentia de a-l pagubi, zicea doamna) si sa ma oblige sa imi retrag renuntarea, ba chiar sa puna ipoteca pe proprietatile mele personale (care nu sunt mostenire de la bunicul). As dori sa intreb:

- Este posibil acest lucru? Pot fi obligata sa imi retrag renuntarea si sa il despagubesc personal (din banii si proprietatile mele) pe respectivul?

- Daca ma obliga sa imi retrag renuntarea, asta inseamna ca automat sunt obligata sa mostenesc tot ce avea bunicul (inclusiv casa)? Sau la casa nu mai am dreptul in acest caz? Ci mostenesc doar datoria aceasta?

- Tinand cont ca termenul de rezolvare a pre-contractului (efectuarea vanzarii) a fost in 22.02.2021 (lucru despre care am aflat duminica, 21.02.2021, seara). care sunt modalitatile de rezolvare a situatiei, in afara de cea la care m-am gandit eu (de renuntare la mostenire)?

- In cazul in care pierd, ce trebuie sa ii dau omului respectiv: terenul, banii pe care i-a dat, dublul banilor (pt. ca nu s-a incheiat contractul la termen), si banii si terenul?

Multumesc pentru raspunsuri si orice alte sfaturi si indrumari.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
andravenache, utilizator
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 13:39, 25 Februarie 2021
Multumesc mult. Da, o sa consult si un avocat, insa raspunsurile dvs. m-au mai linistit.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Renuntare/ refuz mostenire datorii andravenache andravenache Buna ziua! Bunicul a murit anul trecut. Inainte de a muri, a facut un precontract de vanzare-cumparare a unui pamant care nu ii apartinea. Pe precontract ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor defunctului CHANEL CHANEL O persoana decedata a ramas cu datorii neachitate la banci . Nu are copii si nici sot . Este posibil / legal ca bancile sa-si recupereze creantele de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune, renuntare - posibile consecinte Ramonnaa Ramonnaa Am o mare dilema, bunicii mei sunt decedati si au ca mostenitori 2 copii, mama si fratele. S-au hotarat de curand sa vanda un teren si fratele a venit cu o ... (vezi toată discuția)