avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Fals in declaratii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Fals in declaratii

Fals in declaratii
Buna ziua, ce risca o persoana cetățean American, ce semneaza INFORMATIA falsa atunci cand deschide conturi bancare, ca nu ar fi cetățean American? Nu la o singura banca, ci la mai multe!
Formularul de deschidere cont bancar nu are rubrica de bifat cetatenia multipla, ci are o intrebare directa, cu raspuns DA/NU la intrebarea SUNTETI CETATEAN AMERICAN. Banuiesc ca e un fel de impunere a serviciului American de Fisc, pentru a monitoriza eventualele incercari de evaziune fiscala a propriilor cetateni.
DE PE SITUL BCR
FATCA este un acronim pentru “Legea conformității fiscale a conturilor straine” emisă de către autoritățile americane. Acest act normativ impune instituțiilor financiare înregistrate în afara granițelor SUA să identifice informații cu privire la clienții și partenerii de afaceri pentru a stabili dacă îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi raportați către autoritățile fiscale americane(IRS – Internal Revenue Service).

În cazul în care aceste criterii sunt îndeplinite este necesar, în vederea conformării cu prevederile FATCA, ca anumite informații să fie furnizate către IRS, în scopul prevenirii evaziunii fiscale produsă de către contribuabilii americani prin utilizarea unor conturi deschise la instituții financiare din afara SUA sau a instrumentelor de investiții de tip off-shore.
FATCA se aplică începând cu data de 1 iulie 2014 vizând clienții persoane fizice și juridice(cu cetățenie/rezidență în SUA sau controlați de cetățeni/rezidenți SUA) care au obligații fiscale față de SUA, indiferent dacă acestea se află în interiorul sau în afara granițelor SUA.

În scopul diminuării riscului de neconformare, FATCA prevede și posibile sancțiuni împotriva instituțiilor financiare neparticipante (“Non-participating Financial Institutions”). Aceste sancțiuni se pot materializa sub forma unor rețineri la sursă de 30% (fiind impactate toate încasările băncii și ale clienților săi având ca sursă tranzacții ordonate din SUA – ex:dividende și dobânzi plătite de corporațiile americane).

Un aspect important ce trebuie avut în vedere constă în faptul că România a semnat acordul interguvernamental (IGA1) cu reciprocitate, ce va genera automat conformarea la FATCA a instituțiilor de credit înregistrate în România.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2021
Anastasia gar, utilizator
Buna ziua, pedeapsa pentru fals in declaratii in acest context intre ce limite variaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular fatca pretins de banca andreiSRR andreiSRR O banca la care am cont, pe langa bataia la cap cu \"actualizarea datelor\" imi pretinde un formular unde sa dau declaratii legate de presupusa mea cetatenie ... (vezi toată discuția)
Declaratii false in formularul fatca Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, care este termenul de prescriere a infractiunii penale de fals in declaratiile FATCA pretinse de banci la deschidere de conturi? In speta, ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru carti publicate pe amazon georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman si vreau sa public o carte pe Amazon prin platforma acestora Kindle Direct Publishing. Numai ca, pentru publicarea acestei ... (vezi toată discuția)