avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Asociatia de proprietari din care fac ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Asociatia de proprietari din care fac parte nu stie ...

Buna seara,

Asociatia de proprietari din care fac parte nu stie cum sa jupoaie mai mult pe proprietari.
A infiintat tot felul de rubrici in tabelul de intretinere, unele fara noima. In plus, face niste lucruri care mi se par ilegale si as avea nevoie de un raspuns oficial si documentat.

Ultima gaselnita este aberanta: s-a introdus o rubrica denumita fond penalizare si una restanta penalizare.
FOND PENALIZARE? Cum adica?

Exista o rubrica REPARATII care intra in calculul intretinerii lunare.
Aici se fac alte nereguli. Se trec sume pentru reparatii ce sunt prevazute a fi efectuate in viitor, peste cateva luni, dar se trec in luna curenta, si, culmea, cere si PENALIZARE daca nu platesti o suma care nu s-a cheltuit inca.

Apoi exista 5 tipuri de RESTANTE:
- intretinere
- fond rulment
- fond reparatii
- fond penalizare
- restanta penalizare

Ultimele 2 suna tare aiurea. Au o baza legala?

Multumesc
Pai aici sunt niste probleme.
Adica Fondul de reparatii este Fond ce se consituie in vederea unor reparatii ce se vor executa, dar de ce imi trece acesti bani la reparatii in luna trecuta ca si cum s-ar fi executat deja?
In ce baza? Ca nu are factura, daca nu s-a executat nimic, nici macar nu a inceput lucrarea. Este vorba de acoperis, care nu se poate face acum cand ninge si ploua, ci la vara.
Ar trebui sa treaca la fond de reparatii, nu la reparatii executate.
Aici nu este o ilegalitate?

Apoi, asociatia nu a introdus in program valoarea fondului de reparatii existent, il tine separat pe hartie. In schimb cere 150 lei cand eu deja am 472 lei la fondul de reparatii.
A cerut in fiecare an si de aceea am 472 acum. Altii nu au platit deloc si lor nu le mai aplica penalitati, au fondul zero.
Inteleg ca se constituie un fond de reparatii, dar sa fie la fel pentru toti, nu dupa ochi frumosi.
Vi se pare normal sau legal?

Adunarea generala nu s-a mai tinut din cauza pandemiei. Totusi decizii se iau si salariile lor cresc.
E normal?
Si am mai vazut ceva pe la vecini, unii platesc ceva din restanta, cate putin in fiecare luna dar niciodata integral, si nu li se mai calculeaza penalizare deloc.
E corect?
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
Anita2, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
]Anita2 a scris:


(......)
Adunarea generala nu s-a mai tinut din cauza pandemiei. Totusi decizii se iau si salariile lor cresc.
E normal?

Conform Legii nr. 196/2018, art. 47, 48, 49 și 53, FĂRĂ ACORDUL ADUNĂRII GENERALE NU SE POATE IMPUNE PE LISTELE LUNARE DE PLATĂ NICIO CHELTUIALĂ COMUNĂ ÎN AFARĂ DE FACTURILE PENTRU UTILITĂȚI PUBLICE.
La fel, și angajările sunt ilegale FĂRĂ ACORDUL ADUNĂRII GENERALE ANUALE.
Fondul ANUAL de Salarii și de Indemnizații trebuie aprobat în urma unui Buget ANUAL, și doar în urma unei hotărâri ale Adunării Generale, încălcându-se grav articolul 53 literele d, g, h și k (nici angajările sau demiterile de personal nu se pot face FĂRĂ APROBAREA PRIN VOT A ADUNĂRII GENERALE).
Comitetul Executiv și președintele încalcă legislația dacă impun ei cheltuieli comune și angajări de personal fără acordul Adunării Generale.
Cum procedăm cu articolul 46 alineatele 7, 8 și 9, care spun că la angajarea administratorului și a cenzorilor, e nevoie imperativă de Cazierul Judiciar al acestora, care trebuie prezentat în mod obligatoriu în cadrul unei Adunări Generale legal convocate ?
Conform art. 46 alin. 9, se declară nulitatea absolută a contractelor acestora DACĂ NU AU FOST ALEȘI ÎN URMA UNEI ADUNĂRI GENERALE ȘI DACĂ NU AU PREZENTAT CAZIERUL ÎN ACEA ADUNARE GENERALĂ SAU ULTERIOR ADUNĂRII GENERALE, COMITETULUI EXECUTIV.
Toate fondurile prezentate sunt corect evidențiate pe liste. Dacă aveți neclaritati clarificati-le cu Președintele blocului.

Multi locatari din aceste blocuri vechi "comuniste" nu inteleg ca trebuie investit constant pentru a trăi civilizat si merg pe cartea atacului si a acuzelor fără a înțelege cum funcționează administrația.
Anita2...va este clar ca din fondul ala se cheltuiesc bani lunar ,probabil. Poate la reparatii executate trece ce s-a executat in luna respectiva si la fond reparatii este trecuta suma care se retine lunar. Daca vrea sa repare acoperisul, va trebui sa stranga o suma destul de mare. Este aproximativ 50 lei/metru patrat.

Alte discuții în legătură

flory_mr flory_mr Citind articolul 53 litera g din Legea 196/2018, constatăm că fără acordul dat de proprietari doar în cadrul unei Adunări Generale anuale, Fondul ANUAL ... (vezi toată discuția)
Listele de plată sunt ilegal calculate dacă nu au la bază hotărâri ale adunărilor generale anuale, convocate conform legii nr. 196/2018, art. 47, 48 și 53 ! flory_mr flory_mr Am găsit pe Internet un articol extrem de explicit care arată obligațiile unui administrator de Condominiu, în care aproape la fiecare articol se arată ... (vezi toată discuția)