avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea salarizarii 330/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea salarizarii 330/2009

Buna ziua. Lucram intr-un spital municipal si de la 01.01.2009 vom fi salarizati conform noii legi a salarizarii 330/2009. Problema apare la calculul salariilor pe 2010. Astfel : art12. (3) În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.

art.30(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.


Prin urmare, cum se calculeaza noul salariu de baza am inteles (se ia cel vechi si se aduna la el , in cazul spitalului, 4 sporuri mari : vechime, merit, stabilitate si preventie. Intrebarea se pune la sporuri : ce se intampla cu sporurile care nu se regasesc in anexele la lege??? Dar cu indemnizatia de conducere, pe care nu am mai regasit-o nicaieri in anexe ?
Apoi o alta nelamurire este cum poti pastra limita de 30% a sporurilor in 2010, atat timp cat se zice ca sporurile se vor acorda in asa fel incat sa reprezinte aceleasi sume din dec.2009? Si daca un angajat avea 75% spor, cum mai respecti conditia celor maxim 30%?

De asemenea la art.30 (6) scrie : Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora.

Deci, angajatorul trebuie sa prevada in buget si sumele sporurilor care nu se mai regasesc in anexe? Sa intelegem asadar ca salariile se ingheata si raman integral cele din decembrie 2009 (bineinteles fara reducerile impuse prin zilele fara plata)?

Va cer ajutorul si va rog, pe cei care va confruntati cu aceasta lege , sa ma luminati :( !

Va multumesc si astept opinii.
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: coca66 , utilizator 11:54, 3 Noiembrie 2010
Interpretarea general acceptata (cel putin la noi) este ca prevederea se refera la cei care aveau dreptul sa primeasca aceasta prima si nu la cei care au primit-o efectiv........
Ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva intr-o problema? Cand un angajat trebuie sa promoveze dintr-un grad profesional in altul ( de ex. din debutant in gr. III) cum va fi el incadrat in grila de salarizare? In functie de ce criterii si cu ce salariu de incadrare (care bineinteles se afla intre minim si maxim)?? In cazul in care se face prin asimilare, ce se intampla in cazul in care nu exista un angajat care sa intruneasca exact aceleasi conditii ca si cel promovat (ma refer la nota, la vechime.. sa presupunem ca institutia nu are efectiv un angajat cu situatie identica, cum se face evaluarea???)

In cazul in care un angajat care nu se afla la maxim in grila, este evaluat anual, daca ia calificativul "foarte bine", cf Anexei I , sectiunea III din L 330, va fi trecut la maximul din grila veche???

Exista un articol in aceeasi anexa care zice cam asa: "ART. 7
(1) Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant, existent în statul de funcţii, în cazul personalului contractual, se face prin concurs sau examen, pe baza criteriilor de selecţie stabilite prin regulament de către ordonatorul principal de credite, în raport cu cerinţele postului." Asta inseamna ca managerul, de ex, poate sa stabileasca ce criterii doreste pt a evalua personalul astfel?

Asteptam opinii.. multumim!!!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
joe17, utilizator
Va salut! Se pare ca nimeni nu mai e interesat de discutia de aici :).
Totusi vin cu o noua intrebare: In cazul unui asistent medical sef al unui laborator , din cadrul unei unitati sanitare, cum se stabileste idemnizatia de conducere a acestuia, atat timp cat prin noul OMS 119/2010 se abroga OMS 1487/2005, care stabilea clar idemnizatiile de conducere. In noul ordin nu se mai precizeaza procentul indemniz. de conducere in cazul laboratoarelor.. in cazul asta ce se aplica? Daca aplicam OMS 1487 , folosim un ordin abrogat, daca aplicam OMS 119 , nu se precizeaza indemniz de cond.(iar angajatul nu e remunerat pt atributiile de conducere)..Astept ajutor, o opinie numaidecat!
Multumim anticipat!

O zi placuta
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
joe17, utilizator
Nici o opinie? ..
Acest lucru l-am sesizat si eu . Asistentul sef de laborator(vezi ORD.1487/2005) avea indemnizatie de conducere si nu spor pentru exercitarea unei functii suplimentare ( l-am numit noi spor de conducere) . Din Ord.119/2010 rezulta ca acesta se salarizeaza pe grade , diferite de ceilalti asistenti sefi .
Am urmarit incadrarea in Legea 330/2009 si nu am regasit functia de asistent sef laborator , singura posibilitate ar fi incadrarea in Anexa II/2 la Alte functii de conducere, punctul 8 ( sef laborator) , pentru ca medicul sef de laborator se regaseste la pozitia 9 . Oricum ma gandesc sa intreb si la Ministerul Sanatatii .

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Grade aferente salariilor din institutiile publice kp_laura kp_laura am citit legea 330/2009 si am o nelamurire : cine stabileste si pe ce criterii se face departajarea celor trei grade de salarizare ale personalului cu studii ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie? bora_alexx bora_alexx ce credeti se aplica sau nu legea salarizarii unice de la 1 ianuarie? chiar daca aceasta a fost promulgata si nu are efect retroactiv ne poate afecta in un fel ... (vezi toată discuția)