avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sunt angajata pe post de casier la un carp ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sunt angajata pe post de casier la un carp si salariul ...

Buna ziua! Sunt angajata pe post de casier la un carp si salariul meu difera ,adica este mai mic cu mult fata de al colegelor mele cu toate ca prestam aceeasi munca.Motivul este ca ele sunt mai vechi.Este corect si legal acest lucru pt ca vreau sa cer o marire de salariu sa fie la fel ca al lor py ca desfasuram aceeasi munca
Deci ma pot lega de acest cadru atunci cand imi formulez cererea de marire a salariului ?
Puteți invoca existenta unei discriminări privind stabilirea salariilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
discriminarea trebuie sa fie in fct de:
rasă,
cetățenie,
etnie,
culoare,
limbă,
religie,
origine socială,
trăsături genetice,
sex,
orientare sexuală,
vârstă,
handicap,
boală cronică necontagioasă,
infectare cu HIV,
opțiune politică,
situație sau responsabilitate familială,
apartenență ori activitate sindicală,
apartenență la o categorie defavorizată

Salarizarea diferita in fct de experiență, senioritate, performanță etc nu este discriminare.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am trăit s-o aud și pe asta. Să fie foarte clar, discriminarea nu este interzisă, este interzisă doar discriminarea pe anumite criterii, precis stabilite de lege, cum ar fi cel de rasă, religie, sex, vârstă, ca să menționez doar câteva.

La stabilirea salariilor, chiar dacă fișa postului este identică, angajatorul, în urma observării activității salariaților, poate aprecia mai mult munca cuiva, foarte activ, față de a altuia care se dedică mai mult "contemplării". În cazul în speță, tocmai asta spune angajatorul, că celelelate casierițe sunt de mai mult timp acolo, sunt apreciate, și nu vrea să le piardă. Deci implicit, îi spune forumistei că, odată cu trecerea timpului, dacă își va vedea de treabă, va beneficia și ea de mărirea salariului.

Cornel Vasile a scris:

Puteți invoca existenta unei discriminări privind stabilirea salariilor.

Atata timp cat faceti acelasi lucru ca si colega d-vs. si aveti sa spunem asa fisa de post identica, e normal sa aveti acelasi salariu ( spuneti ca nu se include spor de vechime, desi conform codului muncii ar trebui...vechimea si orele de noapte sunt sporuri cu caracter permanent care vor conta mult la pensie..). Incepeti sa dati zvon ca veti pleca daca nu vi se va mari salariul... aveti o oferta undeva mai buna...sa vedeti reactia....S-ar putea sa aveti succes, asta daca - repet - nu sunt alte motive legate strict de persoana d-vs. in relatiile de munca cu conducerea si ceilalti colegi.

Alte discuții în legătură

Discriminare la locul de munca. madalina2013 madalina2013 Cai legale de atac in instanta? Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)
Crestere de salariu colectiva mariusastra mariusastra Buna ziua am si eu o nelamurire lucrez la o firma ... in care sau facut mariri de salariu la circa 60 70 la suta dintre angajati asta nu inseamana marire de ... (vezi toată discuția)
Introducere spor de vechime in salariu cip762001 cip762001 Incepand cu luna trecuta la societatea la care lucrez s-a decis introducerea sporului de vechime in salariu. Eu avand vechime de 9 ani si 10 luni aveam un spor ... (vezi toată discuția)