avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza antecontract dezvoltator- client
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza antecontract dezvoltator- client

Buna ziua! Doresc sa achizitionez o garsoniera in Bucuresti unde dezvoltatorul imi cere avans 15% la plata prin credit ipotecar. Blocul fiind inca in costructie, as vrea sa nu pierd banii degeaba si cumva sa ma asigur ca daca nu mi se preda garsoniera intr-un termen stabilit, pot recupera avansul. Este posibil ca la semnarea antecontractului sa pun o astfel de clauza: daca in x luni nu primesc garsoniera, sa primesc avansul integral?
Are dezvoltatorul vreo obligatie legala sa imi puna la dispozitie garsoniera intr-un termen anume sau ma pot trezi ca stau cu anii daca nu are el bani sa termine lucrarile?
Va multumesc! Laura.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:20, 10 Decembrie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am trecut prin experienta pe care o descrieti si va asigur ca antecontractul este facut de case de avocatura cu experienta . Este un contract draft "beton" care dezavantajeaza cumparatorul asadar ma indoiesc ca dezvoltatorul va accepta modificarea antecontarctului/ contractului de vanzare-cumparare in detrimentului lui ! Totusi stiind deja istoricul dezvoltarii imobiliare in Romania , a volatilitatii pietei in acest moment , a impunerilor financiare bancare , aprobari/PUZ/utilitati etc va recomand sa achizitionati o garsoniera "LA CHEIE" !!!
Interesati-va serios si de competentele dezvoltatorului , daca a mai avut constructii , istoric si altele pentru ca in mod sigur veti avea mari probleme 100% si la receptia garsonierei iar majoritatea la dezvoltatorilor NU veti gasi intelegere in rezolvarea acestor probleme (finisaje/utilitati/retea electrica , apa si canal) atat la interior cat si a constructiei in general .
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2021
muppetz, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recomandarea mea, asa cum a mai fost deja facuta, este sa luati la cheie,, respectiv cand este finalizata.
Banca va face evaluarea la momentul respectiv si in functie de aceasta, o sa va ofere banutii, altfel, daca gaseste nereguli, cel putin la nivel documentar, nu isi asuma acest risc.
Evitati astfel si tot felul de riscuri care apar in astfel de situatii.....sa primiti apartament cu mai putin metri patrati decat in antecontract (ex.construiesc suprafete mai mici decat in proiect), termene peste termene depasite, riscul falimentului si a pierderii avansului, probleme de legalitate vis a vis de actele dezvoltatorului.
In plus, pe praful asta....nu cred ca o sa mai dureze mult pana o sa avem din nou un moment 2008, cu o corectie seriiasa a preturilor.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vedeți că dezvoltatorii imobiliari dau faliment în serie, și asta la nivel mondial, nu doar național? Mai discutați un astfel de contract în care, cineva, vă cere bani "să-și cumpere o pușcă", cu care, eventual, "să împuște un urs și să vă dea pielea".
Și pe urmă urmează alte măgării, ca de genul asigurării utilităților prin intermediul dezvoltatorului.
Nu vă încurcați cu astfel de rechini. Există, mai greu de găsit, apartamente gata construite, rămase nevândute în diverse blocuri, la ultimul etaj, sau alte motive pentru care nu le-a luat nimenea; dar măcar sunt "la cheie", puteți discuta cu cei care deja s-au mutat, ați dat banii și v-ați mutat.
Nimenea nu vă poate proteja de intrarea în faliment a dezvoltatorului. S-ar putea constata că acesta vă rânjește de la volanul unui SUV de 100.000 de euro, firma lui fiind un SRL cu capital social de 200 lei!
Nu va complicati niciodata cu cineva numit "dezvoltator". Incercati alte modalitati sa procurati locuinta, mai strangeti bani, chiar daca mai dureaza. Dezvoltator = țeapa ! Pe langa slaba calitate a lucrarilor, intotdeauna exista complicatii juridice. Decat sa consumati nervi, bani si timp mai bine strangeti bani, mai completati cu un credit etc. si cumparati o garsoniera de la un proprietar particular (fara agentie).
@Laura Mira-m-as sa accepte dezvoltatorul modificari in contract! Negocierea e ca in cazul bancilor: semnezi, bine, nu semnezi, liber!

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat rala rala Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri in legatura cu un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. In februarie 2009 am incheiat un astfel de ... (vezi toată discuția)
30 000 € - avans la o garsoniera TomyL33 TomyL33 Vreau sa achizitionez o garsoniera intr-un bloc in constructie al carui termen de finalizare este iunie 2014. Daca dau toti banii acum, adica 30000 ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)