avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM negociere vs incheiere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM negociere vs incheiere

Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 20:22, 24 Ianuarie 2010
:weg:
Cu oarecare intarziere, eu povestesc asa (in mare, se poate tricota mai mult, insa ma cenzurez sa nu plictisesc ... instanta):

In fapt:
In urma cu vreo doi - trei ani, la mine in ... "circumscriptie" (hi-hi), bantuia un vant de amenzi ale Directiei de Munca Judetene, la firmele cu peste 21 de salariati (multe rau), cum ca nu au ccm semnat si inregistrat la ei, desi au peste 21 de salariati.
Imi aduc vag aminte ca amenda minima era de 300 ron (atat este si in zi de azi, daca nu ma insel), si comunicatele de presa spuneau ca s-au dat mii de astfel de amenzi, pe care nimeni nu le-a contestat (zic arhivele de instanta) (fericiti ca au scapat doar cu asa amenda mica pentru asa greseala mare, si obisnuiti cu alte amenzi, ale altor institutii: "ia-o pe asta mica, fiindca daca nu, te ... cautam bine, si gasim una - amenda - mai mare).

Desi descrierea faptei era de genul "lipsa CCM unitate", temeiul sanctiunii c-ventionale era L. 160/'96, art. 5: Neindeplinirea de catre patron a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000.000 lei si 6.000.000 lei:
In continuare:
art. 3 (5): Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.
art.4 (1) In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre organizatia sindicala sau de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.


Firmele unde lucram nu au fost vizitate de control, si ne-am agitat cu totii sa semnam contracte (repede, de azi pe mainde, daca se poate, cu prevedrei anapoda, doar sa nu vina ... amenda), patronii fiind sceptici la opinia juristului ca o astfel plangere c/ventionala se castiga usor, ca doar negocierea este obligatorie, etc.
Ulterior, am intalnit multe situatii intermediare, intre initierea negocierii si inregistrarea ccm, niciuna sanctionabila, zic eu, si deci ... perfect legala.
Cu unele situatii/ccm-uriam ajuns la directia de munca, unde, la o tigara pe hol, mi s-a confirmat de mai multe ori (verbal, tip sueta, deh!) ca obligatorie (in sensul de sanctionabila !!!) este NOTA BENE: lipsa initiativei negocierii, si ca restul este folclor care insa tine de minune la ... cine nu se prinde, si plateste amenda.

Deci, atentie patroni, nu mai "incasati" amenzi pe care nu le meritati, cel putin nu in acest subiect.

De-atunci, am ajuns si eu la concluzia lui @pneagu, ca un ccm la nivel de unitate este util, si am convins si unii angajatori de asta.
Va rog insa sa ma credeti pe cuvant ca mi s-a intamplat sa nu am parteneri de dialog, in repetate randuri. O perioada, ne-am chinuit (patron, jurist, resurse umane) sa organizam noi salariatii sa isi aleaga reprezentanti la negociere, ne-am rugat noii de liderii informali ai colectivului sa "candideze", de restul sa vina la adunare, sa ii voteze.
Am gasit si un modus vivendi cu legislatia inconsecventa in privinta reprezentantilor salariatilor - pentru ca avem, in doua acte normative diferite - c. muncii si l. 130/'96 - doua tipuri de reprezentanti ai salariatilor diferiti intre ei, cu mod de alegere distinct :-/
Sincer, eforul de a alege reprezentanti ai salariatilor fost munca grea, a consumat mult timp, dar in mare am reusit (desi nici acum nu sunt convins ca, in una dintre situatii, am avut ... "cvorum" si majoritate).
Cu unii dintre acesti reprezentanti s-a semnat ccm, cu altii (la alte firme), nu.
In cazurile in care nu, avem asa:
O varianta: p-v ca nu se semneaza ccm al nivel de unitate, partile aderand in totalitate la ccm superior, pe care se obliga sa il aplice cu buna credinta.
O alta varianta: cateva p-v de negociere, cu aspecte punctuale asupra carora s-a ajuns la acord comun (printre care, pentru cunoscatori, includerea unor sporuri in salariu), si cu aspectele aspra carora nu s-a putut ajunge la un acord, motiv pentru care nu se poate incheia ccm (deh, reprezentantul si-a luat rolul in serios, la fel si patronul, ambii orgoliosi, nimeni n-a lasat de la el... Firma traieste si fara).Din fericire, nu a mai declansat nimeni conflicte de interese, si treaba a ramas in aer, nesanctionata de nimeni, mandatul reprezentantilor a si incetat de-atunci...

Mai nou, speriati (patronul, juristul si resursele umane) de efortul anilor precedenti, anume sa organizezi si sa alegi niste reprezentanti ai unor oameni care nu vor sa se organizeze, sa reprezinte si sa fie reprezentati, ne-am dat seama (ce epifanie!!:slap: ca nu avem aceasta obligatie legala, sa organizam angajatii in acest sens.
In plus, majoritatea vechilor reprezentanti fie nu mai vor sa reprezinte, fie au plecat din firma...
De unde solutia: invitatie la negocieri catre tot colectivul (hi-hi, evident cu semnatura de primire a fiecarui angajat, pe langa afisare), cu mentiunea sa isi desemenze reprezentanti la negociere (cuprinzand unele info despre ce sunt reprezentantii, cum se pot alege, oferta de timp platit si loc pentru adunare).
Daca doresc sa dea curs invitatiei, au la dispozitie loc, timp platit, logistica si experienta anilor precedenti, iar daca ei fac acest efort, noi le redactam procesul verbal al adunarii...
Din pacate, nu putem negocia cu toti cateva zeci/sute de salariati, iar eu refuz sa mai alerg dupa candidaturi, participanti la adunarea salariatilor (ca in anii trecuti cei mai multi au chiuluit de la adunari, de umblau sefii dupa ei cu ... arcanul, s-a repetata adunarea) etc.. Nici patronului nu ii mai convine sa ma plateasca pentru asta... :)
Asa ca a ramas in coada de peste, astept si eu sa vad o amenda din aia pentru lipsa CCM, ca o sa fie cel putin amuzant...

In drept avem asa:
(pe langa cele exprimate anterior, din legea 130/"96, extrem de clara si de relevanta in privinta normei care obliga, si a celei care sanctioneaza...)
1. Principiul libertatii contractuale a partilor, in dreptul comun al dreptului muncii.
(slabut argumentu, recunosc, daca dreptul special ar veni sa ma ablige, cum aparent incearca sa o faca. Dar trebuia sa incerc si acest argument :secret:

2. Prevederile Codului muncii:
CAP. II Principii fundamentale
Art. 6: (2) Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective,...

Nota bene: la negocieri, nu la semnare! (iar recunosc ca nu este cel mai tare argument)
si
ART. 247
In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

Acest din urma articol cuprinde esenta discutiei: certifica faptul ca este permis ca, la un anume nivel (pe noi interesandu-ne "angajatorul"), sa nu existe ccm, si ce se intampla in acest caz. (nu se decapiteaza angajatorul, nu se concediaza salariatii, ci se ... aplica ccm superior).

Observam si ca legea face distinctie (cum ne reaminteste in permanenta freeelis) in functie de nr. de angajati, intre unitatile care nu au ccm , adica nu zice"In cazul in care la nivel de angajator sub 21 de salariati (singura categorie exceptata de la obligativitatea ... folclorica a ccm)" nu exista ccm...".
Adica discutam de toti angajatorii.
Si, fiindca legea nu distinge, orice angajator (mai mic sau mai mare de 21 de salariati) poate trai linistit, in legalitate, fara ccm, aplicandu- i-se ccm superior in acest caz.
Traitul linistit este valabil numai daca a indeplinit si obligatia instituita de legea speciala (vorbiram mai sus), de a initia negocierea.


Q.E.D

Similar, aceeasi prevedere (in lipsa ccm se aplica etc..) se ragaseste la nivel de ramura.
Moraliceste, zic: adica nu obligi tu, legiuitor, pe "ramura" economica (cu reprezentanti puternici de ambele parti, cu forta logistica si cu exeprienta) sa semneze si sa inregistreze ccm, lasand-o sa traiasca neglijent, in ... prevederile la nivel superior, insa obligi la asta pe umilul angajator cu 22 de salariati? Pai, e frumos asa ceva?

Va doresc spor la ... negociere. :)

P.S. Repet: dupa ce am trecut prin toate fazele de mai sus, recomand cu caldura incheierea de ccm la nive de unitate. Ajuta in foarte multe privinte.
Nu sunt insa de acord, si lupt sa combat acest spectru al unor sanctiuni ilegale, semnarile de ccm de frica, si pumnul in gura pus de diverse autoritati, in lipsa de norma juridica, pe baza unor ... traditii orale.

Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
Ati observat ca n-a mai suflat unul o vorbulita dupa ultima dumeavoastra postare?
=D>
;) deci continuam ?
:magic:
sure, da' nu mi-au venit idei noi...
negocierea colectiva este obligatorie ... =D>

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract colectiv de munca la nivel de unitate liana istrate liana istrate Buna ziua ! In cazul in care o societate are peste 24 de angajati este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate? Poate avea ... (vezi toată discuția)