avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energiei termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energiei termice

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se aduna valorile de la repartitoare rezulta o diferenta intre energia termica ce arata contorul general si suma energiei masurata de repartitoare. Cine plateste diferenta?
Nu toata diferenta se imparte pe partile comune!!
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
vali m,
La incalzire nu sunt diferente ca la apa. Acolo ai o factura care de fapt ca si la apa, trebuie platita integral - dupa forma de repartizare a costurilor cu incalzirea:
- daca repartizarea se face dupa suprafata utila, atunci repartizrea trebuie sa cuprinda atat suprafetele utile cat si cele comune, astfel ca factura trebuie sa se " inchida" in proportie de 100%;
- cand in condominiu exista doua sau mai multe feluri de incalzire (incalzire de la sistemul centralizat, incalzire cu CT proprii, incalzire cu energie electrica), abia atunci se aplica ce am scris mai sus; si aici factura trebuie sa se inchida perfect; faza este ca sa se tina cont de relatia: SET-ul total = SET calorifere + SET tevi verticale+ SET subsoluri (boxe).
Daca la cei cu incalzirea de la sistemul centralizat, repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri, atunci firma care intocmeste aceste situatii, au efectuat, in mod sigur si inventarul tuturor acestor SET-uri, pentru a putea face o repartizare reala , tuturor proprietarilor.
Pot sa va spun ca la inceputurile lucrului cu repartitoare de costuri, mai multe firme nu s-au conformat legislatiei, fapt pentru care ap primit niste amenzi de-i ustura si acum. Cred ca acele probleme s-au remediat !!
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu In mod cert s-au luat ,,n" doctorate pe tema repartitiei cheltuielilor comune! Solutia nu sta in softuri si algoritmi de calcul, solutia sta in trecerea la bransarea/contorizarea individuala, ca in cazul apei. Asa cum s-au gandit sa interzica centralele de apartament, asa se puteau gandi sa impuna prin lege bransarea individuala. Tehnic e simplu, o coloana de distributie pe orizontala.
Perfect de acord cu dvs. @DlGoe , doar ca o fi si aplicabila solutia dvs. ? Imaginati-va cum va arata apartamentul meu in atare situatie ( daca am conveni toti sa facem distributia pe orizontala ) . De la coloanele care vor trebui trase pe casa scarilor , va trebui spart zidul la intrarea in apartament pentru : apa rece ( tur-retur ) , apa calda (tur-retur ) , gaz , la curent electric exista deja . De la intrare , tevile de apa trebuiesc duse ( doua apa rece , doua apa calda ) la o bucatarie ( pe stanga ) , o baie ( pe dreapta ) si la baia de serviciu ( in fundul apartamentului ) , iar cea de gaz - doar la bucatarie . Nu mai vorbim despre holul blocului unde vor fi cate 4 contori la usa fiecarui apartament , plus toata tevaraia de la coloane spre apartamente . Merita sa mai facem vorbire si despre cat ar costa toata tevatura ? Centralele individuale sunt interzise doar la blocurile ce se vor construi de acum incolo , iar acestea ( presupun ) se vor proiecta cu firide dedicate contorilor si tevilor , altfel nu vad cum . Iar pentru blocurile vechi ... americanii au o vorba : “ If ain’t broke , don’t fix it “ ( daca nu e stricat , nu repara ) .
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2022
CHKa, utilizator
În situația mai multor sisteme de încălzire pe scară, respectiv centrale termice individuale și sistem paușal, apare o situație neclară. Privind paușalul, la două apartamente cu aceeași suprafață utilă, există număr diferit de calorifere = suprafață radiantă diferită. Se face, cine și cum poate face defalcarea în acest caz? În cazul nostru nu a exsitat nici o entitate care să facă o evaluare în sensul precizat de mine. Există norme în acest sens?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2022
im82, utilizator

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)