avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Doresc ca persoana juridica sa fac o donatie de bunuri.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Doresc ca persoana juridica sa fac o donatie de bunuri.

Buna ziua,
Doresc ca persoana juridica sa fac o donatie de bunuri din grupa CAEN 463 si 464 .
Va rog sa-mi comunicati din punct de vedere juridic care sunt implicatiile.
Transportul este organizat de catre cei din Ucraina.
Multumesc
Andreea Radulescu
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sper că mai urmăriți subiectul.
Aseară a fost oficializat un OUG care a introdus facilități fiscale speciale pentru persoanele fizice și juridice care-i ajută pe cei afectați de războiul din Ucraina.
Vă pun doar lista facilităților pentru cei care donează bunuri (sunt prevăzute și pentru cei ce donează bani):

În al doilea rând, OUG 20/2022 prevede facilități pentru cheltuielile cu bunurile acordate și serviciile prestate de contribuabili pentru persoanele afectate de război (aplicabile de acum și până la finele anului 2022):
plătitorii de impozit pe profit:
- pot beneficia de o deducere limitată la calculul rezultatului fiscal (cheltuielile se însumează cu cheltuielile sociale de la art. 25, alin. 3, lit. b din Codul fiscal și sunt deduse în limita cotei de 5%, ce este aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului); sau
- nu beneficiază de deducere, dar pot însuma cheltuielile cu cele de sponsorizare/mecenat/burse private de la art. 25, alin. 4, lit. i din Cod și scad valoarea însumată din impozitul pe profit datorat, în limita prevăzută la art. 25, alin. 4, lit. i (valoarea mai mică dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri și valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat);
- plătitorii de impozit micro: cheltuielile se pot însuma cu cele din sponsorizări de la art. 56, alin. 1^1 din Cod și valoarea însumată se scade din impozitul micro datorat, în limita prevăzută la art. 56, alin. 1^1 (20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile);
(...)
Important este că bunurile pot fi acordate și serviciile pot fi prestate, la solicitarea Departamentului pentru situații de urgență din Ministerul Internelor, fie direct, fie prin intermediul ONG-urilor dornice să ajute (pe bază de documente justificative).

www.avocatnet.ro/articol_607...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Super! Multumesc mult!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie bani clipa silvia clipa silvia Buna ziua. Intrebarea pe care vreau sa o adresez este legata de donatie.As vrea sa aflu ce documente trebuiesc facute de catre o firma (platitoare de impozit ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare sportiv tohanean anca  tohanean anca O societate comerciala A doreste sa sponsorizeze un sportiv(persoana fizica) inregistrat M.T.S. si recunoscut de catre o persoana juridica ,membru federal in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile limitat ginnyy ginnyy Pot incadra la cheltuieli sociale (deductubile limitat) - ajutor pt boala grava acordat salariatului pt sotia (tratament cancer pt sotie)? sau aceste ... (vezi toată discuția)