avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Acum cateva luni asociatia a decis sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Acum cateva luni asociatia a decis sa renoveze toata ...

Buna ziua! Acum cateva luni asociatia a decis sa renoveze toata scara blocului (9 etaje). Problema este ca ei au decis lucrul acesta doar cu persoanele care au fost la o sedinta de bloc (5-7 pers). Acele persoane au fost de acord iar rezultatul a fost unul scandalos. Pentru varuit,reparat glafuri si vopsit balustrada si usi lift firma a cerut 850.000 de lei ! Asa ceva este inadmisibil,iar din cate stiu pentru o astfel de chestie trebuie sa se stranga semnaturi de la 50% +1 apartament ca sa se poate da drumul la lucrare. Ei nu au strans nimic si acum sunt obligat sa platesc o gramada de bani pentru niste chestii care nu fac banii aia. Nu mi se pare normal asa ceva,eu nu am de unde sa platesc atatia bani...Si nu mi se pare corect ca ei sa decida doar cu 5 persoane reparatii de aproape 1 milion de lei. Ce pot sa fac? Peste 60% din locatari nu au fost de acord cu asta si nici nu platesc. Au voie sa ma oblige sa platesc?
A,si inca un lucru...cand a fost propusa la renovare si scara blocului A (a mea fiind B) cei prezenti la intalnire (tot 5-6 persoare) au zis ca nu vor...si nu s-a dat drumul la nimic. Adica ei se bazeaza doar pe persoanele care nu au serviciu si ce sa faca toata ziua ca sa scoata bani... Nu sunt de vina ca nu pot ajunge cand vor ei. Sunt de parere ca trebuie sa se faca o lista si sa se anunte toti locatarii sa vina pe rand cand au timp sa semneze pentru ce vor ei sa faca....
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2022
Paul George, utilizator
In prima faza vedeti daca adunarea generala a fost convocata conform legii ( legea 196/2018), apoi vedeti daca deciziile sunt luate conform legii, s.a.m.d.

Cititi legea 196/2018, vedeti daca au facut totul legal si apoi decideti cum procedati.
Se poate ajunge si in instanta.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a incalcat legea 196/2018, nu platiti nimic deocamdata :
Art. 49
................
(4) Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson
sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau
tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal

Prin urmare, ar fi trebuit asociatia sa faca acel tabel si sa obtina 50% +1 dintre semnaturi cu DA, doar de la proprietarii din acel tronson/scara.

Faceti reclamatie la primarie, conform art. 102 :
ART. 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
.........................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea
atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau decătre administrator
;
..............
Amenda minima este de 2500RON.

Faceti acest lucru toti vecinii care sunteti nemultumiti de aceasta "ghidusie" care miroase a afacere oneroasa (firma care executa le umple buzunarele clor din conducere, pe banii prostilor care cotizeaza).

[ link extern ]

Daca nu rezolvati asa, dati asociatia in judecata, aveti toate sansele sa cistigati, art. 49 acel paragraf e clar.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2022
latka, moderator
Multumesc frumos! Voi avea o discutie cu administratia blocului. O seara frumoasa!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procentul precizat de dv este necesar pentru adunarea generala
In cazul in care la prima adunare nu se intruneste cvorumul,la adunarea reconvocata hotrarile se pot lua indifereny d enumarul de participanti
Referitor la administrare si asigurare stare tehnica a partii comune de condomniu responsabilitatea revine exclusiv asociatiei de proprietari,iar proprietarii detin obligatia legala sa contribuie la costurile reparatii intretinere parti comune,sens in care legiuitorul a impus obligatia constituirii si actualizarii fondului de reparatii
Conform disp L nr 196/2018,reparatiile la parti comune condominiu care implica susrsa financiara apreciabila se dispun numai de catre adunarea generala,care are dreptul inclusiv sa faca selectie de oferte ale operatorilor economici autorizati
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Suma este imensa. Pentru lucrari de genul acesta pretul este intre 1000 si 1500 de lei etajul, poate si mai putin. Cu siguranta cei din conducere au primit pliante cu astfel de oferte. Sunt si pe internet. In mod normal Administratorul sau Presedintele (functie de caz) trebuia sa prezinte Asociatiei, cel putin trei oferte. Va spun ca exista o lege nescrisa, prin care firmele care fac lucrari pentru Asociatii, platesc comision 20% din manopera. Din pacate nu prea gasiti fraieri ca mine, care am zugravit si vopsit scara blocului (4 etaje) gratis. Mai putin costul materialelor, aproximativ 500 de lei.Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa adresati in scris Presedintelui o adresa (contestatie)prin care sa va fie aduse la cunostinta modalitatea, respectiv legalitatea aprobarii acestei lucrari. Daca au fost mai multe oferte, daca a fost convocata legal Adunarea Generala, etc.Acesta trebuie sa va raspunda in termen de 10 zile. Conform art.57 litera n din Legea 196/2018 in termen de 7 zile de la Sedinta trebuia sa afiseze la avizier hotararea luata.Cu siguranta din ce ati prezentat dumneavoastra sunt mai multe ilegalitati care au fost facute. Din pacate se pare ca va trebui sa ajungenti in instanta. Incercati sa ii mobilizati si pe ceilalti proprietari care cu siguranta habar nu au ce ii asteapta.

Alte discuții în legătură

Hotărâre adunare generală botezclaudia botezclaudia Mă interesează cati proprietari trebuie să fie de acord, conform noii legi a asociației, pentru a se adopta o hotărâre: jumătate plus 1 sau două ... (vezi toată discuția)
Repararea unei parti a acoperisului blocului. Nicolae71 Nicolae71 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu doua scari care are in total 32 de apartamente. Cu cativa ani in urma,acoperisul blocului a fost mansardat in proportie ... (vezi toată discuția)