avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat care întârzie frecvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat care întârzie frecvent

Bună ziua!
Avem o speță căreia nu i-am găsit un răspuns foarte clar: un salariat încadrat cu normă întreagă de 8 ore/zi obișnuiește frecvent să absenteze și să își desfășoare activitatea pentru 2-3 ore/zi.
În Regulamentul Intern al societății este prevăzut faptul că angajații care absentează vor fi pontați în ziua respectivă cu numărul de ore efectiv lucrate.
Prevederea acestea contravine Codului Muncii și ar putea exista probleme în cazul unui control al ITM? Aș vrea să menționez că angajatul își recunoaște aceste absențe parțiale, este de acord cu pontarea sub norma de 8 ore în astfel de situații și, chiar în condițiile în care acesta își desfășoară activitatea într-un program haotic, este absolut indispensabil societății.
Tot ceea ce ne dorim este ca plata acestuia să fie coroborată cu activitatea efectivă, aspect cu care și angajatul este de acord.
Este neapărată nevoie, să apelăm la soluțiile standard ale Codului Muncii (avertisment scris, reținere 5%-10% din salariu, concediere) cât nici una dintre părți nu își dorește acest lucru și ar susține-o și în fața unui reprezentant ITM?
Cel mai recent răspuns: Contabilul Bun SRL , Contabil 07:19, 20 Iulie 2022
De ce nu incercati modificarea contractului de munca? De exemplu un contract cu timp partial, 2 sau 3 ore pe zi, asa cum de altfel el si lucreaza si este si platit pentru orele lucrate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu ati citit ultima masura care in mod sigur a venit din partea psd? toate contractele part time vor plati taxe ca pentru cele full time de 8 ore, deci contractele part time au fost anulate in Romania penrtu cei ce au un singur contract, aceste se pot folosi in continuare doar daca persoana respectiva mai are alte contracte care toate cumulate sa fie de 8 ore

Mihail Cazacioc a scris:

De ce nu incercati modificarea contractului de munca? De exemplu un contract cu timp partial, 2 sau 3 ore pe zi, asa cum de altfel el si lucreaza si este si platit pentru orele lucrate.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dintr-un singur motiv: pentru că la contractele cu timp parțial nu sunt permise orele suplimentare. Și uneori angajatul lucrează 3 ore, în alte zile 5 ore, în altele 8 ore. Iar societatea este dispusă să accepte acest lucru fără să îl sancționeze suplimentar, dar să îl plătească la orele efectiv lucrate. Și angajatul este de acord cu acest lucru, ar fi dispus să și-l exprime și în scris. Însă a luat totuși la cunoștință Regulamentul Intern care prevede că pontarea și plata salariului se fac conform orelor efectiv prestate.
Karapok, așa este. Contractele cu normă parțială nu își mai au sensul decât în cazul în care angajatul se încadrează la una dintre excepții. Altfel, e de preferat încadrarea cu normă întreagă dacă ambele părți convin asupra acestui aspect.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
Contabilul Bun SRL, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
bună ziua. imi cer scuze ca deranjez cu o intrebare....nu ar trebui sa conteze mai mult ce face acea persoana în orele cât este la serviciu, ca volum și importanta? ca poate muncește mai mult în acel timp în comparație cu alți colegi care sunt prezenți fizic la program și pierd mult timp la cafea, țigări, internet, povesti..etc

Alte discuții în legătură

Contract determinat 6 ore pe zi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, am si eu o nelamurire ,daca m-am angajat la 6 ore am aceleasi drepturi ca cel angajat cu 8 ore sau se considera munca part-time la 6 ore? 4 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim part-time legal_1968 legal_1968 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare. Am un CIM de 8 ore si un CIM part-time, doar program de week-end, sambata si duminica 7-15.30.In CIM ... (vezi toată discuția)
Cim cu 1 zi/pe luna francescafira francescafira care sunt conditiile si posibilitatile (de a face pontaj , contributii salariale ..) CIM cu 1 zi pe luna ? (vezi toată discuția)