avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) ...

Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) are cota parte la bunurile tatalui meu, pe care le a dobandit inainte de casatoria cu ea.
Care sunt demersurile legale care le pot face pentru a afla conturile sotiei tatalui meu, pentru ca aceasta nu vrea sa le declare la notar pentru succesiune. Va mulțumesc anticipat!
Referinta e practica bancilor.
Incearca sa scoti banii din contul lu' nevasta-ta, pe motiv ca sunt comuni si aveti drepturi egale. Ia vezi dacă ti-i da fără împuternicire și spune-ne și noua.
Care e referința pentru care ar fi bunuri comune?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru eventualele sume de bani, cu un avocat priceput, se pot face demersuri catre banci (mai ales daca stii care sunt acelea unde defunctul a fost client...pana la urma sunt vreo 40 in toata Romania), pentru a intra in posesia extraselor de cont, astfel incat sa vezi daca nu cumva sotia supravietuitoare a facut operatiuni dupa decesul tatalui (ex. dupa deces, se revoca de la sine orice fel de imputernicire acordata cuiva pe contul bancar, astfel ca eventualele tranzactii sunt fara autorizare). Iti trebuie avocat pentru a solicita respectivele informatii cu o baza legala, astfel bancile nu iti vor raspunde....asa daca vede ca ai avocat, care cunoaste baza legala, acestea incep sa fie mai cooperante.
Oricum, notarul trebuie sa faca un astfel de demers, ca sa vezi macar daca mai exista ceva banuti prin vreo banca.
Daca exista astfel de operatiuni/tranzactii bancare realizate dupa decesul tatalui, sotia poate intra sub incidenta legilor penale, pentru ca poate fi incadrata pe la ceva articole de lege (avocatii stiu mai bine aspectele astea).
Daca ai datele de acces ale tatalui pe SPV (ANAF)/mergi direct la ei (ex. ANAF are acces la toate conturile bancare si iti poate reconstitui chiar veniturile in baza fluxurilor ce au trecut prin conturi) , poti vedea acolo eventualele sume platite de banci pentru impozitul aferent dobanzilor (ex. ele sunt obligate sa il declare la ANAF) si asa iti poti da seama si cam ce sume au fost in conturi (ex. pornesti invers pe fir, de la impozitul pe dobanda - 10%, apoi afli dobanda si in functie de dobanda oferita de banca respectiva pe perioada de referinta poti afla aproximativ cam ce suma a fost in cont - cu mentiunea ca este valabil doar pentru conturile care ofera dobanzi - ex. depozite, conturi de economii...pt. conturile curente nu se ofera dobanzi, deci nu functioneaza ideea asta).

Cu astfel de extrase de cont, care iti va prezenta un istoric al operatiunilor, vei avea o imagine de ansamblu a fluxurilor de bani care au trecut prin banca respectiva (daca s-a facut cu cash, poti sa iti iei la revedere de la banuti), si tot cu avocatul poti stabili/alege o strategie prin care sa mai recuperezi ceva, respectiv sa adaugi la masa succesorala banutii dositi de sotie dupa decesul tatalui....eventual si un proces penal impotriva acesteia, daca nu a fost cooperanta.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


raluk0207 a scris:

Care e referința pentru care ar fi bunuri comune?


Art. 341. Cod civil.
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa intelegem ca <practica bancilor> are putere de Lege ?!
Adica bancile incearca sa te prosteasca, dar daca <... vede ca ai avocat, care cunoaste baza legala, acestea incep sa fie mai cooperante...>
Interesant. Daca nu erau banci, ci alte institutii, li se permitea atitudinea asta ?
Nu este nevoie sa-mi dati vreun raspuns..., vroiam sa va transmit ca-l stiu.
@sadrian...daca bati la usa bancilor si spui ca vrei un extras de cont al unei alte persoane, te trimit la plimbare invocand la randul lor alte legi la fel de aplicabile (ex. GDPR)... astfel ca, devine mai mult decat necesar sa motivezi solicitarea cu baza legala adecvata, inclusiv alte documente justificative (ex. certificate deces, certificat nastere - ca sa reiasa legatura cu defunctul, etc.).
Trebuie sa admitem ca acest gen de demersuri trebuie facute de specialisti (daca vrei sa salvezi timp si bani), respectiv avocatii/juristii specializati pe acest domeniu (desigur, acest demers poate fi facut si in nume personal, daca ai cunostintele juridice necesare...dar cate persoane au aceast background?!), pentru ca sunt cei mai in masura sa vorbeasa acelasi limbaj specializat cu departamentul juridic din banci ...banuiesc ca asta era raspunsul care il stiati si dvs.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
mrays99, utilizator

Alte discuții în legătură

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune. am făcut succesiune după soția tatălui meu (am ... Lukas90 Lukas90 Succesiune..am făcut succesiune după soția tatălui meu (am avut împuternicire) iar la suma de bani care a avut-o la banca notarul a împărțit 1/2 cu ... (vezi toată discuția)