avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire ...

Dreptul la mostenire in cazul in care proprietatea este tot mostenita de catre defunct si mai exista coproprietari fara iesire din indiviziune.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:48, 6 August 2022
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 953. - Cod civil
Moştenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă.

Art. 31. - Cod civil
(1) Orice persoană fizică (...) este titulară a unui patrimoniu care include toate drepturile şi datoriile ce pot fi evaluate în bani şi aparţin acesteia.


Fiul are vocație la moștenirea tatălui său pentru că tatăl a contribuit la executarea exercițiilor preliminare facerii fiului. (pentru că există între ei legătura de rudenie, fiul fiind rudă de gradul I cu tatăl său). Moștenirea nu are nicio legătură cu vreo contribuție, ci cu o anumită calitate (de soț supraviețuitor, de rudă cu defunctul).

Patrimoniul defunctului (tată) include și ceea ce a dobândit el, prin moștenire, de la părinții săi (cota lui parte evaluabilă în bani) Dacă a păstrat, se transmite mai departe. Dacă vindea și cheltuia prin insula te miri care, n-avea ce să se mai transmită.

Codul zice „transmiterea patrimoniului” ...
Vedeți pe acolo vreo virgulă (excepție) pentru undița de la amantă, lingura de la mama, capra dăruită de vecin etc.!?
Nu. TOATE drepturile evaluabile în bani care aparțineau defunctului (și care nu se sting prin moarte, cum este dreptul la pensie, dreptul de uzufruct viager etc.) se transmit prin moștenire.

Iesirea din indiviziune care putea fi făcută „ieri” (cu participarea defunctul tată pe vremea când trăia), poate fi făcută acum/„mâine” cu participarea fiului, care moștenește cota parte a tatălui său.

În concluzie:
doina99 a scris:
Cum se imparte mostenirea intre fiul mostenitor al defunctului si ceilalti coproprietari?


Exact cum s-ar fi împărțit și între tată și ceilalți coproprietari. Cu deosebirea că în locul tatălui (pe care-l împiedică vreo 2 metri de pământ) participă fiul (moștenitorul/moștenitorii lui).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui rÃmÂne mostenirea cioarec carmen cioarec carmen După decesul tatălui au venit la mostenire soţia supravetuitoare şi copilul din altă căsătorie.După decesul soţiei ,dacă ea nu are moştenitori ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)