avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege ...

Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege schimbarea apometrelor cu apometre telecitire? Asa mai avea încă o intrebare .Nu ajuns cu schimbarea apometrelor la blocul nostru și deja aparem cu datorii la ele,deci nu s-a efectuat nici o schimbare.Este legal și corect sa apar cu datorii la ceva ce nu s-a efectuat? Va mulțumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:06, 6 Iulie 2023
[ link extern ]
LEGE nr. 241 din 22 iunie 2006 republicată
art. 31 (3) "a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;"
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2023
lucianteodorescu, utilizator
la raspunsul de mai sus, m-am lamurit ca e vorba de contracte individuale.
Ați răspuns corect ! :), e vorba numai de situația când furnizorul accepta să încheie contracte individuale pentru consumul apei.
Sunt mai multe condiții obligatorii, dar ce e de remarcat e faptul ca mulți "presedinti" de asociatie , ca și "comercianti" de apometre profita de insuficienta cunoașterii a legilor și promovează (uneori sunt complici, cei din cele doua categorii exemplificate) ca absolut obligatorie montarea de apometre wireless. Ea , în esență, rămâne o opțiune, nu o obligatie. În condomeniile unde apa este foarte dură, din cauza depunerilor de "piatra" (cum e denumita crusta de săruri, folcloric) diferența dintre apometrul de branșament și cele individuale devine semnificativa, după ceva timp.

lucianteodorescu a scris:

la raspunsul de mai sus, m-am lamurit ca e vorba de contracte individuale.

www.avocatnet.ro/forum/discu...


Da dar hotararea asociatiei de a le schimba ramane hotarare si trebuie aplicata.
Eu nu am am apometre wireless la asociatie si nu voi monta atat timp cat lunat ies in plus adica consumul declarat de o parte din locatari ( restul uita si ii sun) este mai mare decat ce arata apometrul general.
Adica pe scurt am diferente cu minus care duc la avantaje penteu locatari.
Asa ca nu vinde nimeni.
Dar cand decizi sa le.schimbi da e bine sa fie la toti acelasi tip.
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Nu ramine hotarire, pentru ca orice hotarire e valabila doar daca nu incalca legea.
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.

Apometrele wireless ramin o optiune, buna cind se trece la contract individual pe apa, nu se pot impune legal prin HAG.

Scopul legal al unei asociatii de proprietari este gestionarea proprietatii comune, nu a celei individuale.

d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;

w_v_w_v a scris:

Da dar hotararea asociatiei de a le schimba ramane hotarare si trebuie aplicata.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care este temeiul legal prin care asociația îmi ... evelina78 evelina78 Buna ziua! Care este temeiul legal prin care asociația îmi baga pe gât plata pierderilor de apă, doar pentru faptul că nu am apometre cu citire radio? ... (vezi toată discuția)
Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)