avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hartuire psihologica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hartuire psihologica

Buna ziua!
Am si eu o problema...sunt intr-o relatie de 5 ani cu un barbat..amandoi suntem divortati(eu de 12ani si el de 5ani-in momentul in care ne-am cunoscut).De 1an ne-am casatorit.Fiecare avem cate o fata.17,respectiv 15ani(cea mare,fiica mea locuieste cu noi,iar cea mica -locuieste cu fosta sotie a sotului).
De cand ne-am cunoscut fosta sotie intervine periodic(o data la 1-2-3luni)cu diferite nemultumiri nefondate legate de fostul sot(vrea pensie mai mare-cu amenintarea ca o sa- bage in puscarie,ca nu se intelege cu fata si nu o asculta,ca se cearta(asta e cam permanent)cu fata si o ameninta sa nu mai vina acasa,ca niciodata nu face suficient pentru fata etc etc etc).
Mentionez ca..de cand ne-am cunoscut sotul duce fetele la scoala dimineata(exceptie zilele cand este tura de noapte) IN FIECARE ZI,cand suntem in oras si il solicita este prezent in viata ei,merge cu noi din cand in cand la tara la bunicii paterni,pregatirile extrascolare din cls V-VIII au fost platite de sot....si multe alte facilitati ,fiind lucruri normale pentru un parinte pe care le face pentru copil.
Cu toate acestea,fosta sotie este intr-o permanenta nemultumire si amenintare.
Toate au culminat ,saptamana trecuta ,cu interzicerea fostei sotii si a fiicei..a se prezenta tatal (la un spectacol al fetei lor )alaturi de mine,sotia actuala. Precizez ca,in acesti 5 ani,am avut o relatie (cu fiica sotului )de bun simt si respect,asa cum este normal si firesc sa avem,neavand niciodata vreo altercatie sau discutie.
Intrebarea mea este urmatoarea,ce pot face daca situatia va persista in continuare?Efectiv este o hartuire si un stres permanent la care ne supune in mod gratuit fosta sotie....Se poate sa-i intentam proces pentru un asemenea comportament??
Cred ca situatia actuala din tara..din lume... pune pe umerii nostri o apasare destul de mare,starea de sanatate a fiecaruia este vizibil afectata de stresul la care suntem supusi,nefiind necesar un stres gratuit din partea ei.
Va multumesc anticipat!!

Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:47, 8 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti niste oameni minunati!Va multumesc frumos!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va spun pe scurt din experienta mea de viata....

Parintii au divortat cand aveam 5 ani, dupa alti 2- 3 tatal s-a recasatorit.... Am avut o relatie destul de distanta (pensie alimentara din an in Pasti, intalniri si mai rare....). La 23 de ani ai mei, m-am casatorit. Tata avea deja 2 copii cu cea de-a doua sotie....

A fost invitat (s-a si implicat partial in organizarea nuntii) dar a venit neinsotit (fara sa i se impuna sau sa i se sugereze....). Cumva asa mi se pare de bun simt....privit prin prisma copilului care traieste experienta. Bineinteles, in cazul meu situatia sta putin diferit.... nu aveam nicio legatura cu cea de-a doua sotie (cumva nici nu cred ca as fi dorit-o....Genul acela de relatie in care pare ca un om vrea cu tot dinadinsul sa se faca placut, sa ti se bage pe sub piele.....).

Spuneti ca aveti o fiica dintr-o relatie anterioara. Ar fi interesant sa analizati daca fostul partener ar veni cu vreo "noua" iubita la spectacolul fiicei dvs biologice... Daca noua lui iubita ar iesi cu fiica dvs sa-si aleaga tinuta pentru ca dvs. pur si simplu nu aveti timp atunci cand hotaraste adolescenta ca "gata! azi e zi de shopping si lucrurile nu suporta amanare....". Eu nu cred ca mama n-a dorit sa-si insoteasca copilul (stiti.... adolescentii le mai si infloresc.....). Cred ca pur si simplu s-au desincronizat si fiecare a interpretat in felul ei aceasta desincronizare (fiica s-a enervat ca mama nu vrea s-o insoteasca, mama s-a isterizat ca fiica a ales sa mearga cu dvs...)

Parerea mea e sa pastrati o relatie de bun simt, dar fara sa lasati impresia ca va straduiti prea mult in sensul acesta....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fata are 15 ani, nu 7! Vă asigur că adolescenții la vârsta asta cam știu deja și ce e un divorț, și ce e un concubinaj, iar unii și-au început deja viața sexuală sau sunt pe cale să o facă. Mai au până să fie adulți, dar hai să nu-i infantilizăm aiurea.

De asemenea, nu voi fi de acord că nu ar fi fost corect ca doamna să fie spectator la spectacolul fiicei vitrege. Aceasta este o decizie a tatălui și în niciun caz al fostei soții. Fiind recăsătorit, tatăl poate alege să participe la orice fel de evenimente alături de soție și inclusiv fiica, care, repet, la.15 ani nu mai e un copil de grădiniță, trebuie să înțeleagă acest lucru. Așa cum ceva mai încolo, la rândul său, va avea tot dreptul să participe la evenimentele de familie cu iubitul ei, fără ca tatăl să aibă dreptul să îi interzică asta.

Ca să mă refer la întrebarea doamnei, în funcție de natura și intensitatea șicanelor o puteți acționa pe fosta soție a soțului cu o acțiune în răspundere civilă delictuală, pentru daune morale. Nu cred că aveți material pentru o plângere penală pentru infracțiunea de hărțuire.


CHKa a scris:

Dar cine spune ca e corect sa nu aveti o relatie civilizata , respectuoasa ? fireste ca e normal sa va intelegeti omeneste , dar asta in masura in care se poate ... Asta - pentru sotul dvs. , pentru ca dvs. personal nu e necesar sa aveti NICI un fel de relatie cu fosta , in afara de “ buna ziua “ . E relatia lor ( esuata ) , dvs. nu sunteti parte in ea . Iar sa-i tai legatura telefonica atunci cand intrece limitele e doar o masura de ... “ igiena “ a relatiei , daca va vedea ca asa nu mai poate vorbi deloc cu fostul sot , poate isi va schimba comportamentul intr-unul normal , civilizat , dus strict in interesul copilului lor comun ( pentru ca altceva nu ar fi de discutat ) . Iar relatia dvs. cu fiica sotului ... aici e gheata subtire ... Presupun ca e anul intai la liceu , are colegi noi , pe care-i stie de mai putin de trei luni . Poate ca i-ar fi cazut greu sa fie intrebata cum de sunt trei parinti in public . Veti fi de acord ca , la aceasta varsta , o familie destramata , un parinte recasatorit e greu sa le intelegi , cu atat mai mult sa le explici . Vine si intelegerea cu varsta ( de cele mai multe ori ) , dar - la 15 ani - e greu ... Bine ar fi fost sa ii fi spus fetei ca v-ar face mare placere sa o vedeti in spectacol , dar , daca nu ii e confortabil , binenteles ca nu veti merge . Si ati fi putut vedea reactia ei . Iar asta nu e o conduita lipsita de respect sau necivilizata , dimpotriva , e doar adaptarea adultului ( dvs. ) la situatia de fapt , si la sensibilitatile unui adolescent ... Sunt sigura ca si fata , cata vreme are o relatie tensionata cu mama ei , ar aprecia o legatura mai putin formala , mai putin scortoasa , mai degraba prietenoasa cu o alta femeie, una care o intelege , chiar daca aceasta e noua sotie a tatalui sau .

Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2022
Alexandru Surcel, Avocat
Stimate d-le avocat Alexandru Surcel , sunt convinsa ca un tanar de 15 ani stie exact ce inseamna un divort , o recasatorire sau un concubinaj - in sine . Ceea ce e mai greu de inteles la varsta asta e “ de ce mi s-a intamplat mie asta “ , “ de ce ai mei nu au reusit ( ca parintii lui x sau cei ai lui y ) sa se inteleaga “ , “ de ce familia mea e destramata “ , poate si “ oare eu sunt de vina ? “ . Si daca a mai auzit si in casa , de la mama ei “ matracuca mi-a furat barbatul , te-a lasat fara tata “ , sau “ uite cum tine taicatu la tine , prefera sa creasca copilul ei , nu pe tine “ , cam cata dovada de maturitate ati putea cere unui copil de 15 ani , incat sa cearna si sa discearna ce e drept , ce nu e drept , ce e sau nu e rational ? Nu infantilizam pe nimeni , dar va fi existand o ratiune pentru care doar la 18 ani ai capacitate deplina de exercitiu ( si , mult mai corect - in opinia mea - in unele tari , la 21 ) . Destui adulti nu sunt in stare sa-si managerieze relatiile , dvs. considerati ca un adolescent ar trebui sa fie... mai matur decat parintii sai ? Desigur , sunt destui care si-au inceput viata sexuala ( sau sunt pe cale ) , dar asta doar pentru ca dezvoltarea hormonala o ia mult inaintea maturizarii mentale , din pacate . Nu sunt de acord cu dvs. ca era decizia tatalui de a participa cu sotia la acel spectacol . Desigur , nu era nici a fostei sotii , dar era - integral - a fetei . Ea era - cum ar veni - “ gazda “ , ea decide in fata cui doreste sau nu sa se “ produca “ . Iar , la evenimentele de familie , daca tatal le va organiza , are tot dreptul sa-i interzica fetei sa vina cu o persoana pe care nu o agreaza . Daca fiica va mai participa sau nu , va fi alegerea ei ... Cu certitudine fata a avut un motiv pentru care nu a dorit prezenta noii sotii a tatalui acolo , poate intemeiat , poate nu , dar care ei i s-a parut suficient de important . Imi pare plauzibil sa creada ca probabil un scandal starnit de mama ei , si a vrut sa evite ... Iar despre un eventual proces de hartuire ... eu nu sunt jurist , dar ce credeti ca ar spune instanta despre faptul ca mama suna la 1 - 2 - 3 luni ( cum spune userul in prima postare ) sa informeze tatal despre nevoile fetei lui , despre comportamentul ei - intr-un cuvant - despre fiica sa ? Desigur , “ tonul face muzica “ , dar oare nu va considera instanta ca fiind doar “ exercitarea in comun a autoritatii parintesti “ si nicidecum hartuire ?
Sunt intru totul de acord cu dl avocat Surcel...nu uitati ca si eu am acasa un adolescent care are 17ani..dar a trecut prin cei 15...si..credeti-ma INTELEGE mult prea bine situatia..mai mult decat ne putem noi inchipui(acum ..fie vorba..si la fata sotului au trecut 10ani de cand sunt divortati..iar 5de cand suntem impreuna)...
Situatiile sunt diferite de la caz caz la caz..eu nu sunt "matracuca care i-a despartit"...nu sunt "noua iubita"..nu am impus niciodata nimic in defavoarea FETELOR..ba..din contra..suntem parinti care isi sustin fetele( in limita bunului simt..bineinteles).
Si..ca sa fie situatia cat mai clara...in acesti 5ani,fata a fost ,de cel putin 5-6ori, la un pas de a parasi casa in care locuieste cu mama si de a veni sa locuiasca cu noi,bineinteles datorita neintelegerilor si nemultumirilor create de mama....in cazul in care se va intampla,eu ce as deveni pentru ea?????
Vis-a-vis de reactia de respingere momentana a fetei..incerc sa inteleg,o sa fac ce este mai intelept pentru familie,adica o sa las lucrurile ca si cum nu s-ar fi intamplat.
Despre problema instantei..cred ca o sa atarne suficient si niste dovezi si martori care sa ne sustina punctul de vedere privind comportamentul inadecvat al mamei(vis-a-vis de fostul sot,dat desigur si fata de fata)

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere major g.corina g.corina Va expun situatia ficei mele, astept parerile dumneavoastra. va multumesc. 1. dupa 2 ani de la divort si incredintare a minorului, acum majora, vrea ca prin ... (vezi toată discuția)
Sarcina la 15 ani mariamagdalena178 mariamagdalena178 Buna ziua. Fata mea in varsta de 15 a rămas însărcinată cu prietenul ei de 19 ani. Chiar daca are aceasta vârsta este un băiat iresponsabil. Ce putem ... (vezi toată discuția)
Renuntare la custodie julieta1 julieta1 Bună ziua, am un copil de 15 ani , cu care nu mă mai pot înțelege sub nici o formă. Problemele au ajuns într-un stadiu grav, cu amenințări...etc. ... (vezi toată discuția)