Buna ziua!
Am si eu o problema...sunt intr-o relatie de 5 ani cu un barbat..amandoi suntem divortati(eu de 12ani si el de 5ani-in momentul in care ne-am cunoscut).De 1an ne-am casatorit.Fiecare avem cate o fata.17,respectiv 15ani(cea mare,fiica mea locuieste cu noi,iar cea mica -locuieste cu fosta sotie a sotului).
De cand ne-am cunoscut fosta sotie intervine periodic(o data la 1-2-3luni)cu diferite nemultumiri nefondate legate de fostul sot(vrea pensie mai mare-cu amenintarea ca o sa- bage in puscarie,ca nu se intelege cu fata si nu o asculta,ca se cearta(asta e cam permanent)cu fata si o ameninta sa nu mai vina acasa,ca niciodata nu face suficient pentru fata etc etc etc).
Mentionez ca..de cand ne-am cunoscut sotul duce fetele la scoala dimineata(exceptie zilele cand este tura de noapte) IN FIECARE ZI,cand suntem in oras si il solicita este prezent in viata ei,merge cu noi din cand in cand la tara la bunicii paterni,pregatirile extrascolare din cls V-VIII au fost platite de sot....si multe alte facilitati ,fiind lucruri normale pentru un parinte pe care le face pentru copil.
Cu toate acestea,fosta sotie este intr-o permanenta nemultumire si amenintare.
Toate au culminat ,saptamana trecuta ,cu interzicerea fostei sotii si a fiicei..a se prezenta tatal (la un spectacol al fetei lor )alaturi de mine,sotia actuala. Precizez ca,in acesti 5 ani,am avut o relatie (cu fiica sotului )de bun simt si respect,asa cum este normal si firesc sa avem,neavand niciodata vreo altercatie sau discutie.
Intrebarea mea este urmatoarea,ce pot face daca situatia va persista in continuare?Efectiv este o hartuire si un stres permanent la care ne supune in mod gratuit fosta sotie....Se poate sa-i intentam proces pentru un asemenea comportament??
Cred ca situatia actuala din tara..din lume... pune pe umerii nostri o apasare destul de mare,starea de sanatate a fiecaruia este vizibil afectata de stresul la care suntem supusi,nefiind necesar un stres gratuit din partea ei.
Va multumesc anticipat!!
Nu ma straduiesc in nici un fel...credeti.ma,NU ESTE NEVOIE...fata simte nevoia de comunicare(nu chestiuni personale ..ci lucruri copil-parinte,chestiunile personale le impartaseste tatalui ori de cate ori este cazul)cu o persoana care sa o inteleaga..nu numai sa o critice si sa fie vesnic intr-o nemultumire...
Stimata @LoredanAAAAA , nici nu am crezut vreo clipa ca ati fost cauza destramarii casniciei celor doi , am inteles de la inceput ca v-ati cunoscut fiind ambii divortati . Era doar un exemplu de ce ar putea auzi fata de la o mama cu caracter conflictual , care nu poate trece peste faptul ca sotul ei a preferat sa nu-i mai fie sot ( pentru ca , daca ar fi trecut peste , putin i-ar fi pasat daca participati sau nu la spectacol ) . Dar nu uitati , un om coflictual din asta traieste , din scandal , din circ , si nu are multumire mai mare decat cand le poate starni .Sunt absolut convinsa ca va sustineti fetele ( pe amandoua ) ca niste parinti responsabili , si , daca ati hotarat sa lasati sa treaca acest episod cu spectacolul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat , cred ca ati luat cea mai inteleapta decizie . Poate , la un moment-dat , fata va simti nevoia sa va spuna ce a determinat-o sa nu va doreasca acolo . Sau poate nu ... Daca se va hotara sa vina sa locuiasca la dvs. , nu ati deveni decat ce sunteti si acum , sotia tatalui . Dar , daca veti dori si veti putea , ar fi minunat daca ati deveni prietena ei mai mare ... Sa nu credeti ca fata nu observa ca , spre deosebire de casa unde locuieste , la tatal sau e liniste , si pace , si respect , si normalitate . Daca considerati ca ar fi intelept sa va adresati instantelor de judecata , nu pot decat sa va doresc deplin succes ... Eu nu as proceda asa , ci as taia scurt orice tentativa de a duce o discutie normala catre cearta , asa nu ar mai escalada , s-ar stinge inainte sa inceapa . E posibil ( ba , chiar probabil ) ca , deschizand un proces , sa deschideti - de fapt - o cutie a Pandorei ...
In momentul in care sotul plateste pensie alimentara, ea defapt nu are dreptul sa il mai deranjeze pe el decat daca e ceva urgent si vital. Puteti inainta plangere la politie impotriva ei sub forma de hartuire. Am fost si noi in exact aceeasi situatie si am decis ca nu se mai poate si ne-am retras complet, defapt ne-am mutat pur si simplu la 300km distanta, el platind intreaga suma ceruta de lege. Am solicitat copii in vacante, ni s-a refuzat, i-am solicitat in vizita, ni s-a refuzat, vorbea cu ei saptamanal, si-a bagat si acolo coada, acum nici asta nu se intampla. Pe langa banii care ii plateste, le trimite felicitari de ziua de nastere si craciun. Din pacate copii au fost instigati complet impotriva lui si nu e nimic de facut decat de asteptat sa faca 18 ani ca sa se poata discuta ca maturi cu ei. Ei au datele de contact si adresa si el le-a spus foarte deschis ca problemele sunt intre el si mama lor, nu au nici o treaba cu ei, ei sunt iubiti, dar nu putem face mai mult acum si ca oricand pot sa apeleze la noi. Dar pana la 18 ani, nu are ce sa faca el pentru ca risca sa ii traga in un scandal care le face mai rau copiilor caci atunci clar ar fi prinsi intre parinti. Din pacate, exista si parinti abuzivi care se preocupa doar de ei, nu de binele copiilor caci clar ca binele copiilor e sa aiba tata prezent in viata si sa fie calm si colaborare intre parinti. Dar din pacate, nu se poate intotdeauna. Pretul il platesc copii, clar.
Daca se va hotara sa vina sa locuiasca la dvs. , nu ati deveni decat ce sunteti si acum , sotia tatalui .
Indraznesc sa va contrazic...cine te hraneste, te spala si-ti ofera un acoperis plus etc cred ca e si parinte chiar daca (acum) fata nu ar intelege asta.
Da.. asa cred si eu... ca, venind sa locuiasca cu noi... voi deveni "parinte(mama)".. chiar daca se cheama "vitrega".
Imi pare nespus de rau ptr situatia creata permanent de fosta sotie, desi, crezand ca intalnind o persoana cu un spirit foarte dezvoltat de familie, ca si mine, voi avea acea viata de familie calda, liniștită, lipsita de certuri si nemulțumiri... Dar.. din pacate.. dupa ati spus... sunt si persoane care nu pot trece peste linistea si fericirea celuilalt, tulburand permanent bunul mers al lucrurilor.
Va mulțumesc frumos inca o data ptr sfaturile și implicarea dvs si, negresit, voi reflecta indelung la ceea ce m-ati sfătuit si indrumat!