avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hartuire psihologica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hartuire psihologica

Buna ziua!
Am si eu o problema...sunt intr-o relatie de 5 ani cu un barbat..amandoi suntem divortati(eu de 12ani si el de 5ani-in momentul in care ne-am cunoscut).De 1an ne-am casatorit.Fiecare avem cate o fata.17,respectiv 15ani(cea mare,fiica mea locuieste cu noi,iar cea mica -locuieste cu fosta sotie a sotului).
De cand ne-am cunoscut fosta sotie intervine periodic(o data la 1-2-3luni)cu diferite nemultumiri nefondate legate de fostul sot(vrea pensie mai mare-cu amenintarea ca o sa- bage in puscarie,ca nu se intelege cu fata si nu o asculta,ca se cearta(asta e cam permanent)cu fata si o ameninta sa nu mai vina acasa,ca niciodata nu face suficient pentru fata etc etc etc).
Mentionez ca..de cand ne-am cunoscut sotul duce fetele la scoala dimineata(exceptie zilele cand este tura de noapte) IN FIECARE ZI,cand suntem in oras si il solicita este prezent in viata ei,merge cu noi din cand in cand la tara la bunicii paterni,pregatirile extrascolare din cls V-VIII au fost platite de sot....si multe alte facilitati ,fiind lucruri normale pentru un parinte pe care le face pentru copil.
Cu toate acestea,fosta sotie este intr-o permanenta nemultumire si amenintare.
Toate au culminat ,saptamana trecuta ,cu interzicerea fostei sotii si a fiicei..a se prezenta tatal (la un spectacol al fetei lor )alaturi de mine,sotia actuala. Precizez ca,in acesti 5 ani,am avut o relatie (cu fiica sotului )de bun simt si respect,asa cum este normal si firesc sa avem,neavand niciodata vreo altercatie sau discutie.
Intrebarea mea este urmatoarea,ce pot face daca situatia va persista in continuare?Efectiv este o hartuire si un stres permanent la care ne supune in mod gratuit fosta sotie....Se poate sa-i intentam proces pentru un asemenea comportament??
Cred ca situatia actuala din tara..din lume... pune pe umerii nostri o apasare destul de mare,starea de sanatate a fiecaruia este vizibil afectata de stresul la care suntem supusi,nefiind necesar un stres gratuit din partea ei.
Va multumesc anticipat!!

Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:47, 8 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părinții mei au divorțat când am avut 9 ani și am înțeles foarte bine ce se întâmplă, de ce și ce implică. La 13 ani ascultam Vocea Americii să aflu și eu ce nu se spunea la.știrile oficiale, iar la 15 ani participam la manifestația cu ocupare din Piața Universității. Nu degeaba, legea dispune că minorii de 15 ani au capacitate limitată de exercițiu și pot semna acte în nume propriu, asistați, pot munci cu acordul autorităților și cu program mai scurt, pot avea relații sexuale cu majori, fiind infracțiune doar dacă majorul e tutorele, profesorul sau antrenorul minorului, se pot căsători cu acordul autorităților, caz în care se emancipează fără să mai aștepte majoratul de la 18 ani.

CHKa a scris:

Stimate d-le avocat Alexandru Surcel , sunt convinsa ca un tanar de 15 ani stie exact ce inseamna un divort , o recasatorire sau un concubinaj - in sine . Ceea ce e mai greu de inteles la varsta asta e “ de ce mi s-a intamplat mie asta “ , “ de ce ai mei nu au reusit ( ca parintii lui x sau cei ai lui y ) sa se inteleaga “ , “ de ce familia mea e destramata “ , poate si “ oare eu sunt de vina ? “ . Si daca a mai auzit si in casa , de la mama ei “ matracuca mi-a furat barbatul , te-a lasat fara tata “ , sau “ uite cum tine taicatu la tine , prefera sa creasca copilul ei , nu pe tine “ , cam cata dovada de maturitate ati putea cere unui copil de 15 ani , incat sa cearna si sa discearna ce e drept , ce nu e drept , ce e sau nu e rational ? Nu infantilizam pe nimeni , dar va fi existand o ratiune pentru care doar la 18 ani ai capacitate deplina de exercitiu ( si , mult mai corect - in opinia mea - in unele tari , la 21 ) . Destui adulti nu sunt in stare sa-si managerieze relatiile , dvs. considerati ca un adolescent ar trebui sa fie... mai matur decat parintii sai ? Desigur , sunt destui care si-au inceput viata sexuala ( sau sunt pe cale ) , dar asta doar pentru ca dezvoltarea hormonala o ia mult inaintea maturizarii mentale , din pacate . Nu sunt de acord cu dvs. ca era decizia tatalui de a participa cu sotia la acel spectacol . Desigur , nu era nici a fostei sotii , dar era - integral - a fetei . Ea era - cum ar veni - “ gazda “ , ea decide in fata cui doreste sau nu sa se “ produca “ . Iar , la evenimentele de familie , daca tatal le va organiza , are tot dreptul sa-i interzica fetei sa vina cu o persoana pe care nu o agreaza . Daca fiica va mai participa sau nu , va fi alegerea ei ... Cu certitudine fata a avut un motiv pentru care nu a dorit prezenta noii sotii a tatalui acolo , poate intemeiat , poate nu , dar care ei i s-a parut suficient de important . Imi pare plauzibil sa creada ca probabil un scandal starnit de mama ei , si a vrut sa evite ... Iar despre un eventual proces de hartuire ... eu nu sunt jurist , dar ce credeti ca ar spune instanta despre faptul ca mama suna la 1 - 2 - 3 luni ( cum spune userul in prima postare ) sa informeze tatal despre nevoile fetei lui , despre comportamentul ei - intr-un cuvant - despre fiica sa ? Desigur , “ tonul face muzica “ , dar oare nu va considera instanta ca fiind doar “ exercitarea in comun a autoritatii parintesti “ si nicidecum hartuire ?

Stimate d-le avocat , nu neg ca exista copii cu totul deosebiti , cu inteligenta precoce . Dar , in opinia mea , marea majoritate a lor sunt copii obisnuiti , care la 15 ani ii preocupa mai ales parerea “ gastii “ de prieteni despre ei , daca sunt suficient de “ cool “ , e o problema de maxima importanta ce marca de adidasi sa aleaga , cum sa se imbrace maine , si alte asemenea . Ori , daca ceea ce spuneti dvs. e asa ( si contrar a ceea ce cred eu ) , daca fiica nu a dorit ca sotia tatalui sau sa participe la eveniment , inseamna ca a avut un motiv intemeiat , si trebuie sa-i dam credit pentru asta . Daca va dori , il va dezvalui cand va considera ca e bine s-o faca , dupa cum e foarte posibil sa nu doreasca asta . Dar , daca s-a temut ca mama ei va face o “ scena “ in public , a procedat cat se poate de intelept sa o evite , pentru ca cred ca nu e nimic mai dureros decat sa-ti fie rusine cu propriul tau parinte . E total incorect sa fie pus copilul ( orice copil ) sa judece actiunile , comportamentul parintilor sai , sa aleaga care-i bun si care-i rau , care a gresit si care nu . Cel putin cat e copil si nu adult , cu experienta de viata , experienta care te invata ca nu toate sunt alb sau negru , ci in multe-multe nuante de gri .
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
@loredana
E plin netul de carti despre comportamentul uman. Cititi si va veti intelege pe dvoastra si mai ales pe cei din jur. In fond comportamentul a 90% dintre oameni e previzibil, credeti-ma!
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere major g.corina g.corina Va expun situatia ficei mele, astept parerile dumneavoastra. va multumesc. 1. dupa 2 ani de la divort si incredintare a minorului, acum majora, vrea ca prin ... (vezi toată discuția)
Sarcina la 15 ani mariamagdalena178 mariamagdalena178 Buna ziua. Fata mea in varsta de 15 a rămas însărcinată cu prietenul ei de 19 ani. Chiar daca are aceasta vârsta este un băiat iresponsabil. Ce putem ... (vezi toată discuția)
Renuntare la custodie julieta1 julieta1 Bună ziua, am un copil de 15 ani , cu care nu mă mai pot înțelege sub nici o formă. Problemele au ajuns într-un stadiu grav, cu amenințări...etc. ... (vezi toată discuția)