avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum reclami un calcul gresit cu repartitoare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum reclami un calcul gresit cu repartitoare pentru caldura? ...

Cum reclami un calcul gresit cu repartitoare pentru caldura?
Pentru calculul repartizarii cheltuielilor cu incalzirea la bloc, s-au montat repartitoare, modul in care sunt montate si calculul aferent acestora este insa eronat in cele mai multe cazuri. Cum se poate reclama diferenta constata ( voi monta un contor in paralel pentru un calorifer - NU REPARTITOR!) . Daca din comparatia aceasta vor iesi diferente, iar din experientle anterioare au fost de 30-50%, intotdeauna in plus la repartitoare, cum voi putea sa cer corectarea fiindca firma de repartitoare nu are contract cu persoana fizica, iar asociatia nu face nici o reclamatie. Cum ramane cu legea care spune : "masurarea cu acuratete a consumului " si care nu poate fi asigurata ? Coloanele blocurilor nu au toate contor , unle au un contor pentru 2 coloane, iar firma de repartitoare a pus repartitor pe una din coloane ca sa poata sa imparta .......
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:52, 12 Decembrie 2022
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @alexstaneci , va intreb cu toata buna-credinta ( pentru ca chiar nu pricep ) , pe cine banuiti ca va fura ? Asociatia de proprietari are contract cu o societate de furnizare energie termica , aceasta fiind masurata la intrarea in bloc . Acea cantitate trebuie platita , suma valorilor repartizate apartamentelor trebuie sa “ bata “ cu factura . Repartitoarele au doar rolul de a imparti pe apartamente - cu cat mai mare acuratete - suma datorata de asociatia de proprietari , nimic in plus - nimic in minus . Unde ar fi furtul ? cata vreme proprietarii nu au contracte individuale cu furnizorul ?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
CHKa, furtul inseamna ca vinzi ceva care nu exista , adica sumele platite pentru montarea repartitoarelor si a citirilor ulterioare, sunt pentru a beneficia de un calcul corect . Calculul nu este corect din varii motive, dar firma isi ia banii pentru citiri si nu poate fi obligata la despagubiri . Ce sa va spun , la fel ca in multe blocuri, sunt si debransati , iar acolo calculul era cu 5 lei pentru toata luna ? Pai numai caloriferul din uscatorie/4 apartamente , ar fi dus la un cost mai mare , dar ghici ce? In uscatorie nu e repartitor , pe anumite calorifere din holurile apartamentelor nu e repartitor. Da , aveti dreptate pentru un singur lucru : Suma banilor platite de asociatie catre Termoenergetica nu se modifica! Insa acest prestator mai adauga cateva mii de lei : citirile, iar calculul e mai prost decat la pausal , pentru unii ....
Daca citeai cu atentie observai ca nu cer ajutorul pentru a dovedi , imi asum acest efort. Ci doresc o cale de a folosi aceste dovezi , care nu exista! Nu exista nici o institutie unde sa reclami ! Nu exista sanctiuni pentru aceste firme! Daca eu sunt dispus sa platesc 2000 -3000 lei ca sa montez contoarele de energie cu care sa dovedesc escrocheria, nu ramane decat sa imi dau singur dreptate! Calea de a te judeca cu Asociatia , de a te pune rau cu vecinii , fiindca un proces va fi cheltuiala pentru asociatie , apoi asociatia sa se indrepte impotriva firmei de repartitoare si sa nu primeasca nimic .... nu este o cale de urmat! Legiuitorul trebuia sa puna sanctiuni aspre pentru acesti prestatori! si sa ii oblige sa aiba contracte individuale cu fiecare locatar , ca sa poata sa fie sub protectia ANPC !
Eu cred ca , atata timp cat acele repartitoare sunt omologate , lipsa de acuratete la nivel farmaceutic este acceptata . La fel si modul de calcul . Deci , nici o escrocherie aici ... Daca dvs. platiti ceva in plus , vecinii platesc ceva in minus , prin urmare doar la nivel de asociatie puteti reclama asta . Ce ati fi facut cu un contract direct cu firma care citeste si calculeaza ? nefiind parte in acel contract , asociatia putea sa nici nu o bage in seama , sa va trimita sa va faceti sul calculul si sa-l arhivati in arhiva personala ... Dar daca diversi vecini vor vrea sa apeleze la alte firme , cu alte moduri de calcul ? ar fi dreptul lor , piata e libera ... Daca aveti dovezi irefutabile ca nu e bun calculul , le prezentati vecinilor intr-o adunare generala . Presupun ca sunt oameni rationali , deci va puteti astepta sa va dea dreptate . Si le prezentati si costurile acelor contori care va garanteaza calculul corect ( la leu ) al consumurilor si vedeti cat de dispusi sunt sa le achizitioneze ... Onest va spun , am mari indoieli ... Traiul in condominii ( oarecum , in comun ) nu e usor , obliga la compromisuri . Dar orice demers nu se poate desfasura decat prin si in asociatia de proprietari . Controlul strict al consumurilor , in asa fel incat sa platesti exact cat consumi , poate fi tinut doar la proprietatile singulare , chiar si la casele construite la calcan apar transferuri de caldura si nu mai exista strictete . Putin , poate neglijabil , dar nu deloc ...
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
CHKa , multumesc pentru asigurarile de buna credinta. Cunosc traiul la bloc si nevoia de compromisuri, insa a veni sa spui ca metoda pausala este proasta si ca cea cu repartitoare buna ( asta zice legiuitorul) nu face decat sa adauge niste rechini care sa se infrupte din banii cetateanului. Suma pe care o are de platit un proprietar, pentru citiri si montare de repartitoare , depaseste cu mult erorile posibile la pausal. Daca mai adaugam si prostia/reaua vointa si interesul al firmelor de repartitoare , care mituiesc administratorii in fel si chip doar ca sa mai prinda un contract o sa vedem ca in final cetateanul e pagubit , doar pentru ca statul a mai obligat cetateanul sa cotizeze la niste firme de casa ...
Daca aveti timp , cititi intructiunile de instalare repartitoare si apoi verficati daca au fost respectate, eu nu am intalnit ( desigur nu am vazut decat vreo 30 de apartamente ) niciodata o montare corecta ( la jumatatea caloriferului si la aceeasi inaltime fta de podea) .
Și debitul acesta, de luat în calcul, de unde îl luați? Deci în final este vorba de un calcul, nu o măsurare efectivă a cantității de căldură. Cam asta face și repartitorul de costuri: funcție de diferența de temperatură dintre calorifer și mediul ambiant, durata, locul unde este plasat caloriferul, numărul de elemenți, se repartizează energia consumată, citită pe calorimetrul blocului/scării. Care este algoritmul de calcul după care se face repartizarea costurilor chiar nu îmi dau seama, cred că nu este făcut de firma care vă prestează aceste servicii.

Dar, în final, nu înțeleg: cum sunteți păcălit? Factura va cuprinde toată energia termică consumată, să înțeleg că la dvs. apare căldura consumată de alți locatari?

alexstaneci a scris:

Nu ati auzit de contorul de energie termica? Debitul care intra intr-un calorifer este acelasi cu cel care iese, si da , trebuie doi senzori de temperatura pe intrare si iesire.

Alte discuții în legătură

Reclamatie repartitoare. cum se poate reclama calculul gresit ... alexstaneci alexstaneci Reclamatie repartitoare. Cum se poate reclama calculul gresit al repartizarii caldurii prin repartitoare? In lege/ordonanta se specifica faptul ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)