avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în vigoare de ...

LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în vigoare de la 1Ianuarie 2023.Ma puteți lămuri și pe mine va rog:Eu lucrez că electrician întreținere și reparații în Uzină constructoare de mașini ,ce prevede aceasta lege ,ma incadrez sa ies la pensie mai devreme sau cum? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Alister , utilizator 13:45, 18 Februarie 2024
Vă mulțumesc!!
Bună ziua, am mai întrebat prin mesajul anterior despre grupa de muncă pentru cei care lucrează în turnătorie. Vă mulțumesc pentru răspuns dumneavoastră. Acum aș dori să întreb, dacă soțul meu a fost angajat în funcția de turnător formator în perioada 2002-2004 la altă intreprindere, am sunat acolo pentru a solicita adeverință pentru grupa de muncă conform Legii 351 din 2022 și mi-au spus că nu sunt plătite la stat dările pentru grupa de muncă, nici nu știau despre lege. Credeți că putem obține adeverință pentru grupa de muncă de acolo?? Vă mulțumesc anticipat!! O zi bună!
Buna Ziua!
Întrebarile mele sunt:
,1.Legea 351/ se aplica direct sau este nevoie de norme de aplicare/metodologie?
2.O turnatorie din sectorul auto care toarna cu aliaje din aluminiu si magneziu(aliaje neferoase), dar functia muncitorului este "turnator metale feroase si neferoase", poate sa fie exclusa ?
3.Daca legea se aplica ca atare si respectiva turnatorie este recunoscuta ca activitate in conditii speciale, acest fapt implica si sporuri sau compensatii in plus pt companie sau nu?
Gasiti legea aici: [ link extern ] .
@Mariana Horga
Solicitati adeverinta in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Puteti trimite prin posta cu confirmare de primire. In lege nu se conditioneaza de plata darilor pentru grupa de munca.
@Dalvtan
Legea se aplica intocmai. Nu sunt necesare norme de aplicare.
Legea se refera la turnatorii metale feroase si neferoase.
In mod normal, firma trebuie sa plateasca cota de asigurare majorata pentru conditii speciale, incepand cu data publicarii legii in MO, nu si retroactiv.
Vă mulțumesc!!

Alte discuții în legătură

Legea 351/2022. va rog sa-mi spuneți dacă această lege se ... Gabi olt Gabi olt Legea 351/2022. Va rog sa-mi spuneți dacă această lege se aplica în cazul în care am lucrat că inginer in cadrul secției de Turnătorie aliaje ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! eu am lucrat de la 1980 până la 1999 într-o turnătorie ... Barney Rubble Barney Rubble Bună ziua! Eu am lucrat de la 1980 până la 1999 într-o turnătorie în care am turnat talpă pentru fiere de călcat. Din 2001 iulie într-o altă ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca bagarica bagarica Buna Ziua. As avea o intrebare legata de grupele de munca... Tatal meu a primit prima decizie de pensionare la limita de varsta in 5 septembrie 2006.In ... (vezi toată discuția)