avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... este obligatoriu sa te inscrii in CCJ?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

este obligatoriu sa te inscrii in CCJ?

speta este urmatoarea: Ana este angajata consilier juridic intr-o institutie publica din 2005. In anul 2006 a fost numita in functie publica - functionar public-. Are colege care sunt inscrise in ccj si colege care nu sunt inscrise. Mentionez ca Ana nu reprezinta instituita in instanta de acest lucru ocupandu-se alte colege. Ce poate face Ana? Se inscrie in ccj? A intrebat si i s-a raspuns ca daca nu reprezinta instituitia in instanta nu este nevoie sa se inscrie.........Multumesc
Cel mai recent răspuns: LORENA_99 , utilizator 16:14, 19 Februarie 2010
De curiozitate, cam cat este taxa anuala pe care trebuie sa o platesti CCJ? E si cotizatie fixa, si cotizatie variabila?
Taxa anuala este 300 lei platibila si in doua rate semestriale
Bafta!
diana.m. a scris:

Inscrierea in CCJ nu este obligatorie, si, de cand s-a abrogat treaba cu patrunderea in avocatura direct ca definitiv a consilierului juridic cu vechime de minim 5 ani , nu stiu daca se mai merita sa te "inrolezi" in CCJ, doar daca esti f pasionata si doresti sa faci aceasta profesie mult timp de acum incolo.




Cf. recentelor modificari privind org. si exercitarea prof. de av (lege =+statut), inclusiv cj care nu au vechimea de 5 ani in profesie dar s-au definitivat in functia de cj(fiindca cf. legii cj, poti deveni definitiv si dupa 1 an si 6 luni!) se pot inscrie in avocatura direct la definitivi.
Pentru DanyD, urmatoarea hotarare este "proaspata"
UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

COMISIA PERMANENTÃ


DECIZIA NR. 110
22 ianuarie 2010


Luând în examinare solicitarea nr. 35 /18 ianuarie 2010, formulată de Baroul Sibiu, înregistrată la Uniunea Naţională a Barourilor din România, privitoare la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 2 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (8) şi art. 13 alin. (7) din Regulamentul – cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, adoptat prin Hotărârea nr. 669 din 12 decembrie 2009 a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (în continuare Regulamentul – cadru),

Sesizările adresate Uniunii Naţionale a Barourilor din România de jurişti interesaţi să se înscrie la examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea februarie 2010,

Propunerile făcute în consfătuirea de lucru a Comisiei Permanente cu conducerea executivă a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi reprezentanţii Centrelor Teritoriale ale Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor din data de 22 ianuarie 2010,

În conformitate cu dispoziţiile art. 31 lit. (i) din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, aprobat prin Hotărârea nr. 294/15 decembrie 2007 a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România, în temeiul mandatului acordat de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România în şedinţa din 12 decembrie 2009,

Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, adoptă următoarea

DECIZIE RECTIFICATIVÃ ªI INTERPRETATIVÃ

a art. 2 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (8) şi art. 13 alin. (7) din Regulamentul – cadru:

Art. I
(1). Art. 2 alin. (3) din Regulamentul-cadru se rectifică şi va avea următorul cuprins:
„În sensul prezentului Regulament, este compatibilă cu programa de examen pentru admiterea în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice o programă de examen ce cuprinde cel puţin 3 materii din materiile prevăzute la art. 1 alin (1) şi (2) din Hotărârea Consiliului UNBR nr. 295 din 15 decembrie 2007, privind materiile la care se organizează examenul pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv în profesia de avocat ”
(2). Examenul susţinut la materia privind organizarea şi exercitarea profesiei juridice în care s-a definitivat candidatul anterior prezentului examen (Legea nr. 514/2003, Legea nr. 92/1992, Legea nr. 303/2004, etc.) este considerat, prin asimilare, examen suficient şi compatibil cu examenul organizat în profesia de avocat pentru materia „Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat”.

(3). Are calitatea de consilier juridic definitiv persoana care se află sub incidenţa art. 281 alin. (1) şi alin. (3) din Statutul profesiei de avocat .

Art. II
În aplicarea art. 4 alin. (8) lit. g) din Regulamentul-cadru, la cererea de înscriere la examen se pot anexa orice înscrisuri apte să dovedească promovarea examenului de definitivare în funcţia juridică îndeplinită anterior, ori îndeplinirea condiţiilor prevăzute în alte acte normative care permit, prin asimilare, dovada dobândirii calităţii de „definitiv” în funcţia juridică deţinută anterior.

Art. III
Pot fi înregistrate la barouri cereri formulate de acelaşi candidat pentru a participa, în subsidiar, la oricare dintre examenele de admitere în profesie organizate în sesiunea februarie 2010. În astfel de situaţii se constituie dosare distincte, iar barourile vor înainta Comisiei de examinare dosarul format pentru examenul de primire în profesie (ca avocat definitiv) cu menţiunea expresă că s-a solicitat, în subsidiar, participarea la examenul de primire în profesie (ca avocat stagiar). Taxa de înscriere achitată pentru examenul la care nu se admite participarea, ori la care participarea devine lipsită de obiect pentru că s-a admis cererea alternativă, va fi restituită.

Art. IV
Prezenta decizie se comunică tuturor barourilor, se afişează pe website-ul UNBR, www.unbr.ro şi va fi transmisă tuturor petiţionarilor care au solicitat în scris lămuriri privind aplicarea art. 2 alin. (2) şi (3) din Regulamentul-cadru.

P R E ª E D I N T E,
Av. dr. Gheorghe FLOREA
„Art. 1 – (1) Examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfăşura la următoarele materii de examen:
I. Materii obligatorii:
1. Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica şi deontologia profesională, asigurările sociale ale avocaţilor, perfecţionarea pregătirii profesionale a avocaţilor);
2. Drept civil sau drept penal (alternativ);
II. Materii opţionale:
A. Materii opţionale ce se grupează în funcţie de materia de bază aleasă alternativ:
3. drept procesual civil.
4. drept procesual penal.
(2) În funcţie de opţiunea la materiile obligatorii (drept civil sau drept penal) candidaţii vor fi examinaţi la materiile „drept procesual civil” sau „drept procesual penal”, corespunzător materiei obligatorii alese (dacă se alege ca materie obligatorie materia „drept civil” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual civil”; dacă se alege ca materie obligatorie materia „drept penal” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual penal”.)
B. Alte materii opţionale (la alegerea candidatului):
5. Contencios constituţional şi electoral.
6. Contencios administrativ şi contravenţional.
7. Elemente de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, a activităţii notariale şi activităţii executorilor judecătoreşti.
8. Drept european şi instituţii europene.
9. Contenciosul european al drepturilor omului.
10. Elemente de drept fiscal. Procedură fiscală şi contencios fiscal.
11. Drept comercial şi dreptul societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale).
12. Drept bancar şi instituţii de credit. Elemente ale procedurii insolvenţei.
13. Dreptul român al concurenţei şi protecţiei consumatorilor.
14. Dreptul proprietăţii intelectuale.
15. Dreptul muncii şi securităţii sociale.
16. Dreptul familiei.
17. Dreptul mediului”
Chiar dacă disp. art. 19 alin. (2 ) şi alin. (3) din Legea nr. 51/1995 fac trimitere la dispoziţiile art. 16 alin (2) în prezent abrogat, raţiunile care au permis recunoaşterea examenului de definitivat promovat în altă profesie juridică, compatibil cu examenul pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv prevăzut de reglementările privind profesia de avocat, sunt identice. Art. 281 din Statutul profesiei de avocat se aplică, corespunzător, persoanelor care au promovat examenul de primire în profesia de avocat organizat distinct pentru persoanele care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.
Art. 281 din Statutul profesiei de avocat prevede:
1. Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivată în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare în această funcţie dobândeşte, potrivit art. 19 alin. (2) şi (3) din Lege calitatea de avocat definitiv.
...
3. Consilierii juridici care nu au susţinut examen de definitivare în profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani (în profesia de consilier juridic – n.ns.) la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic dobândesc calitatea de avocat definitiv.
Bafta!
Asa..si eu ce am spus?

Alte discuții în legătură

Dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic? just a girl just a girl va rog sa-mi spuneti care stiti dupa cati ani de cosilier poti sa te inscrii la devinitivat pentru a devenii avocat stagiar? va multumesc o zi frumoasa (vezi toată discuția)
Primirea în barou a consilierilor juridici RISTA CONSULTING RISTA CONSULTING Va rog, din text reiese ca si consilierii juridici pot intra in barou? si doar acei care au sustinut in septembrie 2020 examenul de definitivat in acesta ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)