avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Branșare neautorizată la rețeaua electrică a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Branșare neautorizată la rețeaua electrică a blocului

Bună seara, locuiesc într-un bloc P + 2 cu 3 scări, 18 apartamente, fără lift. Consumul de electricitate pentru iluminarea spațiului comun (cele trei scări) este înregistrat de un singur contor care se află la mine în apartament. În medie, contorul înregistrează un consum de 24 kwh pe lună. În ultimele două luni, în schimb, a înregistrat un consum de aproximativ 350 kwh pe lună. Fie contorul este stricat, fie unul dintre apartamente s-a branșat la rețeaua blocului și pune consumul unei aeroterme sau al unui calorifer electric pe seama asociației de locatari. Am trimis o sesizare către ENEL și așteptăm verificarea de către un tehnician ENEL. Dacă se dovedește că nu e nimic defect la contor, aș dori să știu ce poate face asociația de proprietari în cazul în care ENEL nu identifică apartamentul unde se consumă o asemenea cantitate de energie electrică. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2022
Oana-Dana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana-Dana , utilizator 13:53, 19 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua și la mulți ani tuturor! Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru răspunsuri! Deocamdată, așteptăm constatarea ENEL. Avem în vedere contorizarea separată a scărilor, dar nu e atît de ușor pe cît pare, deoarece asociația nu funcționează cum trebuie, iar ENEL-ul nu discută decît cu titularul de contract.

Pe mine mă interesa să știu ce poate face asociația în limitele legii dacă se dovedește furtul fără identificarea vinovatului, deoarece ne putem trezi că plătim scump, o iarnă întreagă, consumul altcuiva. Pînă acum ar fi vorba de cca 400 khw pe lună înregistrați în noiembrie și decembrie de un contor care pe parcursul anului indică un consum mediu de 20 khw pe lună.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vor trebui platite facturile pana va decideti sa separati consumul pe fiecare scara in parte, in baza unui proiect nou pe care sa fie identificati consumatorii si contorizati.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-as mira sa rezolvati ceva cu cei de la Renel. Chiar daca ar fi vorba de un contor defect nu o sa recunoasca. Ar trebuii sa fie cineva neutru care sa ateste functionarea corecta a acestuia dar il verifica departamentul lor de metrologie asa ca..va imaginati ca nu-s prea interesati sa-si bata cuie in talpa. Cea mai buna solutie ar fi sa apelati la un electrician bun, eventual la o firma sa vina sa verifice ei bransamentul pentru iluminarea partii comune. Un meserias va descoperi daca este o bransare clandestina si poate face unele comparatii, separa bransamentele pentru a izola sursa consumului, etc. plus alte verificari mai ales ca spuneti ca acel contor unic este la Dvs. in apartament iar bransamentul casei scarilor nu trece prin apartamente (doar daca proiectantul a fumat ceva de proasta calitate) Consumul care-l aveti depaseste si consumul unui apartament obisnuit cu 2-3 camere iar daca iluminatul de pe scara este prevazut cu senzori clar ca acel consum este nejustificat si mai mult ca sigur ca cineva s-a "intzepat" la bransamentul comun.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact aceeași situație a fost și la noi, contorul care inregistra consumul din beci (adapost ALA), în Octombrie 2022 a avut un consum 181 KW fata de 20-40 de obicei. Initial am crezut ca, contorul e defect, am anuntat Electrica Furnizare, apoi am scos siguranță de la curentul din beci. Am chemat un electrician autorizat sa verifice instalatia, a constatat ca deșii cândva în tabloul electric din beci au fost scoase siguranțele de 220, rămânând doar cele de 24 pt iluminat, acum erau la loc cele de 220 cu siguranțe noi, le.a scos si pus sigiliu. Hotul nu a fost găsit, adăpostul e mare și sunt vreo 40 boxe. Factura de 127 lei am plătit-o toți din scara, noroc ca se citesc lunar contoarele și se transmit indexii, altfel nu se se constata furtul decât târziu. Contorul a fost schimbat la 3 zile dupa reclamatie, in urma verificării am fost anuntati ca nu era defect si functiona la parametrii normali. Au fost anunțați toți locatarii despre acțiunile făcute cu mentiunea: dacă cineva rupe sigiliul, se anunță politia (avem camere de supraveghere, una "prinde" intearea in beci). De 2 luni, sigiliul e inact si consumul a revenit la normal! În concluzie, cât timp nu prinzi hoțul, nu ai cui face reclamatie!


Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
rareori, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua, înnoite mulțumiri pentru răspunsuri! Tehnicienii de la ENEL au venit și au verificat contorul, dar nu au constatat nimic în neregulă la el. Au admis că e vorba de un consum foarte mare, dar n-au precizat în procesul-verbal că există posibilitatea unei racordări ilegale. Oricum, vinovatul nu poate fi prins. Ca urmare, în această etapă asociația va solicita sistarea temporară a energiei electrice, dar ne vom informa în continuare. În cazul în care obținem detalii suplimentare care ar putea fi de folos și altora care se confruntă cu o asemenea situație, voi reveni cu o postare. O zi frumoasă tuturor!

Alte discuții în legătură

Preluare de contract de curent (contor care nu are sigiliu si este neconform) AlinaDana28 AlinaDana28 Buna ziua! Am cumparat un apartament cu 2 camere, intr-un bloc de 30 de apartamente, bloc care a functionat in trecut ca hotel. Avem mare problema cu ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)