avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Branșare neautorizată la rețeaua electrică a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Branșare neautorizată la rețeaua electrică a blocului

Bună seara, locuiesc într-un bloc P + 2 cu 3 scări, 18 apartamente, fără lift. Consumul de electricitate pentru iluminarea spațiului comun (cele trei scări) este înregistrat de un singur contor care se află la mine în apartament. În medie, contorul înregistrează un consum de 24 kwh pe lună. În ultimele două luni, în schimb, a înregistrat un consum de aproximativ 350 kwh pe lună. Fie contorul este stricat, fie unul dintre apartamente s-a branșat la rețeaua blocului și pune consumul unei aeroterme sau al unui calorifer electric pe seama asociației de locatari. Am trimis o sesizare către ENEL și așteptăm verificarea de către un tehnician ENEL. Dacă se dovedește că nu e nimic defect la contor, aș dori să știu ce poate face asociația de proprietari în cazul în care ENEL nu identifică apartamentul unde se consumă o asemenea cantitate de energie electrică. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2022
Oana-Dana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana-Dana , utilizator 13:53, 19 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Oana-Dana a scris:

Bună ziua, înnoite mulțumiri pentru răspunsuri! Tehnicienii de la ENEL au venit și au verificat contorul, dar nu au constatat nimic în neregulă la el. Au admis că e vorba de un consum foarte mare, dar n-au precizat în procesul-verbal că există posibilitatea unei racordări ilegale. Oricum, vinovatul nu poate fi prins.

Haideți să lămurim o problemă. În conformitate cu prevederile Normativului I7-2011 și a standardului SR 234-2008, instalația electrică de distribuție (care este proprietatea operatorului de distribuție- ENEL în cazul de față) se termină la bornele de ieșire ale contorului, iar de acolo începe instalația electrică de utilizare, care este proprietatea abonatului. Din acest motiv, ENEL nu are competența de a verifica această instalație de utilizare (în cazul concret de aici- instalația de iluminat pe casa scării) și nici de a vă da un raport de verificare scris.
Normativul I7-2011 prevede niște verificări anuale obligatorii pentru toate instalațiile electrice de utilizare, verificări care se pot efectua legal doar de către firme atestate ANRE. În cadrul unei astfel de verificări se pot depista modificări neautorizate ale instalațiilor de utilizare, inclusiv branșări ilegale ale unor terți în aceste instalații. Așadar, dacă doriți să continuați demersurile în acest sens, căutați pe site-ul ANRE o firmă atestată din zona dumneavoastră și solicitați o verificare. Dacă la această verificare se va depista o branșare ilegală, verificatorul va preciza în raportul său acest aspect, iar raportul poate constitui baza de plecare în formularea unei plângeri penale pentru furt calificat. Dacă se va ajunge, eventual, în instanță cu acest dosar, s-ar putea ca raportul firmei atestate ANRE să nu fie suficient și să aveți nevoie de o expertiză judiciară (dacă greșesc cumva, doamnele sau domnii avocați care activează pe forum mă pot corecta, eu fiind specialist în domeniul electric, nu în cel juridic). În orice caz, afirmația celor de la ENEL cum că „vinovatul nu poate fi prins” este absurdă. Vinovatul poate fi prins, doar că este nevoie ca verificarea să fie făcută cu maximă responsabilitate și meticulozitate de către firma atestată ANRE.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
florinm., utilizator
@florinm
Cu tot respectul, nu cred ca este nevoie ca autoarea postarii si implicit vecinii dansei sa apeleze neaparat la o firma "atestata ANRE" Pentru a descoperi problema este suficient un electrician priceput, indiferent cine si de unde este.. Iar normativul respectiv (I7-2011) se refera la verificari anuale obligatorii (PRAM) la agentii economici, nu la utilizatorii caznici. Dupa contor esti pe "barba ta". exact cum afirmati corect si Dvs in primele randuri. Binenteles, se poate apela si la o firma autorizata, atestata ANRE dar in alte conditii si costuri, chiar si timp de interventie (programare) ca in cazul cuiva care e mai la indemana si se pricepe. Nu-i dificil si nici o operatie pe cord sa identifici un bransament clandestin, nu-i retea de internet prin satelit si servere, sa fie greu de urmarit (desi si in aceste cazuri se poate face destul de facil) sunt niste pereti din constructie unde cineva a facut o conectare, pe traseul respectiv. la bransamentul aparent sau ingropat si se poate identifica relativ usor. Si da, vinovatul poate fi prins ca doar nu s-a conectat wireless, clar..
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2023
Cik22, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cik22 a scris:

@florinm
Cu tot respectul, nu cred ca este nevoie ca autoarea postarii si implicit vecinii dansei sa apeleze neaparat la o firma "atestata ANRE" Pentru a descoperi problema este suficient un electrician priceput, indiferent cine si de unde este.. Iar normativul respectiv (I7-2011) se refera la verificari anuale obligatorii (PRAM)... Si da, vinovatul poate fi prins ca doar nu s-a conectat wireless, clar..

Cu tot respectul, competența profesională și competența legală sunt două noțiuni diferite. Vă dau exemplul meu. Sunt inginer energetician, cu experiență de peste 35 de ani în domeniu. Știu să proiectez și să execut instalații electrice, dar nu sunt autorizat ANRE, fiindcă la ora actuală nu-mi servește la nimic autorizarea. Din acest motiv, dacă eu întocmesc un proiect al unei instalații electrice, chiar dacă dpdv tehnic el este impecabil, dpdv legal este o frumoasă „maculatură”, care nu-i bună nici măcar ca hârtie igienică (scuzați-mi exprimarea). Tot așa este și în situația de față. Când ai de-a face cu un posibil furt de energie electrică, trebuie să te gândești că, în calitate de parte vătămată, ajungi în situația de a fi nevoit să probezi cu niște documente acuzațiile pe care le faci. Dacă vine vecinul Gore de la 8 (care poate e cunoscut ca fiind un electrician foarte serios și competent) să verifice instalația și să depisteze cine s-a branșat ilegal, ce înscrisuri legale va prezenta el la solicitarea polițistului sau procurorului de caz? Un bilet scris de mână, în care va arăta că el, cu propriile sale simțuri, l-a depistat pe vecinul Icsuleanu din scara a-II-a conectat fraudulos la instalația de iluminat a blocului? Să fim serioși. O astfel de verificare poate fi utilă doar pentru uzul personal al autorului acestui subiect, în sensul că îi poate arăta în primă fază faptul că există, într-adevăr, un furt de energie electrică, sau, eventual, pentru sperierea hoțului (prin răspândirea zvonului că s-au făcut verificări de către persoane competente și a fost descoperit furtul, cu scopul de a-l descuraja să mai continue să fure), dar dacă se dorește continuarea demersurilor de prindere a făptașului, va avea nevoie și de constatările unor entități recunoscute și atestate,care pot să producă un document legal, recunoscut de organele de cercetare și de instanțele de judecată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personal cred ca este destul de greu ca cineva sa se branseze la instalatia de iluminat a blocului fara sa lase urme, ar trebui sa fie vizibil si fara electrician, mai ales ca aveti contorul in apartament. Un electrician autorizat ANRE nu are valoare in justitie, nu este expert tehnic judiciar, nu este cu nimic mai breaz decat "Gore de la 8" daca tot vorbim de competenta legala. Contrar a ceea ce spune anteriorul, tocmai autorizarea ANRE certifica competenta profesionala (pentru ca in afara de diplomele de scolariazare mai este nevoie de multe altele ca sa fii electrician); ANRE nu certifica competenta legala ci Ministerul Justitiei. In cazul depistarii furtului anuntati politia, isi asigura ei probele necesare.

Pe de alta parte, e posibil sa aveti un defect in instalatie care sa genereze un astfel de consum...

PS: sunt electrician cu diploma si cu zero ore de activitate profesionala in domeniu, deci si fara autorizare ANRE.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Preluare de contract de curent (contor care nu are sigiliu si este neconform) AlinaDana28 AlinaDana28 Buna ziua! Am cumparat un apartament cu 2 camere, intr-un bloc de 30 de apartamente, bloc care a functionat in trecut ca hotel. Avem mare problema cu ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)