avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana handicap grav - asistență notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana handicap grav - asistență notariala

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie: matusa mea (sora geamana tata) , varsta 75 ani, incadrata cu grad de handicap grav, nedeplasabila si aflata intr-un centru rezidential pentru persoane varstnice, are nevoie de asistenta notariala pt a semna procura prin care il imputerniceste pe tatal meu pt conturile ei bancare, inclusiv cel de pensie si in relatia cu Casa de Pensii. Va cer sfatul pentru ca acest lucru trebuie facut anual, max la 18 luni, deoarece Casa de Pensii nu recunoaste nici o procura pe termen mai mare de 18 luni si ii sisteaza plata pensiei (s-a intamplat deja de 2 ori pana acum). Problema mea mare e ca fiind nedeplasabila, nu pot ajunge cu ea la notar in Bucuresti. In ultimii ani, abia am reusit sa o punem in masina, iar la notar in Bucuresti, nici macar nu a vrut sa coboare sa o vada. A trebuit sa o caram pe scari in brate 2 persoane. E ceva ingrozitor si inuman! Deasemeni, am incercat sa gasesc notar sa vina, contra cost normal!, dar toti m-au refuzat. Exista cadru legal sa impun cuiva deplasarea pana acolo?
multumesc mult pentru ca ati avut rabdarea de a citi acest text
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:22, 19 Ianuarie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


anca@qui a scris:

Regulamentul Casei de pensii prevede 18 luni. Nu inteleg ce va "agitati" atat. Eu am cerut un sfat nu sa mi se tina morala. Nu aveti o solutie va rog sa nu mai raspundeti. E atat de simplu!


Un regulament nu este mai presus de o lege.
O duceți pe mătușa la notar.
E atât de simplu!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scuze pentru interventie. Cred ca este o solutie mai simpla si de durata, fara atata birocratie romaneasca. Matusa in cauza sa primeasca pensia in cont, normal la Banca, si talonul in cutia postala sau aud ca se poate online. Apoi se duce cum poate matusa la banca si cu tata, si-i face imputernicire totala pentru contul cu pensia, inclusiv pe online banking. Asta se face o singura data. Iar astfel tatal poate avea full acces la contul matusii. Eu asa am facut cu mama mea care intr-adevar nu era nedeplasabila si a functionat ani multi fara probleme pana cand s-a stins din viata. Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
ibn, utilizator
Am gasit fara probleme notar sa vina la domiciliu ( mama nedeplasabila ) pt. o procura pentru pensie ( urma sa o internez in camin de batrani ) . mi-a cerut pe whatsapp poze cu CI al meu si al mamei si a venit cu documentul intocmit . O interesa doar daca mama e constienta , stie ce semneaza . Stia . CNPP a redus valabilitatea acestor procuri la 18 luni dupa care trebuie innoite ! m-a costat 140 lei cu chitanta . nu rezulta cat e actul si cat deplasarea ! acum vreau sa repet procedura sa duc notarul la camin pentru o procura care sa-mi permita sa-i pun pensia pe card ! inteleg ca e posibil . voi incerca cu aceeasi d-na notar f. amabila .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dupa cum spuneam, nu am o probblema sa platesc cat mi se cere pentru deplasare. Inteleg ca economic, notarul in timpul deplasarii ar fi facut x suma daca statea la birou. Dar NU vor sa se deplaseze!

Și eu din păcate am avut aceeași problema cu mama care era nedeplasabilă, dar am căutat la mai mulți notari și am găsit până la urmă.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
romanulnevoias, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, ma aflu cumva in aceasi situatie. Am nevoie si eu sa deschid un cont pe numele unei persoane cu handicap , nedeplasabila, imobilizata la pat, si am fost indrumata catre OTP Bank, am fost la dansi, am discutat cu o doamna tare draguta si mi s-a spus ca este posibil si se vor deplasa dansi acasa pentru a deschide contul pe numele persoanei si eu sa fiu imputernicita sa ridic bani si chiar si cardul cand expira , trebuie doar ca persoana cu handicap sa poata semna. Eu zic sa incercati si dumneavoastra asa.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
daia ileana, utilizator

Alte discuții în legătură

Unde pot găsi un notar public care se deplasează la domiciliu ... CBM CBM Unde pot găsi un notar plublic care se deplasează la domiciliu ? (vezi toată discuția)
Cum pot vinde masina care e proprietatea tatalui? Cezar66 Cezar66 Buna ziua ! Tatal meu are o masina veche,pe care vrea sa o vanda,dar este grav bolnav( netransportabil).Cum sa procedez ? Se poate vinde cu o procura ? (vezi toată discuția)
Dreptul civil maria_3 maria_3 am un frate in firsta de,44 ani este,invalid gradul 1 (nedeplasabil)peste 30 de zile i se espira,buletinul de identitate.Datorita problemelor grave de sanatate ... (vezi toată discuția)