avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua Revin cu detalii suplimentare despre ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua Revin cu detalii suplimentare despre chestiunea indicelui ...

Bună ziua
Revin cu detalii suplimentare
despre chestiunea indicelui de corecție a pensiei .
Începând cu data de 1.09.2015 am beneficiat de o pensie de invaliditate gradul 2, pensie de care beneficiez inclusiv acum.
În același timp am desfășurat o activitate de 4ore conform legii, activitate pe care o desfășor și astăzi ,
activitate pe care o voi desfășura în continuare până în luna august a acestui an, când pot beneficia de pensie de limită de vârstă.
Cu ce indice de corecție se va calcula pensia de limită de vârstă, in condițiile in care in 2015 a fost 1.07 , acum fiind 1,41.
La ce face referire decizia 702 din 31.10.2019 , publicată pe 10.02.2020 in monitorul oficial.
Mulțumesc.

Cel mai recent răspuns: ciorneidumitru , utilizator 19:04, 24 Ianuarie 2023
Va inselati , nu asta spune Decizia 702/2019 . Cautati-o pe google si cititi la punctul 35 , in considerente : “... Prin urmare , Curtea apreciaza ca aceasta sintagma legala este constitutionala doar in masura in care se interpreteaza ca pentru persoanele care au obtinut pensie de invaliditate potrivit Legii nr. 19/2000 inscrierea initiala la pensie se refera la momentul cand stabilirea pensiei a avut loc pentru prima oara in conditiile Legii nr. 263/2010 , respectiv atunci cand a fost acordata pensia pentru limita de varsta ... “ . Si in Decizie spune - desigur - acelasi lucru , dar ceea ce v-am citat e mult mai clar ( cel putin pentru mine ) . Ba mai mult , in 2021 vine si ICCJ ( dupa cum va spuneam ) si clarifica in Decizia 70/2021 pentru dezlegarea unor chestiuni de drept , exact cum se interpreteaza sintagma “ inscrierea initiala la pensie “ legat anume de indicele de corectie . Daca va veti adresa instantei , tineti cont ca pentru aceasta cele doua decizii sunt obligatoriu de aplicat , deci nu prea aveti cum sa castigati , pentru ca pensia dvs. este obtinuta pe Legea 263/2010 , chiar daca e de invaliditate . Tocmai pentru faptul ca interpretarea a fost neunitara , cele doua instante supreme ( fiind sesizate ) , au clarificat cum trebuie interpretat acest articol de lege .
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
Nu înțeleg, este sau nu sintagma "prima ieșire la pensie" valabilă pentru pensia de invaliditate?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Binenteles , pensia de invaliditate este pensie ca oricare alta , doar ca , din motive de sanatate , ati primit-o mai repede decat ar fi trebuit . Ea este prevazuta de legea pensiilor si ati avut dreptul la ea pentru ca ati fost asigurat la sistemul de pensii , nu din alt motiv . Daca nu ati fi fost asigurat pentru pensie , oricat de bolnav , nu ati fi avut acest drept . Legea vorbeste despre mai multe feluri de pensie , dar toate sunt pensii .
Dar este totusi o chestiune relativa ,care poate fi sau nu .
Nimeni nu doreste sa fie diagnosticat cu grad de handicap , deci cum este denumita prima iesire la pensie .
Ce se intampla cu cei care dupa o perioada de tratament isi revin si sun declarati sainsanatositi de comisia medicala ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce intrebati dvs. depaseste cunostintele mele despre pensii , va trebui sa puneti - ma gandesc - o intrebare Casei de Pensii . Sau - daca veti ajunge in instanta - se va da acolo o hotarare , in sensul dorit de dvs. , sau dimpotriva . Nu are legatura pensia de invaliditate cu existenta ( sau nu ) a handicapului . Poti avea un handicap fara sa ai diminuata capacitatea de munca , dupa cum poti sa ai o invaliditate fara sa ai neaparat si un handicap .

Alte discuții în legătură

Indice de corectie delia2007 delia2007 Buna ziua! Mama s-a inscris la pensie anticipata in anul 2009, iar in anul 2014 a trecut la pensie limita de varsta. Primeste indicele de corectie doar din ... (vezi toată discuția)
Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform deciziei ccr nr. 702/31.10.2019 Peapangel Peapangel Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii nr.8/2006 si pensionar de invaliditate, iar in luna iunie indeplinesc conditiile de varsta legala si ... (vezi toată discuția)
Bună seara, dacă m-am pensionat anticipat în 2011 ,când indicele ... Sanda Nicolăescu 52 Sanda Nicolăescu 52 Bună seara, Dacă m-am pensionat anticipat în 2011 ,când indicele de corecție aplicat a fost 1,12 iar la limita de vârstă în 2012 când coeficientul de ... (vezi toată discuția)