avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in sensul giratoriu ...

Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in sensul giratoriu de pe banda 1? Nu i dam de cap deloc, Unii zic ca da, altii ca nu! Si inca ceva, Banda 2 da prioritate benzii 1 ?
Cel mai recent răspuns: sadrian , utilizator 14:25, 31 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e o chestie destul de veche, de interpretare a codului rutier. Unii (inclusiv instante) au dat dreptate celui de pe banda 1, in virtutea art. 54 din OUG 195/2002, altii, printre care si vestitul Tavi Pertea, (plus alte instante) dau dreptate ideii de preselectare instituita de art. 107 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Mai multi sunt cei cu varianta Pertea. De fapt codul rutier permite astfel de interpretari care se bat cap in cap, pentru ca nu avem reguli de circulatie in INTERIORUL sensului giratoriu.

Tocmai din cauza asta am si spus ca avem o legislatie "primitiva". Sensul giratoriu este asimilat cu celelalte intersectii, adica un sens cu o intrare si 4 iesiri (ultima ar fi sa te intorci pe unde ai intrat) ar fi aidoma intersectiei in cruce.
Ce te faci insa cu intersectiile in sens giratoriu cu 6, 7 intrari/iesiri, unde nu mai exista notiunea de inainte ? Sau alea care au 3 intrari iesiri ?

De aia apar problemele.

Alte tari din Europa au reglementat si circulatia in interiorul sensului giratoriu, facind reguli clare, cam in sensul celor prezentate de mine anterior.

In momentul de fata exista o initiativa legislativa ce doreste sa consfiinteasca faptul ca art. 54 din OUG este mai "tare" decit art. 107 din regulament. Adica o alta timpenie. Sper sa nu se intimple. Titi Aur a vazut imediat pericolul, sensul giratoriu isi pierde rolul de fluidizare a traficului, cei de pe benzile interioare se vor invirti pina ametesc si prind loc de schimbare a benzii spre dreapta, cel de pe banda 1 fiind "rege".

Ca sa va raspund strict la dilema dvs., nimeni nu are dreptate, codul rutier are prevederi contradictorii. Vine politistul si constata dupa cum a decis seful. Daca te duci in instanta poti sa obtii o alta decizie, care la apel iar sa fie intoarsa.

Rezolvarea nu poate veni decit prin modificarea adecvata a codului rutier. Sensul giratoriu NU E O INTERSECTIE OBISNUITA.

Pina atunci circulati cu prudenta si mai bine lasati de la voi,
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2023
latka, utilizator
Multumesc pt raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum ceva vreme am vazut in Bv un sistem de marcare a sensului giratoriu (zic eu) inteligent, cu constructia unor benzi elicoidale. In felul asta banda te forta sa iesi din sens.
Din pacate fiecare circula dupa interpretarea in capul lui a regulilor de circulatie in sensul giratoriu. Asa ca marcajele au disparut la un moment dat...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca o masura generala este sporirea atentiei in giratoriu, orice manevra de schimbare a benzii sa se faca dand prioritate celuilalt conducator auto ca nu ne cade nici un galon. Intr-un cuvant comportament defensiv de conducere preventiva cum se spunea pe timpul ciuruitului. Daca nu te aperi singur, nu te apara nimeni. Si orice eveniment rutier propriu inseamna stres.
Din pacate nu sunt reguli de circulatie in INTERIORUL sensului giratoriu. Se aplica alte reguli, care nu sunt specifice sensului giratoriu, nu reusesc sa clarifice aceasta circulatie si, uneori, sunt contradictorii.
Nu numai in Brasov s-a incercat asa ceva, mai sunt si alte locuri in tara, insa marcajele sunt insuficiente, mai ales cind se uzeaza, ori carosabilul e acoperit.

pop_m a scris:


Din pacate fiecare circula dupa interpretarea in capul lui a regulilor de circulatie in sensul giratoriu. Asa ca marcajele au disparut la un moment dat...

Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)