avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in sensul giratoriu ...

Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in sensul giratoriu de pe banda 1? Nu i dam de cap deloc, Unii zic ca da, altii ca nu! Si inca ceva, Banda 2 da prioritate benzii 1 ?
Cel mai recent răspuns: sadrian , utilizator 14:25, 31 Ianuarie 2023
Cum să nu răspund!?! Cel intrat deja în sensul giratoriu are prioritate, deci cel intrat după e vinovat. Nu contează de unde a intrat.
nicupiciu, intr-o intersectie nu ai voie sa depasesti, deci daca eu intru pe intrarea 1, si tu intri pe 2, dandu-mi prioritate, si nedepasindu-ma, vei fi in urma mea, deci nu avem cum sa intram in coliziune.
Conform codului rutier (sau, ma rog, cel putin a unor intepretari) circulatia in sensul giratoriu ar trebui sa se desfasoare dupa urmatoarele criterii:
- la intrare dai prioritate masinilor care sunt deja in sens. Asta nu e prioritate de stanga, nu exista asemenea prioritate, exista doar prioritate de dreapta, si se acorda doar intersectiilor nedirijate. Sensul giratoriu e o intersectie dirijata
- in giratoriu, fiind intersectie, nu depasesti
- din giratoriu iesi doar de pe banda 1 - asta inseamna ca intri in giratoriu pe o banda, insa apoi te muti pe banda din dreapta, si tot asa, astfel incat atunci cand vrei sa iesi, sa fi pe banda 1

De acord, legislatia e perimata, nu tine cont de giratoriile din zilele noastre, care au multe benzi (3, poate chiar 4) si de faptul ca si iesirile au multe benzi (in Bv, Harmanului cu Garii, iesire inspre gara are 4 benzi, si asta e doar un exemplu). Din pacate, in cazul unui incident, acesta va fi judecat in conformitate cu legislatia in vigoare, si faptul ca legislatia nu e adaptata zilelor noastre nu va fi retinut ca circumstanta atenuanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
pop_m, utilizator
Din pacate politia va decide la fata locului intr-un fel , in prima instanta se poate decide in alt fel, iar la apel...cine stie.
E plin internetul de controversa dintre masina verde si masina portocalie, in sensul giratoriu.
[ link extern ] /

Dintr-o astfel de situatie nu se poate iesi decit intr-un singur mod, prin modificarea legislatiei.
Trebuie sa se uite de faptul ca, odata intrat in sensul giratoriu, nu exista la stinga, la dreapta, miscarea fiind circulara, pe directia inainte. Marcajele in interiorul intersectiei pot fi bune, dar niste reguli clare ar fi si mai bune.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2023
latka, utilizator
pop_m, sensul giratoriu e o intersectie dirijata. In intersectiile dirijate, depasirea este permisa (Art.120 .1))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)